Πώς θα ξέρετε αν είστε φίλοι στο Facebook με έναν ψυχοπαθή, σύμφωνα με την επιστήμη

The JennettesTHE JENNETTES Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Πώς θα ξέρετε αν είστε φίλοι στο Facebook με έναν ψυχοπαθή, σύμφωνα με την επιστήμη

Ο κόσμος πλέον ζει ένα μεγάλο ποσοστό της ζωής του online και τείνουν να αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους εαυτό στα social media πιο γρήγορα απ' ότι στη πραγματική ζωή. Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει τρόπους να ανακαλύψετε φίλους στο Facebook που μπορεί να είναι ψυχοπαθείς, έτσι ώστε να τους κάνετε άμεσα unfriend. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2018 στο Computers in Human Behavior, χρήστες του Facebook με "σκοτεινά στοιχεία χαρακτήρα", έχουν αναγνωρίσιμα γλωσσικά χαρακτηριστικά.

Η έρευνα αξιολόγησε μία ομάδα από Ρώσους χρήστες του Facebook, για να διαπιστώσει το αν υπάρχει ή όχι σύνδεση μεταξύ των σκοτεινών χαρακτηριστικών στην προσωπικότητα και της τάσης να συμμετάσχουν σε επιβλαβή συμπεριφορά στο internet, και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Ενώ μερικοί προσπαθούν να έχουν φίλους στο Facebook μόνο ανθρώπους που ξέρουν στη πραγματική ζωή, πολλοί από εμάς έχουμε "φίλους" στο Facebook που μπορεί να μην γνωρίζουμε και τόσο καλά, ή καθόλου στον πραγματικό κόσμο. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που κάνουν bullying στο internet ή "online trolling" μπορεί να έχουν "σκοτεινά χαρακτηριστικά", που αναφέρονται σε χαρακτηριστικά γνωρίσματα προσωπικότητας γνωστά και ως η Σκοτεινή Τριάδα: Μακιαβελιανισμό (πονηριά, ραδιουργία και έλλειψη συνείδησης), ναρκισσισμό και ψυχοπάθεια.

Στις ταινίες και στη τηλεόραση, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς έναν ψυχοπαθή (Η Λάμψη κανείς;), αλλά στη πραγματική ζωή και online, είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα. Το Computers in Human Behavior σημειώνουν μία άλλη έρευνα που επικεντρώνεται στην εξερεύνηση των σκοτεινών αυτών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας στους χρήστες του Twitter και δείχνει πως "Αυτοί που είχαν υψηλό σκορ στη ψυχοπάθεια και στο Μακιαβελιανισμό χρησιμοποιούσαν περισσότερες υβριστικές λέξεις, περισσότερους λεκτικούς κατασκευαστές θυμού και λιγότερους πληθυντικούς πρώτου προσώπου και θετικά συναισθηματικές λέξεις". Όπως εκείνος ο "φίλος" στο Facebook που πάντα τσακώνεται και ξεκινάει διαφωνίες στον τοίχο άλλων ανθρώπων ή είναι ανίκανος να πάρει υπόψην του τον τρόπο σκέψης οποιουδήποτε άλλου.

Πώς μπορείτε να βρείτε εκείνον τον "φίλο" στο Facebook που έχει πολλές πιθανότητες να είναι ψυχοπαθής; Η έρευνα αποκάλυψε πως οι εκείνοι που έχουν χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας τείνουν να γράφουν για θέματα όπως χρήματα και φαγητό, πολιτική και θέματα σχετικά με εξουσία. Αυτά είναι τα θέματα που συχνά καταλήγουν σε καυγά στο Facebook, και η έρευνα υποστηρίζει πως εντάσσονται στη τάση του ψυχοπαθή να εμπλέκεται σε επιθετικές συμπεριφορές online και στην πραγματική ζωή. Είναι το είδος ατόμου που χρησιμοποιεί συνεχώς το Facebook ως πλατφόρμα για να εκφράσει το πώς όλοι είναι κατά τους ή το είδος ατόμου που θα κάνει ο,τι μπορεί για να σε προσβάλλει και να σου πει πως είσαι λάθος.

Μήπως να ρίχνατε μία ματιά στη λίστα φίλων σας στο Facebook;

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss