Ρέκβιεμ για τον Philip Kerr, τον θρύλο της noir λογοτεχνίας

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ρέκβιεμ για τον Philip Kerr, τον θρύλο της noir λογοτεχνίας

Εγραψε παιδικά βιβλία. Και αμέτρητες αναλύσεις, δοκίμια. Αλλά ήταν ο μετρ του ιστορικού θρίλερ —«Η Τριλογία του Βερολίνου» είναι ένα βιβλίο αναφοράς που περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο, μέσα από τις περιπέτειες του ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, την άνοδο, τη φρίκη και τη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας. Αυτόν τον αγαπητό συγγραφέα, τον Σκωτσέζο Φίλιπ Κερ, πενθεί ο λογοτεχνικός κόσμος και όχι μόνο.

Ο Φίλιπ Κερ πέθανε μόλις στα 62 του, συγκλονίζοντας τη νέα γενιά των συγγραφέων για τους οποίους υπήρξε πηγή έμπνευσης και οδηγός.

Ο Ιαν Ράνκιν δήλωσε συντετριμμένος από τα νέα του θανάτου του Κερ και σημείωσε στο Twitter: «Τα μυθιστορήματά του Μπέρνι Γκούντερ είναι εξαιρετικά, ένα μείγμα σπουδαίας αφήγησης και καταπληκτικής (ιστορικής) έρευνας, με έναν πιστευτό (αν)ηθικό ήρωα».

Εχει ξεχωριστό ενδιαφέρον αυτό, ότι το γράφει ο Ράνκιν. Ο Κερ συχνά ζήλευε τον Ράνκιν που ήταν και αυτός από το Εδιμβούργο, έγραφε και αυτός αστυνομικά και ήταν πιο διάσημος. Τον ζήλευε ακόμα και όταν το έκρυβε με ατάκες όπως αυτή:

«Ο συγγραφέας πρέπει να είναι ταπεινός και να ταπεινώνεται. Είναι σημαντικό για μένα να κάθομαι σε ένα βιβλιοπωλείο και να έρχεται κάποιος να μου λέει: “Λατρεύω τα βιβλία σας κ. Ράνκιν”».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

More for you

 
 

Don't Miss