Γιατί το χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι απειλείται με εξαφάνιση

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί το χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι απειλείται με εξαφάνιση

Η Λαπωνία, το Ροβανιέμι για την ακρίβεια είναι για πολλούς ο κορυφαίος προορισμός για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές καθώς εκεί μικροί και μεγάλοι θα συναντήσουν τα ξωτικά, τους τάρανδους και τον Άγιο Βασίλη. Όπως συμβαίνει κάθε Χριστούγεννα έτσι και φέτος το χωριό του Άγιου Βασίλη έχει γεμίσει από γέλια ενώ η εορταστική ατμόσφαιρα είναι διάχυτη παντού.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο ονειρικά όσο τα φανταζόμαστε. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent το χωριό του Άγιου Βασίλη έρχεται αντιμετώπο με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στην Αρκτική οι θερμοκρασίες αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και αυτή η αύξηση επηρεάζει τη ζωή στην άγρια φύση. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά των ζώων αλλά και στην επιβίωσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βροχή που αντικαθιστά το χιόνι οδηγώντας σε σχηματισμό πάγου στο έδαφος, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπήρχε μαλακό χιόνι. Έτσι οι τάρανδοι που βρίσκουν τροφή σκάβοντας το χιόνι, πλέον δεν μπορούν να σκάψουν κάτω από τον πάγο για να βρουν να φάνε. Ολόκληρα κοπάδια μπορεί να πεθάνουν από την πείνα, κάτι που επηρεάζει και τους κατοίκους της περιοχής αφού η οικονομία τους βασίζεται στους ταράνδους.

Εκτός όμως από τα ζώα, απειλείται και ο τουρισμός γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας αλλάζει την εικόνα της βόρειας Φιλανδίας. Κάτι που έχει ανησυχεί πολύ τους επιστήμονες και τους κατοίκους της περιοχής.

 

More for you

 
 

Don't Miss