Ήδη από τα 20’s οι γυναίκες που αντιτάσσονταν στη μαντίλα στο Ιράν ήταν πάρα πολλές

Τρίτη 09 Ιανουαρίου 2018

Τρίτη 09 Ιανουαρίου 2018

Ήδη από τα 20’s οι γυναίκες που αντιτάσσονταν στη μαντίλα στο Ιράν ήταν πάρα πολλές

«Υα Roussari ya Toussari». «Ή μαντίλι στο κεφάλι ή χτύπημα στο κεφάλι». Το όνομα της θαρραλέας κοπέλας με τα μακριά μαύρα λυτά μαλλιά που στέκεται όρθια πάνω σε έναν κάδο και ανεμίζει το δικό της λευκό «roussari» σε μία από τις φωτογραφίες – σύμβολο των αιματηρών ταραχών που μαίνονταν επί μια εβδομάδα στο Ιράν δεν είναι γνωστό. Αλλά είναι γνωστό το σύνθημα των ισλαμιστών μελών της Χεζμπολάχ, του «Κόμματος του Θεού», του Ιράν, οι οποίοι είχαν στο στόχαστρό τους τις γυναίκες που μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979, τολμούσαν ακόμα να μην ακολουθούν τη «υπόδειξη» (έως ότου μετατράπηκε σε νόμο) να καλύπτουν το κεφάλι τους.

 

Η υποχρεωτική χρήση της ισλαμικής μαντίλας καταργήθηκε το 1936 από τον σάχη Ρεζά Παχλαβί στο πλαίσιο μιας αναγκαστικής εκκοσμίκευσης της ιρανικής κοινωνίας που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920, «με αποτέλεσμα, παραδόξως, πολλές γυναίκες να μην ξαναβγούν από το σπίτι», εξηγεί στην Corriere della Sera o Αλμπέρτο Τζανκονάτο, απεσταλμένος του πρακτορείου Ansa στην Τεχεράνη επί μία εικοσαετία. Η μαντίλα, οπότε, έως την επαναφορά της, δεκαετίες μετά, είχε καταλήξει να αποτελεί μια ανάμνηση, ένα κατάλοιπο του παρελθόντος.


Η κοπέλα που ανεμίζει το δικό της λευκό «roussari» έχει γίνει σύμβολο των αιματηρών ταραχών που μαίνονταν επί μια εβδομάδα στο Ιράν

 

Ήδη, όμως, από τη δεκαετία του 1920, στο Ιράν οι γυναίκες που αντιτάσσονταν στην υποχρεωτική χρήση της μαντίλας ήταν πάρα πολλές. Αδιάσειστη απόδειξη αποτελούν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες των φεμινιστριών της Ένωσης Πατριωτισσών Γυναικών, που εμφανίζονται με ακάλυπτο το κεφάλι, ακολουθώντας το παράδειγμα της ηγέτιδάς τους Φακρ-ι Αφάγκ Παρσά. Μερικά χρόνια μετά θα έρθει η σειρά της θυγατέρας της, Φαρόκρο Παρσά, η οποία το 1968 θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός (Παιδείας, μάλιστα) του Ιράν, συμμετέχοντας στην τελευταία προεπαναστατική κυβέρνηση της χώρας. Η μοναδική φορά που απαθανατίστηκε με την ισλαμική μαντίλα στο κεφάλι ήταν κατά τη διάρκεια της δίκης της από το καθεστώς του Αγιατολάχ Χομεϊνί το οποίο την καταδίκασε σε θάνατο με την κατηγορία της «διαφθοράς επί της γης». Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

More for you

 
 

Don't Miss