Ο Τσιτσάνης και το Ρεμπέτικο μπήκαν στoν κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2017

Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2017

Ο Τσιτσάνης και το Ρεμπέτικο μπήκαν στoν κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Tην εγγραφή του ρεμπέτικου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ενέκρινε η UNESCO κατά τη δωδέκατη ετήσια συνεδρίασή της, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα. Ο σχετικός φάκελος υποβλήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και όσο αφορά το ρεμπέτικο τονίζεται «ο δυναμικός του χαρακτήρας και η εξέλιξή του σε ισχυρό σημείο αναφοράς για τη συλλογική μνήμη και την ταυτότητα των Ελλήνων».

Το ρεμπέτικο εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και απέκτησε τη γνώριμη μορφή του, περίπου μέχρι την τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Εξελίχθηκε στα λιμάνια ελληνικών πόλεων όπου ζούσε η εργατική τάξη και στη συνέχεια πέρασε και σε άλλα αστικά κέντρα. Έχει επιρροές από το δημοτικό και μικρασιατικό τραγούδι και αντικατοπτρίζει το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής που αναπτύχθηκε και ιδιαίτερα τη ζωή των πιο φτωχών τάξεων.

Τέλος αξίζει να τονίσουμε ότι το ρεμπέτικο είναι το πέμπτο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας που εντάσσεται στον αντίστοιχο κατάλογο της UNESCO. Έχουν προηγηθεί η εγγραφή της μεσογειακής δίαιτας (από κοινού με την Ιταλία, την Ισπανία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Κροατία), η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, η μαρμαροτεχνία στην Τήνο, και το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων.

Η αξιολόγησή  από τις αρμόδιες επιτροπές της UNESCO αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο του 2018.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss