Όμορφη Σκύρος

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Όμορφη Σκύρος

Μπορεί η Σκύρος μέχρι τώρα να μην ήταν στη λίστα με τα νησιά που "πρέπει" να επισκεφτείτε, αλλά το νησί των Βόρειων Σποράδων είναι μία από τις εκπλήξεις του Αιγαίου που μένει χαραγμένη στη μνήμη σας για πάντα.

Κρύβοντας ένα μυστήριο και μία άγρια ομορφιά που αποκαλύπτεται στον ταξιδιώτη σιγά σιγά, η Σκύρος αποτελεί την εναλλακτική αντιπρόταση σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε "κοντινά νησιά" στην Αθήνα. Δίπλα στην Εύβοια, και αν και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων, η Σκύρος θυμίζει έντονα Κυκλάδες κυρίως εξαιτίας της πανέμορφης Χώρας που είναι σκαρφαλωμένη σε ένα βράχο. Η πρώτη σας επαφή με το νησί θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Καθώς το καράβι προσεγγίζει το γραφικό λιμάνι της Σκύρου που ονομάζεται Λιναριά, ακούγεται πολύ δυνατά κλασική μουσική. Με αυτό τον τρόπο συνηθίζεται να σας υποδέχονται οι κάτοικοι του νησιού και συγκεκριμένα το καφέ-μπαρ Κάβος. κολουθώντας τα πλακόστρωτα καλντερίμια θα ανακαλύψετε τις ομορφιές του νησιού, με τα πολλά καφέ και τις μικρές ταβέρνες. Αξιοσημείωτη είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών που βρίσκονται κάτω από το Κάστρο. Η διαρρύθμισή τους θυμίζει μικρές μεζονέτες, χωρίζοντας ουσιαστικά την οικία σε δύο επίπεδα. Κάτω υπάρχει το καθιστικό και η κουζίνα και ανεβαίνοντας τη μικρή ξύλινη σκάλα οδηγείται κανείς στο υπνοδωμάτιο, που ονομάζεται σοφάς ή όπως συνηθίζουν να το λένε οι ντόπιοι "σφας". Ιδιαίτερο διακοσμητικό αλλά και λειτουργικό ρόλο έχει ο μπουλμές, ένα ξυλόγλυπτο διαχωριστικό, κάτι σαν παραβάν, που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος του υπνοδωματίου, έτσι ώστε ο χώρος να μην είναι εμφανής από το κάτω επίπεδο. Πέρα από τη Χώρα, πολλοί είναι οι παραδοσιακοί οικισμοί που θα συναντήσετε διασχίζοντας το νησί από τη μία άκρη στην άλλη με κυριότερους τα Μαγαζιά, την Ατσίτσα, τον Πεύκο και το Μώλο. Η μυρωδιά από το πεύκο, την βοκαμβίλια και το θυμάρι θα σας συνοδεύει σε κάθε περίπατό σας στη Χώρα και όπως λένε και όσοι επισκέπτονται το value for money προορισμό των Σποράδων, αρκεί να επισκεφτεί κανείς μία φορά το νησί για να το εντάξει στα favorites. Τι να δείτε: Όμορφες παραλίες όπως ο Άγιος Πέτρος, Ο Πεύκος και ο Άγιος Φωκάς. Στη Λιναριά βουτήξτε από τις δύο ξύλινες πλατφόρμες στο καφέ-μπαρ Κάβος και κάντε ηλιοθεραπεία στις ξαπλώστρες που επιπλέουν στη θάλασσα.

Η Παραλία "Πεύκος"

Η Χώρα. Μοναδική!

Ακόμα δείτε: • Τη Χώρα που είναι αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το βυζαντινό κάστρο και τον κεντρικό δρόμο που ονομάζεται Μεγάλη Στράτα. • Την πλατεία Mπρουκ με το άγαλμα του Άγγλου ποιητή Pούπερτ Mπρουκ που έζησε και πέθανε στο νησί. Από εκεί θα απολαύσετε τη μαγευτική θέα στην δημοφιλή παραλία Μαγαζιά. • Το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί ευρήματα που χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2800 – 1900 π.Χ.) έως τη ρωμαϊκή περίοδο (1ος αιώνας π.Χ.). Κεραμικά αγγεία και δοχεία, αρχαία κοσμήματα και νομίσματα, είδη καθημερινής χρήσης και εργαλεία, παραδοσιακές φορεσιές, ξυλόγλυπτα έπιπλα και διακοσμητικά, κεντήματα, είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα.

Τα Σκυριανά αλογάκια

Πώς θα πάτε: Θα πάρετε το καράβι από Κύμη και σε 1 ώρα και 40 λεπτά φτάνετε στο νησί. Τα δρομολόγια δεν είναι τόσο συχνά για αυτό φροντίστε να έχετε κλείσει εισιτήρια κάνοντας μια απλή τηλεφωνική κράτηση στα εκδοτήρια της Κύμης στην Εύβοια.

More for you

 
 

Don't Miss