WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτες της μόδας: Τι δεν πάει καλά με αυτές;


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Μαΐου 2022

Δίαιτες της μόδας: Τι δεν πάει καλά με αυτές;
pexels
Είναι μια δίαιτα της μόδας ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε τα περιττά κιλά; Πιθανώς όχι.

Οι δίαιτες μόδας είναι της μόδας λόγω της συμβολής τους στη γρήγορη απώλεια βάρους. Οι επιχρυσωμένοι όροι σε αυτές τις δίαιτες περιλαμβάνουν αφεψήματα από βότανα αδυνατίσματος, χάπια αδυνατίσματος, πράσινα smoothie και σχέδια διατροφής για αποτοξίνωση. Κάθε ένα από αυτά ισχυρίζεται ότι θα σας βοηθήσει να χάσετε δραστικά τα κιλά που επιθυμείτε. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι δίαιτες της μόδας βιώσιμες για την υγεία και τη γενική ευεξία.

Η αύξηση βάρους μπορεί να συμβεί γρήγορα, αλλά η απώλεια βάρους απαιτεί προσπάθεια, αφοσίωση και υπομονή. Οι μοντέρνες δίαιτες δεν έχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που να τις υποστηρίζουν. Επιπλέον, βλέπουμε παλαιότερες δίαιτες να μην είναι πλέον στη μόδα και να αντικαθίστανται από νεότερες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ρίξουμε φως στους κινδύνους αυτών των διατροφικών προγραμμάτων που είναι στη μόδα, έτσι ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι να μην πέσουν στις παγίδες της διατροφικής κουλτούρας.

Οι δίαιτες που διαφημίζονται ως ο καλύτερος και πιο γρήγορος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι οι δίαιτες της μόδας. Δυστυχώς όμως πολλές μοντέρνες δίαιτες απαιτούν την εξάλειψη γευμάτων που περιλαμβάνουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη υγεία. Μια μοντέρνα δίαιτα μπορεί να εξασφαλίσει γρήγορα αποτελέσματα απώλειας βάρους. Ωστόσο, μια τέτοια απώλεια είναι προσωρινή.

Ορισμένες δίαιτες της μόδας σας συμβουλεύουν να αποφεύγετε ορισμένες τροφές σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Άλλες θα σας επιτρέψουν να φάτε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων σε συνδυασμό με ορισμένα άλλα τρόφιμα. Αυτά είναι τα είδη δίαιτας που προωθούνται συχνά από διασημότητες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα ερευνητικό άρθρο δείχνει ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα των μοντέρνων διαιτών ασκεί πίεση σε άτομα που επιθυμούν μια συγκεκριμένη εικόνα σώματος. Οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και ίσως σε διατροφικές διαταραχές. Αν και οι μοντέρνες δίαιτες διαφημίζονται ως ένας απλός τρόπος απώλειας κιλών, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους προσαρμοσμένο σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Προσδιορισμός μιας δίαιτας της μόδας

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο φυλλάδιο εξαπάτησης για την αναγνώριση μιας δίαιτας της μόδας, αλλά αυτές οι γενικές οδηγίες μπορούν να σας φανούν χρήσιμες. Τα ακόλουθα είναι τα χαρακτηριστικά μιας δίαιτας της μόδας:

  • Τα σχέδια απώλειας βάρους υπόσχονται να είναι γρήγορα.

  • Οι δίαιτες της μόδας επισημαίνουν ορισμένες ομάδες τροφίμων ως «κακές τροφές» και ότι πρέπει να τις εξαλείψετε.

  • Απαιτείται από εσάς να αγοράζετε διατροφικά προϊόντα ως λιποδιαλύτες, βοηθήματα μείωσης βάρους και ενισχυτικά του μεταβολισμού.

  • Πολλές δίαιτες της μόδας ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται να ασκηθείτε.

  • Τονίζονται συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το γκρέιπφρουτ, το σιρόπι σφενδάμου, η λεμονάδα ή μια μοναδική σούπα.

Δίαιτες της μόδας: Γιατί εξαλείφουν συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων;

Ορισμένες δίαιτες απαιτούν να κόψετε συγκεκριμένες διατροφικές ομάδες. Για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν εξελιχθεί αρκετά ως είδος για να καταναλώνουν σιτάρι, ενώ άλλοι λένε ότι ορισμένα τρόφιμα δεν είναι συμβατά με ορισμένους τύπους αίματος.

Επιπλέον, οι δίαιτες της μόδας υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένες ορμόνες ευθύνονται για την αύξηση του σωματικού βάρους, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρέπει να εξαλείψετε τους υδατάνθρακες. Ωστόσο, δεν εξηγούν ότι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό και πολύτιμη πηγή ενέργειας.

Εάν φυσικά έχετε κάποιας θέματα υγείας, όπως αλλεργίες, κοιλιοκάκη, τότε απαιτείτε η η αποφυγή συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, αλλά οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να τρώμε όλες τις ομάδες τροφίμων.

Δημοφιλείς δίαιτες μόδας

Οι διατροφικές εμμονές υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τις χρησιμοποιούσαν από τα αρχαία χρόνια. Παρόλα αυτά, εκείνη την εποχή, αφορούσαν περισσότερο τον υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής. Τώρα, οι δίαιτες της μόδας εξελίσσονται συνεχώς για να παρουσιάζουν καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους, αλλά εξακολουθούν πολλές από αυτές να είναι επικίνδυνες.

