Αντίο στον Άγγελο Δεληβορριά

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Αντίο στον Άγγελο Δεληβορριά

Την τελευταία του πνοή άφησε την Τρίτη ο επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και ακαδημαϊκός Αγγελος Δεληβορριάς. Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας.

Τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του σπουδαίου καθηγητή και ακαδημαϊκού εξέφρασαν η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το προσωπικό του Ιδρύματος. «Η ευρύτητα του πνεύματος, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, η ακατάπαυστη εργατικότητα και η αστείρευτη δημιουργικότητα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, είτε προσωπικά είτε μέσα από το τόσο σημαντικό έργο του. Η απώλεια είναι δυσβάστακτη» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η κηδεία του Αγγελου Δεληβορριά θα γίνει δημοσία δαπάνη την Παρασκευή 27/4, στις 14:00, από το Α΄Νεκροταφείο. «Οραματιστής, καινοτόμος, επιστήμονας υψηλού κύρους ο Αγγελος Δεληβορριάς υπήρξε μια σπουδαία και ξεχωριστή προσωπικότητα στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι» τόνισε στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, σημειώνοντας ότι «κλασικός αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ανήσυχο και ακούραστο πνεύμα, στάθηκε πάνω απ΄ όλα Δάσκαλος με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης. Ενας φάρος πολιτισμού που άνοιγε δρόμους και ενέπνευσε. Η θητεία του στη θέση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη από το 1974 και για τέσσερις και πλέον δεκαετίες σηματοδότησε μια νέα εποχή για τα ελληνικά μουσεία. Ο Αγγελος Δεληβορριάς πρότεινε έναν νέο τρόπο οργάνωσης και μετάδοσης της γνώσης, δημιουργώντας επί της ουσίας μια νέα σχέση με το παρελθόν, την τέχνη, την ίδια μας την ταυτότητα. Η προσφορά του Αγγελου Δεληβορριά στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού είναι αναντικατάστατη. Και για αυτήν τον ευγνωμονούμε όλοι μας. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» κατέληξε στο μήνυμά της η κυρία Κονιόρδου.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

More for you

 
 

Don't Miss