«Δράκος του Σέιχ Σου»: Μύθοι και αλήθειες, 50 χρόνια μετά την εκτέλεση Παγκρατίδη

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

«Δράκος του Σέιχ Σου»: Μύθοι και αλήθειες, 50 χρόνια μετά την εκτέλεση Παγκρατίδη

«Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος». Ξημερώματα 16ης Φεβρουαρίου 1968 και ο Αριστείδης Παγκρατίδης (σ.σ. «Αρίστος» για τους φίλους) πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος. Το όνομα του ίσως να μην λέει τίποτα στους περισσότερους, ποιος όμως δεν θυμάται τον «δράκο του Σέιχ Σου» -όπως τουλάχιστον τον ονόμασε ο Τύπος της εποχής- που μέχρι και την τελευταία στιγμή, στην εξομολόγηση του πριν οδηγηθεί στον θάνατο, επέμενε ότι είναι αθώος.

Γεννημένος μέσα στη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1940, ο Παγκρατίδης είδε τον στρατιωτικό πατέρα του να εκτελείται από άντρες του ΕΛΑΣ μπροστά σε όλη την οικογένειά του. Έζησε παιδικά χρόνια μέσα στη φτώχεια, εγκατέλειψε γρήγορα το σχολείο και έγινε περιθωριακός, ενώ κατά την εφηβική του ηλικία κλείστηκε σε αναμορφωτήριο στην Κέρκυρα. Είχε συλληφθεί για κλοπή ποδηλάτου. Μετά τον εγκλεισμό του θα εργαστεί σε διάφορες δουλειές, από οικοδομή ως και «γύρο του θανάτου» (σ.σ. ένα σόου της εποχής, με μηχανή σε λούνα παρκ), ενώ θα κατηγορηθεί ως ομοφυλόφιλος που εκδίδεται ακόμη και για ένα πιάτο φαγητό. Στην εποχή του «φακελώματος» των πάντων θα καταγραφεί ως άτομο διεστραμμένο και επικίνδυνο.

Ακόμη και σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος που εκτελέστηκε είναι με βεβαιότητα ο διαβόητος «δράκος του Σέιχ Σου». Απαντήσεις δεν θα δώσουν τα βιβλία που κυκλοφόρησαν από άτομα με γνώση της υπόθεσης που για περισσότερα από πέντε χρόνια είχε περίοπτη θέση στα κείμενα των αστυνομικών συντακτών της εποχής. Ακόμη και ο χώρος της Τέχνης ασχολήθηκε με την περίπτωση Παγκρατίδη, με τον «δράκο του Σέιχ Σου» να μεταφέρεται στο θέατρο, στον κινηματογράφο, να γίνεται τραγούδι και ποίηση.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

More for you

 
 

Don't Miss