Το Παρίσι κινείται οικολογικά

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Το Παρίσι κινείται οικολογικά

Ξεκινάει το πρωτοποριακό σχέδιο του δημάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας για οικολογικές, εύκολες και φτηνές μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

 Μετά το Vélib', το επιτυχημένο πρόγραμμα εύκολης ενοικίασης ποδηλάτων (που επηρέασε και άλλες πόλεις όπως το Λονδίνο να το δοκιμάσουν) ο δήμαρχος του Παρισιού Μπερνάρντ Ντελανοέ βάζει μπρος το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ενοικίασης ηλεκτρικών αμαξιών. Τα πρώτα 700 Autolib’ αυτοκίνητα αναμένεται να εμφανιστούν στην πόλη του φωτός το Δεκέμβριο ενώ μέχρι το τέλος του 2012 αναμένονται άλλα 2.300 καθώς και 1000 σταθμοί παρκαρίσματος. Η ενοικίαση τους θα κοστίζει 5€ για τα πρώτα 30 λεπτά (7€ για τους τουρίστες) και 4€ για την επόμενη μισή ώρα. Ενοικιάσεις θα μπορούν να γίνονται και με τη μέρα (10€), με την εβδομάδα (15€) και με το χρόνο (144€). Οι «Autolibbeurs», που θα χρησιμοποιούν την πιστωτική τους κάρτα για να παραλάβουν το αυτοκίνητο, δεν υποχρεούνται να το επιστρέψουν στο μέρος απ’ όπου το πήραν αλλά σε έναν από τους σταθμούς παρκαρίσματος. Τα αυτοκίνητα έχουν περίπου το μέγεθος ενός Twingo, αυτονομία μπαταρίας 250χλμ., τελική ταχύτητα 130χλμ. την ώρα, απόδοση 0-60χλμ. την ώρα σε 6,3”, είναι τετραθέσια και περιλαμβάνουν, ραδιόφωνο, GPS και υπολογιστή που ενημερώνει τον οδηγό για τους πλησιέστερους ελεύθερους σταθμούς παρκαρίσματος.

Επόμενη πόλη που θα εφαρμόσει παρόμοιο πρόγραμμα αναμένεται να είναι η Νίκαια. Οι υπεύθυνοι ευελπιστούν να έχουν στη διάθεση τους 51 οχήματα και 17 σταθμούς μέχρι το Μάρτιο του 2012. η βασική διαφορά των δύο προγραμμάτων είναι ότι στη Νίκαια ο πολίτης πρέπει να επιστρέψει το αυτοκίνητο στον σταθμό από τον οποίο το παράλαβε.

More for you

 
 

Don't Miss