Πολύαιγος: Το πιο όμορφο και παρθένο μέρος στην Ελλάδα

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Πολύαιγος: Το πιο όμορφο και παρθένο μέρος στην Ελλάδα

Πόσες χώρες έχει η χώρα μου! Α ρε Ελλαδάρα! Αυτό έλεγα και ξαναέλεγα χαζεύοντας το τοπίο. Με μόνη εναλλαγή στο λόγο μου, το «Ελλαδίτσα» – με το «Ελλαδάρα».

Ετούτη τη φορά, Πολύαιγος. Ναι, υπάρχει τέτοιο νησί. Στη γειτονιά της Μήλου και Κιμώλου. Διαβάζω τις πληροφορίες… «Το μεγαλύτερο ακατοίκητο κυκλαδονήσι του Αιγαίου Πελάγους, έκτασης περίπου 18,146 χλμ. Αν και στη απογραφή του 2001 δείχνει ότι κατοικείται από ένα ζεύγος κτηνοτρόφων. Παλαιότερα, το 1951, είχε λέει, 14 κατοίκους. Χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος δικαιολογώντας το όνομά της «Πολύαιγος» δηλαδή πολλές κατσίκες. Από το 1898 υπάρχει στο νησί φάρος, σε ύψος 138 μέτρων. Ανθρώπινη δραστηριότητα είναι προφανής από δυο λατομεία όπου γινόταν εξόρυξη τραχείτη, χρησιμοποιούμενου για μυλόπετρες. Η Ελλάδα έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαικής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία. Στο νησί γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους».

Και κοίτα τι έλαχε στον φίλο μας Πάνο, της συνομοταξίας «Μυκόνους-Μυκόνους», με το σύνδρομο ομπρέλα-ξαπλώστρα-ντάπα ντούπα-φέρε ποτά, να μπλέξει με μας, που μαγευόμαστε από ερημονήσια και μελετάμε βράχο τον βράχο. Και να’ ναι καλά ο Δημήτρης ο μουσικός και μέγας ιστιοπλόος, με τη γαλλίδα σύντροφό του Βερονίκ, που ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν στον παράδεισό «τους». Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

More for you

 
 

Don't Miss