WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν χρειάζεται να κάνεις δίαιτα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Μαΐου 2024

Γιατί δεν χρειάζεται να κάνεις δίαιτα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές
unsplash
Δεν χρειάζεται να χάσετε βάρος πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.

Κάθε φορά που μπαίνουμε στην άνοιξη και το καλοκαίρι, όλοι μας βομβαρδίζουν με την ιδέα ότι πρέπει να χάσουμε λίγο βάρος πριν φορέσουμε το μαγιό μας στις διακοπές. Και μπορώ να στοιχηματίσω ότι έχετε νιώσει την πίεση να πρέπει να χάσετε κιλά πριν βγείτε στις παραλίες. Θα πάω λοιπόν κόντρα στη μόδα και θα πω ότι δεν χρειάζεται να αλλάξετε σώμα πριν πάτε διακοπές.

Καταρχάς το να κάνετε βραχυπρόθεσμες διατροφικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αλλά τι θα συμβεί όταν επιστρέψετε στις κανονικές καθημερινές σας ρουτίνες; Οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα απώλεια, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενη κατανάλωση φαγητού, χωρίς να φταίτε εσείς. Αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του σώματός σας να σας κρατήσει ασφαλείς και υγιείς. Δεν του αρέσει όταν ακολουθείτε όλες αυτές τις περιοριστικές δίαιτες και τα αυστηρά σχήματα άσκησης.

Να θυμάστε ότι καμία σημαντική αλλαγή δεν μπορεί να συμβεί στο σώμα σας μέσα σε λίγες ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Επιπλέον, η σκόπιμη απώλεια βάρους μέσω της δίαιτας τείνει να είναι μη βιώσιμη. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιείτε το βάρος ως μέτρηση της υγείας σας , σας προκαλώ να εστιάσετε στο πώς νιώθετε, στα επίπεδα ενέργειάς σας, στη σχέση σας με τα τρόφιμα, στα επίπεδα άγχους και στα πρότυπα του ύπνου σας.

Οι διακοπές προορίζονται για ξεκούραση

Το πιθανότερο είναι ότι περάσατε έναν αγχωτικό χειμώνα και αυτές οι διακοπές είναι μια πολυαναμενόμενη ανακούφιση. Σας αξίζει να χαλαρώσεις επιτέλους. Μην ξοδεύετε πολύτιμο χρόνο στρεσάροντας το σώμα σας.

Ξέρω ότι αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Το να αγαπήσετε την εικόνα του σώματος σας δεν είναι εύκολη δουλειά, ειδικά στη λιποφοβική κοινωνία που ζούμε. Όμως είστε πολλά περισσότερα από το σώμα σας. Αν και είναι λογικό ότι μπορεί να παρατηρήσετε κάθε μικρό πράγμα που είναι «λάθος» πάνω σας (περνάτε κάθε λεπτό της ζωής σας με αυτό το σώμα), όμως οι άλλοι πιθανότατα παρατηρούν την προσωπικότητά σας, την αίσθηση του χιούμορ σας και πόσο ενδιαφέροντες άνθρωποι είστε. Δεν δίνουν σημασία στο πώς μοιάζει το σώμα σας.

Jenny.Gr
pexels

Αναπολώντας όλες τις στιγμές που έχω πάει σε μια παραλία, δεν μπορώ να θυμηθώ πώς ήταν το σώμα ενός ατόμου. Ακόμα και όσο αφορά τους φίλους ή η οικογένειά μου, με τους οποίους περνάω πολύ χρόνο

Τώρα, μην με παρεξηγείτε, πιθανότατα υπάρχουν περίεργοι εκεί έξω που μπορεί να κρίνουν το σώμα σας. Αλλά δεν είναι δικό σας πρόβλημα. Και ανεξάρτητα από το πώς μοιάζει το σώμα σας, πιθανότατα θα υπάρχει κάποιος που θα έχει πρόβλημα με αυτό, αλλά δεν πρέπει να σας αφορά.

Δεν πειράζει αν νιώθετε την επιθυμία να χάσετε βάρος

Παρόλα αυτά είναι φυσιολογικό να θέλετε να χάσετε κιλά. Είστε άνθρωπος και θέλετε να σας αποδεχτούν. Και το γεγονός είναι ότι οι αδύνατοι άνθρωποι είναι πιο αποδεκτοί στην κοινωνία μας από εκείνους με μεγαλύτερα σώματα, κάνει αυτή την επιθυμία ακόμα μεγαλύτερη.

Αντί όμως να κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας επειδή θέλετε να χάσετε βάρος, σκεφτείτε τι ακριβώς ψάχνετε και αν μπορείτε να το πετύχετε χωρίς να χάσετε κιλά. Ίσως νιώθετε ότι θέλετε να χαλαρώσετε σε μια παραλία. Ίσως ανυπομονείτε να δοκιμάσετε νέα τρόφιμα στις διακοπές. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε αυτά τα πράγματα χωρίς να χάσετε βάρος. Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Ή μήπως αυτό είναι απλώς ένα ψέμα που μας λέει η διατροφική κουλτούρα;

Σας αξίζει να περάσετε υπέροχες διακοπές σε οποιοδήποτε μέγεθος σώματος κι αν βρίσκεστε. Προσπαθήστε να μην ξοδεύετε πολύτιμο χρόνο σκεπτόμενοι το σώμα σας. Εξάλλου όλα τα σώματα είναι διαφορετικά και αυτό είναι υπέροχο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.