Την ημέρα που δολοφόνησαν τον Martin Luther King

Τετάρτη 04 Απριλίου 2018

Τετάρτη 04 Απριλίου 2018

Την ημέρα που δολοφόνησαν τον Martin Luther King

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς μισό αιώνα, το βράδυ της 4ης Απριλίου του 1968, όταν ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών γερουσιαστής, Ρόμπερτ Κένεντι, πληροφορείτο ότι μερικές ώρες νωρίτερα ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε πέσει νεκρός στο Μέμφις του Τενεσί από τη θανατηφόρα βολή του Τζέιμς Ερλ Ρέι, έμοιαζε σαν να «συρρικνώνεται», σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τζον Λίντσεϊ, ενός δημοσιογράφου του Newsweek που συνόδευε τον Μπόμπι κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Ενδεχομένως γιατί το τραγικό γεγονός επανέφερε στη μνήμη του αμερικανού πολιτικού μία από τις χειρότερες ημέρες της ζωής του, την 22α Νοεμβρίου του 1963, όταν ο σκοτεινός διευθυντής του FBI Έντγκαρ Χούβερ του ανακοίνωσε ψυχρά ότι ο αδελφός του και πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι είχε δολοφονηθεί στο Ντάλας του Τέξας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ενίσχυσε τις ανησυχίες του αναφορικά με όλα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν καθώς είχε και ο ίδιος λάβει απειλές κατά της ζωής του.

Το βράδυ της 4η Απριλίου του 1968 ο Ρόμπερτ Κένεντι είχε μόλις φτάσει στην Ιντιανάπολις όπου είχε προγραμματίσει να εμφανιστεί και να μιλήσει σε μια γειτονιά Αφροαμερικανών της πόλης, σε μια περιοχή που ακόμα και ο δήμαρχος θεωρούσε πως ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη. Παρότι, ωστόσο, αρνήθηκε ακόμα και η Αστυνομία να τον συνοδέψει, ο Κένεντι μετέβη εκεί ως αγγελιοφόρος της ειρήνης. Και αντιλήφθηκε αμέσως πως οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους δεν είχαν ακόμα πληροφορηθεί τον θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

More for you

 
 

Don't Miss