WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως η σαλάτα σας δεν είναι τόσο υγιεινή όσο νομίζετε;


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Μαΐου 2022

Μήπως η σαλάτα σας δεν είναι τόσο υγιεινή όσο νομίζετε;
pexels
Καθώς πλησιάζουν οι θερμότεροι μήνες, υπάρχει αυξανόμενη απήχηση σε μια φρέσκια, τραγανή σαλάτα αντί για μαγειρεμένα λαχανικά.

Tο να συμπεριλάβετε μια σαλάτα στο μεσημεριανό ή το βραδινό σας γεύμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη λαχανικών. Ωστόσο, ορισμένα συστατικά που βάζετε στη σαλάτα μπορεί να έχουν κρυφές θερμίδες, υπερβολική ζάχαρη, αλάτι ή λίπος. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις κοινές προσθήκες στις νόστιμες σαλάτες μας και ας σας δώσουμε μερικές πιο υγιεινές προτάσεις για μερικά από αυτά τα όχι και τόσο υγιεινά πρόσθετα.

Σάλτσες για σαλάτες

Οι σάλτσες εμπορίου μπορεί να περιέχουν ζάχαρη και λίπος. Ας συγκρίνουμε μερικές από τις πιο κοινές ποικιλίες Ακόμη και η επιλογή μιας πιο ελαφριάς εκδοχής μαγιονέζας μειώνει στο μισό το ενεργειακό περιεχόμενο του ντρέσινγκ, η καλύτερη επιλογή είναι να φτιάξετε το δικό σας ντρέσινγκ στο σπίτι χρησιμοποιώντας ξύδι Balsamico, χυμό λεμονιού ή λάιμ ή ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

Οι γαρνιτούρες

Οι γαρνιτούρες, όπως τα κρουτόν, τα τραγανά noodles ή το μαγειρεμένο μπέικον μπορούν όλα να προσθέσουν επιπλέον θερμίδες στη σαλάτα σας. Μια χούφτα κομμάτια μπέικον για παράδειμα προσθέτει 95.6 kcal ανάλογα με το κομμάτι μπέικον και μερικά κρουτόν μπορούν να προσθέσουν άλλα 60 kcal ανά μερίδα . Αν και δεν χρειάζεται να τα στερηθείτε, και μπορείτε να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας, ωστόσο καλό είναι να τα καταναλώνετε πάντα με μέτρο.

Μερικές εναλλακτικές προσθήκες για τη σαλάτα σας:

  • Φρέσκα φρούτα. Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές φέτες μάνγκο, μήλο, αχλάδι ή πορτοκάλι στη σαλάτα σας

  • Σπόροι. Δοκιμάστε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας σουσάμι, κολοκύθας ή ηλιόσπορους για να γίνει η σαλάτα σας πιο τραγανή.

  • Διαφορετικοί συνδυασμοί λαχανικών. Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά λαχανικά που δεν θα καταναλώνατε συνήθως, όπως αγκινάρες, ραπανάκι, ψητό παντζάρι ή κολοκύθα, φασόλια ή λίγες ελιές

  • Λαχανικά τουρσί. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο ξινολάχανο, αγγουράκια για λίγη επιπλέον γεύση και πρεβιοτικές ίνες

Έτοιμες σαλάτες

Ενώ οι σαλάτες εμπορίου μπορεί να είναι βολικές όταν σας πιέζει ο χρόνος, μερικές φορές μπορεί να είναι υψηλότερες σε ενέργεια από ορισμένα γεύματα σε πακέτο και δεν καταλήγουν να είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Στην πραγματικότητα μερικές σαλάτες μπορούν να έχουν περισσότερη ενέργεια από ένα μπιφτέκι σε πακέτο. Μια προσυσκευασμένη σαλάτα σε σχέση με τη δική σας σπιτική εκδοχή μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη σε ενέργεια.

Όπου είναι δυνατόν, φτιάξτε τη δικής σας σαλάτα και χρησιμοποιήστε τις στρατηγικές για να την κάνετε ακόμα πιο υγιεινή και θρεπτική.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.