ΗΠΑ: Πρόεδροι και ΜΜΕ – Μία ιστορία μίσους

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

ΗΠΑ: Πρόεδροι και ΜΜΕ – Μία ιστορία μίσους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δημοσίευσε μια λίστα την οποία ονόμασε ως η «λίστα βραβείων Fake News» και στην οποία περιλαμβάνονται Μέσα όπως οι New York Times, το CNN και η Washington Post.

Από την πρώτη κιόλας μέρα του στον Λευκό οίκο, ο Τράμπ ανακοίνωσε ότι είχε «κηρύξει πόλεμο» με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάλεσε τους δημοσιογράφους «μεταξύ των πιο ανέντιμων ανθρώπων στη γη» και τους κατηγόρησε για τη δημιουργία ρήξης μεταξύ του ίδιου και των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών. Η μάχη του Τράμπ με τον Τύπο μπορεί να χαρακτηριστεί «επική», αλλά δεν είναι και πρωτοφανή. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ βρίσκονταν σε κόντρα με τα ΜΜΕ από αμνημονεύτων χρόνων.

Ο Τζωρτζ Ουάσιγκτον έλεγε ότι αντιμετωπίσθηκε άδικα από τον Τύπο. Ακόμα και ο Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος εξήρε τις εφημερίδες ως το μέγιστο εργαλείο για την προστασία της ελευθερίας, άλλαξε γνώμη και την εξέφρασε σε κάποιες δηλώσεις του από την στιγμή που κέρδισε το αξίωμα. Αποτελεί σχεδόν «θεσμό» για τους προέδρους να αισθάνονται ότι το μήνυμά τους δεν περνάει έξω στον κόσμο όπως θα το ήθελαν, πως κάνουν κάτι περισσότερο από ό, τι λέει ο Τύπος και πως η κριτική που τους ασκείται είναι άδικη και επικεντρώνεται σε «ασήμαντα πράγματα».

Σε αντίθεση με τους πρώην προέδρους όμως ο Τραμπ προφανώς έχει μετατρέψει τις επιθέσεις του στον Τύπο σε κάποιου είδους «σταυροφορία».

Η επίθεση των προέδρων στα ΜΜΕ όμως ξεκίνησε από τη δεκαετία του '60, όταν οι δημοσιογράφοι άρχισαν να γίνονται «πιο αιχμηροί», με αποτέλεσμα η τριβή μεταξύ του τύπου και των πολιτικών να γίνει μεγαλύτερη. Κάποιοι από τους προηγούμενους ηγέτες των ΗΠΑ είχαν μεγαλύτερη κόντρα με τα ΜΜΕ από τους υπόλοιπους. Πιο συγκεκριμένα τέσσερις πρόεδροι αισθάνθηκαν ότι δέχονται επίθεση και επιδίωξαν να παρακάμψουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Διαβάστε τη συνέχεια στο reader.gr

More for you

 
 

Don't Miss