Αστυπάλαια: ήρεμες διακοπές γεμάτες ιστορίες

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Αστυπάλαια: ήρεμες διακοπές γεμάτες ιστορίες

Το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων λειτουργεί σαν γέφυρα ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Καθόλου τυχαία δημοφιλής προορισμός που συνδυάζει την ιστορία με υπέροχες παραλίες.

Hot SpotsΤο γραφικό λιμανάκι του Πέρα Γιαλού: ότι πρέπει για έναν χαλαρό περίπατο στα στενά σοκάκια που περνούν ανάμεσα από τα λευκά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκονάκια και τις γαλανές πόρτες. Ύστερα μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας ιστορικά ευρήματα, σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες, και άλλα εκθέματα που παρουσιάζουν την ιστορία του νησιού. Μια επίσκεψη αξίζει και ο ναός του Άγιου Νικόλαου με την όμορφη αυλή και τον γαλάζιο τρούλο. Αμφιθεατρικά χτισμένη επάνω στο λόφο, η πόλη είναι το πρώτο καλωσόρισμα του επισκέπτη στο νησί. • Χώρα: ξεκινώντας με μία βόλτα στην πλατεία της χώρας και μετά μία ματιά και στο στολίδι του νησιού, τους ανεμόμυλους της χώρας. Στη συνέχεια ανεβείτε προς το Βενετσιάνικο Κάστρο της Αστυπάλαιας με τις όμορφες εκκλησίες του, την Παναγιά του Κάστρου και τον Άγιο Γεώργιο. • Η Μαλτεζάνα ή Ανάληψη: βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός. Το σήμα κατατεθέν της Μαλτεζάνας είναι το λιμανάκι με τα ψαροκάικα που καθημερινά προμηθεύουν ολόκληρο το νησί με φρέσκα ψάρια. Παραλίες
  • Λιβάδι: ο μικρός αυτός παραθαλάσσιος οικισμός απέχει μόλις 3χλμ από τη χώρα. Η παραλία είναι οργανωμένη, έτσι τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά της ενδείκνυνται όχι μόνο για κολύμπι αλλά και για όλων των ειδών τα θαλάσσια σπορ. Στο Λιβάδι υπάρχουν και πολλά ταβερνάκια και ουζερί, κυριολεκτικά στην άκρη του κύματος με θέα τη χώρα και το κάστρο.
  • Ο Σχοινώντας: πρόκειται για μία αμμώδη παραλία στην Ανάληψη (Μαλτεζάνα), με ρηχά νερά και ταβερνάκια που είναι ότι πρέπει για κολύμπι και χαλάρωση.
  • Αμινάκια: μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Μέσα στα προτερήματα της είναι τα κρυστάλλινα νερά και η μικρή και συμπαθητική ταβερνούλα στην άκρη.
  • Μεγάλο και Μικρό Στενό: ακριβώς στο κέντρο του νησιού (9χλμ από τη Χώρα) βρίσκεται το Στενό που χωρίζει την Αστυπάλαια σε δύο τμήματα, το Μέσα Νησί και το Έξω Νησί, δίνοντάς της ένα ιδιόμορφο σχήμα που της έχει χαρίσει και τον χαρακτηρισμό "η πεταλούδα του Αιγαίου". Διασχίζοντας κανείς το Στενό, η πρώτη παραλία που συναντά είναι το Μικρό Στενό. Μια μικρή, ήρεμη αμμώδης παραλία με ελάχιστα αλμυρίκια. Ακριβώς δίπλα είναι το Μεγάλο Στενό. Μεγαλύτερη σε πλάτος, με περισσότερα δέντρα και σίγουρα περισσότερο κόσμο.
  • Κουτσομύτης: ένα μικρό νησάκι νότια της Αστυπάλαιας με εκπληκτικές παραλίες που το κάνουν must επίσκεψη. Εδώ φτάνετε με καίκι που μπορείτε να πάρετε καθημερινά από το λιμανάκι του Πέρα Γιαλού.
  • Δείτε περισσότερα στο www.thea.gr

More for you

 
 

Don't Miss