Επέτειος: Πώς γεννήθηκε το σήμα της ειρήνης

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Επέτειος: Πώς γεννήθηκε το σήμα της ειρήνης

Αφότου εξέτασαν εξονυχιστικά 318 υποψηφιότητες, 215 ατόμων και 103 οργανισμών, το περασμένο φθνόπωρο, τα μέλη της Επιτροπής Απονομής των Βραβείων Νομπέλ τίμησαν τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN –International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) για τις προσπάθειες της οργάνωσης να «αφυπνίσει τη διεθνή κοινή γνώμη για τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες από τη χρήση πυρηνικών όπλων και για τις πρωτοποριακές της ενέργειες στην επίτευξη της συνθήκης για την κατάργηση αυτών των όπλων».

Πιο συγκεκριμένα το Νομπέλ Ειρήνης για το 2017 απονεμήθηκε σε έναν οργανισμό που ηγήθηκε των προσπαθειών για την ψήφιση μιας συνθήκης στον ΟΗΕ με στόχο την καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων και την απαγόρευση της χρήσης του. Φυσικά η πυρηνική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς και οι εννιά πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου μποϊκοτάρισαν τις σχετικές συνομιλίες. Η αναγνώριση του έργου της ICAN, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο ώστε να συνεχιστούν ή και να πολλαπλασιαστούν οι όποιες ανάλογες δράσεις από άλλες οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Και την ίδια ώρα είναι αδιαμφισβήτητο πως τα κινήματα και οι οργανώσεις κατά της χρήσης και της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων βρίσκονται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης. Μάλιστα μία από αυτές, η Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (CND) του Μπέρτραντ Ράσελ πρόσφερε στην ανθρωπότητα -το μακρινό 1958- το πλέον αναγνωρίσιμο ανά την υφήλιο σήμα της ειρήνης:

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss