Τι απολαμβάνετε περισσότερο; Μια πίτσα ή έναν Picasso;

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Τι απολαμβάνετε περισσότερο; Μια πίτσα ή έναν Picasso;

Μια νέα επιστημονική μελέτη έχει δημιουργήσει μερικά μεγάλα ερωτήματα. Εσείς, για παράδειγμα, τι θα προτιμούσατε; Να φάτε πίτσα ή να κάνετε σεξ; Η μουσική προσφέρει μεγαλύτερη ή μικρότερη ευχαρίστηση από τη ζάχαρη; Και ένα (καλό) πρώτο ραντεβού είναι περισσότερο ή λιγότερο συναρπαστικό από τoν Παρθενώνα; Για σκεφτείτε το λιγάκι. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι νευροεπιστήμονες, ψυχολόγοι και φιλόσοφοι διαφωνούν με πάθος ως προς τη μυστηριώδη διαδικασία που μας κάνει να απολαμβάνουμε τα πράγματα που κάνουμε.

Η Τζούλια Κρίστενσεν, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στη χορογραφία. Και με μια εργασία της, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προειδοποιεί ότι η εύκολη πρόσβαση στο σεξ, την πορνογραφία, τα smartphones και το νόστιμο φαγητό, ενέχει τον κίνδυνο να γίνουμε «τζάνκι μιας χωρίς νόημα ευχαρίστησης» κυνηγώντας την άμεση ικανοποίηση της ζάχαρης και των likes στα social media.

Η απάντηση, λέει η Κρίστενσεν, βρίσκεται στην τέχνη, γιατί η τέχνη μπορεί να προκαλέσει ένα είδος ευχαρίστησης, που εκλύεται πιο αργά και έχει μεγαλύτερο νόημα χωρίς τους κινδύνους της εξάρτησης ή της «υπερβολικής δόσης», πράγμα που είναι πολύ καλύτερο για τη «νευροβιολογική υγεία» μας. Η τέχνη είναι ένα «διεγερτικό καλύτερης ποιότητας», υποστηρίζει, «κάτι που απαιτεί λιγότερη ή καθόλου πνευματική προσπάθεια».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

More for you

 
 

Don't Miss