Η Ισλανδία θέσπισε έναν νόμο που αποδεικνύει τι συμβαίνει όταν εκλέγονται γυναίκες

Αφροδίτη ΣακκάΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚA Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018

Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018

Η Ισλανδία θέσπισε έναν νόμο που αποδεικνύει τι συμβαίνει όταν εκλέγονται γυναίκες

Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς πάντα φέρνει συναισθήματα αλλαγής, αλλά μία συγκεκριμένη χώρα πρόκειται να κάνει μεγάλη πρόοδο από τις πρώτες μέρες του 2018. Η Ισλανδία απαγόρεψε στους εργοδότες να πληρώνουν τις γυναίκες λιγότερο απ' τους άντρες και είναι το πρώτο έθνος που εφαρμόζει κάτι τέτοιο. Ναι, καλά διαβάσατε -ο ίσος μισθός έγινε προδιαγραφή και όχι πρόταση, από την 1η Ιανουαρίου, χάρη στη βουλή του έθνους (που αποτελείται σχεδόν από 50% γυναίκες).

Με τους νέους νόμους, οι εταιρείες που έχουν πάνω από 25 εργαζόμενους πρέπει να πάρουν ένα πιστοποιητικό από την κυβέρνηση που να επικυρώνει πως πληρώνουν και τα δύο φύλα ίσα, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο. 

H Ισλανδία βρισκόταν ήδη πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την ισότητα των φύλων το 2017 στη λίστα του World Economic Forum (σε αντίθεση με την Ελλάδα που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας) και έχει καταφέρει να κλείσει το 88% της διαφοράς αμοιβών μεταξύ των φύλων, ενώ μέχρι το 2020 θα έχει κλείσει εντελώς.

Το 2016, οι γυναίκες κέρδισαν τις 30 από τις 63 έδρες στο κοινοβούλιο Althing της Ισλανδίας, αποτελώντας σχεδόν το 48% του νομοθετικού σώματος. Η χώρα πρόσφατα εξέλεξε και γυναίκα πρωθυπουργό, την Katrín Jakobsdóttir, που αυτοπροσδιορίζεται ως φεμινίστρια και δεσμεύτηκε να βελτιώσει την ισότητα μεταξύ των φύλων.

 

Gallery: Αυτές είναι οι πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ GALLERY
5 photos

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss