«Ουράνιο θέατρο» – ένα πλανητικό σύστημα στην καρδιά του δάσους

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

«Ουράνιο θέατρο» – ένα πλανητικό σύστημα στην καρδιά του δάσους

Σε απόσταση περίπου 75 χλμ. από το Οσλο βρίσκεται το δάσος Harestua στην καρδιά του οποίου δημιουργείται ένα περίεργο όσο και εντυπωσιακό στην όψη κτίσμα. Μοιάζει με φωτεινό πλανήτη που έχει «φωλιάσει» μέσα στο δάσος.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν θόλο σχεδιασμένο από τη βραβευμένη αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta. Ο θόλος αυτός δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επαναστατικού σχεδιασμού αστεροσκοπείο, που θα λειτουργεί και ως πλανητάριο, το οποίο κάποιοι έσπευσαν ήδη να χαρακτηρίσουν «ουράνιο θέατρο».

 

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα quartz, ο θόλος θα καλύπτεται εξωτερικά από γρασίδι, άγρια χόρτα και θάμνους από διάφορα είδη μούρων. Η κατασκευή του αστεροσκοπείου, συνολικής έκτασης 1.500 τετραγωνικών μέτρων, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και θα είναι το μεγαλύτερο της βόρειας Ευρώπης. Στο σημείο που κατασκευάζεται το νέο αστεροσκοπείο βρισκόταν προηγουμένως μια εγκατάσταση που χρησιμοποιούσε ο αμερικανικός στρατός για να παρακολουθεί τους σοβιετικούς δορυφόρους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss