Οι ταινίες του 1980 με τον φακό του #MeToo

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Οι ταινίες του 1980 με τον φακό του #MeToo

Ολοι έχουν «τυφλά σημεία» όταν πρόκειται για πράγματα που αγάπησαν ως παιδιά. Ποιος θυμάται για παράδειγμα πόσο αναξιόπιστα ήταν τα αγαπημένα του παιχνίδια ή πόσο ρατσιστικά τα πρώτα του βιβλία; Αυτό συμβαίνει, εν μέρει, γιατί κανείς δεν σκέφτεται να τα αμφισβητήσει όλα αυτά επειδή τότε ήταν παιδί. Και δεν θέλει να τα αμφισβητήσει, διότι αν το κάνει σημαίνει ότι πρέπει να ξαναγράψει αλλιώς τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις του.

Αυτός ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο ο Τζον Χιουζ ήταν στο απυρόβλητο τόσο καιρό, γράφει ο Guardian. Πολλοί ενήλικες τώρα πια μεγάλωσαν με τις ταινίες του αμερικανού σκηνοθέτη, παραγωγού και σεναριογράφου που απεβίωσε ξαφνικά το καλοκαίρι του 2009 σε ηλικία 59 ετών και τις λάτρεψαν όταν ήταν τινέιτζερ. Η αλήθεια είναι ότι ο Χιουζ έβαλε πολύ συναίσθημα στις εφηβικές του ταινίες όμως δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Η Μόλι Ρίνγκγουολντ, που πρωταγωνίστησε σε τρεις από αυτές, έγραψε πρόσφατα στον New Yorker ότι στην εποχή του #MeToo πρέπει να τις ξαναδεί κανείς με άλλο μάτι.

Επεσήμανε ακόμη ότι, στην πραγματικότητα, οι ταινίες του Χιουζ έχουν κάποια ξεκάθαρα ανήθικα στοιχεία για τους έφηβους, πράγμα που για τους fan του σκηνοθέτη ήταν σα έδειχνε τη γύμνια του βασιλιά ο πιο αφοσιωμένος του αυλικός. Στο άρθρο της, η Ρίνγκγουολντ αναφέρεται ιδιαίτερα στα «Sixteen Candles», που δεν βλέπεται εξαιτίας της βίας και του ρατσισμού που ευαγγελίζεται και αν έχει επιβιώσει αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη νοσταλγία κάποιων.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

More for you

 
 

Don't Miss