Μερικές δημοφιλείς δίαιτες μόδας είναι:

Δίαιτα GM

Η δίαιτα General Motors που γενικά αναφέρεται ως δίαιτα GM, είναι μια δημοφιλής δίαιτα που υπόσχεται να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος σε μόλις μία εβδομάδα. Είναι ένα επταήμερο πρόγραμμα διατροφής με αυστηρούς διατροφικούς κανόνες για κάθε μέρα. Δεδομένου ότι ρυθμίζει σημαντικά τα διατροφικά σας πρότυπα, μπορεί να δείξει κάποια αποτελέσματα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι βιώσιμα. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε πολλές παρενέργειες.

Δίαιτα Atkins

Η δίαιτα Atkins είναι το πιο γνωστό πρόγραμμα απώλειας βάρους με χαμηλούς υδατάνθρακες. Η δίαιτα Atkins, που αναπτύχθηκε από τον καρδιολόγο Robert Atkins στις αρχές της δεκαετίας του 1970, υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους. Έχει τέσσερα στάδια, στο πρώτο οι υδατάνθρακες περιορίζονται στα 20 γραμμάρια την ημέρα, αλλά επιτρέπονται οι πρωτεΐνες και το λίπος. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το σώμα σας αρχίζει να μετατρέπει το λίπος σε κετόνες, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή ενέργειας.

Μετά από αυτό, οι οπαδοί της δίαιτας Atkins αυξάνουν προοδευτικά την πρόσληψη υδατανθράκων σε προσαυξήσεις των 5 γραμμαρίων.

Δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος

Η δίαιτα της ομάδας αίματος έγινε δημοφιλής με την κυκλοφορία του βιβλίου του Αμερικανού Φυσιοπαθολόγου Peter D Adamo. Η θεωρία του Peter D’ Adamo είναι ότι μια τροφή μπορεί να μας παχύνει ή να μας αδυνατίσει ανάλογα με την ομάδα αίματος.

Για παράδειγμα ο D’ Adamo υποστηρίζει ότι όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος 0 πρέπει να ακολουθούνε μια διατροφή με βάση το κρέας και να αποφεύγουν τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά. Υπάρχουν ακόμα και θεωρίες σχετικά με τους τύπους μπαχαρικών που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει.

Δίαιτες της μόδας: Γιατί πρέπει να τις αποφεύγετε;

Πολλές μοντέρνες δίαιτες διαφημίζουν τη γρήγορη απώλεια βάρους, ενώ αγνοούν τα θρεπτικά συστατικά που απαιτεί το σώμα σας. Δυστυχώς, αυτές οι στρατηγικές απώλειας βάρους σπάνια λειτουργούν μακροπρόθεσμα και μερικές μπορεί ακόμη και να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Ας δούμε παρακάτω τι μπορεί να προκαλέσουν.

Διατροφική ανεπάρκεια

Οι δίαιτες που περιορίζουν σοβαρά τις ομάδες τροφίμων ή τα θρεπτικά συστατικά σημαίνει ότι δεν σας παρέχουν φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να αναπτύξετε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων

Οι δίαιτες με υγρή φόρμουλα έχουν χαμηλή πρόσληψη θερμίδων (περίπου 400-500 θερμίδες) και ισχυρίζονται ότι περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, αυτές οι δίαιτες πρέπει να ακολουθούνται με προσοχή, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές διαταραχές, όπως αναιμία, ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων, κόπωση, αδυναμία και ζάλη. Η κατανάλωση μιας ακραίας δίαιτας χαμηλών θερμίδων μπορεί επίσης να προκαλέσει γρήγορη απώλεια βάρους, κάνοντάς σας να νιώθετε κούραση και ναυτία.

Υπερβολική παραγωγή κετόνης

Η έρευνα λέει ότι λόγω της υπερβολικής παραγωγής κετόνης που προκύπτει από την ανεπαρκή διάσπαση του λίπους και την αφυδάτωση, αυτές οι δίαιτες μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς. Οι κετόνες αποθηκεύονται στο αίμα και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα εάν υπάρχουν σε περίσσεια, γιατί κάνουν το αίμα πιο όξινο.

Βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους από μια δίαιτα που είναι της μόδας είναι ένα προσωρινό επίτευγμα, γιατί συνήθως χάνετε νερό και όχι λίπος. Επίσης το να ακολουθείτε μια μοντέρνα δίαιτα συνοδεύεται από ακραίους περιορισμούς. Αυτοί οι περιορισμοί οδηγούν αργότερα σε υπερφαγία, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Έτσι λοιπόν λόγω της μη βιώσιμης φύσης των μοντέρνων διαιτών, κερδίζετε πίσω όλο το βάρος που μόλις έχασες.

Ο βιώσιμος τρόπος για να χάσετε κιλά

Η λέξη «δίαιτα» αναφέρεται αρχικά στο είδος της τροφής που καταναλώνεται συνήθως από μια κοινότητα. Αλλά ο σύγχρονος ορισμός της ίδιας της λέξης αναφέρεται στο πώς ελέγχετε τον εαυτό σας να τρώει μικρές ποσότητες συγκεκριμένων τροφών για να χάσετε βάρος. Όμως ίσως χρειαστεί να αλλάξετε αυτόν τον περιοριστικό σύγχρονο ορισμό του όρου και να αποδεχτείτε ότι μπορείτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε λογικές ποσότητες.

Όλες οι μοντέρνες δίαιτες έχουν μια κοινή ιδέα. Προσφέρουν μια προσωρινή θεραπεία για τα προβλήματα του βάρους σας. Όταν όμως τη σταματάτε τότε η απώλεια βάρους συνήθως ανακτάται γρήγορα. Και αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι δίαιτες της μόδας δεν δίνουν έμφαση στις αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα. Επομένως, δεν μπορούν να είναι βιώσιμες.

Η διαδικασία απώλειας βάρους και διατήρησης βάρους πρέπει να είναι υγιής για να είναι αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων είναι το κλειδί για να έχετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.