Η Ιταλίδα που αγάπησε την «ιδιοφυή γλώσσα» των αρχαίων Ελλήνων

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Η Ιταλίδα που αγάπησε την «ιδιοφυή γλώσσα» των αρχαίων Ελλήνων

Στο Λύκειο η Αντρεα Μαρκολόνγκο ήταν «σκράπα» στα αρχαία Ελληνικά. Ως λογογράφος του Ματέο Ρέντσι, συνέταξε τη «Γενιά του Τηλεμάχου» μια ιστορική ομιλία στη Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος. Η 30χρονη ελληνίστρια οργώνει την Ιταλία εξηγώντας τους εννέα λόγους για τους οποίους στο βιβλίο της αποθεώνει την γλώσσα των προγόνων μας.

Τα Αρχαία Ελληνικά είναι «μια γλώσσα που χρησιμεύει για να εκφράσουμε έναν ανεπανάληπτο κόσμο». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Αντρεα Μαρκολόνγκο. Και για αυτόν τον λόγο, επιθυμώντας να εξερευνήσει αυτόν τον μοναδικό κόσμο, έγραψε ένα βιβλίο, «La lingua geniale»εκδ. Laterza, αφιερωμένο στην «ιδιοφυή γλώσσα» των αρχαίων Ελλήνων.

Η Αντρεα Μαρκολόνγκο και το εξώφυλλο του βιβλίου της

Αλλά το έκανε με τρόπο πρωτότυπο και, σίγουρα, ελάχιστα ακαδημαϊκό, έχοντας όμως ως στόχο να διεγείρει το ενδιαφέρον για μια γλώσσα που μας επιτρέπει να «εκφράζουμε σύνθετες έννοιες με λέξεις απλές, αληθινές, τίμιες». Και η προσπάθειά της ήταν απόλυτα επιτυχής, δεδομένου ότι το πόνημά της σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων, φτάνοντας τις πέντε εκδόσεις μόλις εννέα εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του.

adrea marcolongo facebook

Το γεγονός εντυπωσίασε ακόμα και την ίδια. Γιατί η 30χρονη ελληνίστρια από την πόλη Κρέμα της Βόρειας Ιταλίας, κατά τη φοίτησή της στο Λύκειο, ήταν «η τελευταία της τάξης» στα Αρχαία Ελληνικά. Στη συνέχεια, ωστόσο, κατάφερε να αναλάβει έως και χρέη λογογράφου (ghostwriter) του Ματέο Ρέντσι, με τον ιταλό πρώην πρωθυπουργό να της χρωστάει όλα όσα ανέφερε για τη «γενιά του Τηλέμαχου», μιλώντας, κατά το παρελθόν, στη νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματός του.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss