Οι κορυφαίες τάσεις της σεζόν στη γυμναστική

Πέντε διαφορετικές προτάσεις για να βρεις εκείνη που σου ταιριάζει.

Η αλήθεια είναι πως λίγο πολύ όλοι «πειραματιζόμαστε» με τη διατροφή μας, με το ντύσιμό μας και γενικά με διάφορα πράγματα της καθημερινότητας. Αυτό μπορεί να συμβεί και με τη γυμναστική. Συνήθως, αποζητούμε τρόπους για να ξεφύγουμε από το «ψυχρό» πλαίσιο του γυμναστηρίου, όπου προπονούμαστε ατομικά, θέλοντας να δοκιμάσουμε κάτι ομαδικό, για να κοινωνικοποιηθούμε περισσότερο, είτε να αρχίσουμε μια νέα δραστηριότητα γενικότερα.

Αν ψάχνεις, αλλά δεν ξέρεις ακόμα τι να ακολουθήσεις, σου προτείνουμε πέντε επιλογές, για να διαλέξεις αυτή που σού ταιριάζει ή που σε ιντριγκάρει περισσότερο. Να θυμάσαι ότι στο τέλος της ημέρας, το θέμα είναι να έχεις γυμναστεί, διασκεδάζοντας και απολαμβάνοντάς το. Βάλε, λοιπόν, τη φόρμα σου, γέμισε ένα ποτήρι με 100% φυσικό χυμό Amita για να πάρεις δυνάμεις και ξεκίνα! 

Functional Training

jenny.gr

Ή αλλιώς «λειτουργική προπόνηση». Λέγεται πως είναι το «Ευαγγέλιο» του personal training, καθώς φροντίζει για την εκγύμναση όλων των μυών, αλλά και του εγκεφάλου. Συνεπώς, αν θέλεις να βελτιώσεις το επίπεδο της καθημερινότητάς σου, τότε αυτός ο τύπος γυμναστικής είναι ικανός να σε αναζωογονήσει.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, το functional training στοχεύει στη βελτίωση 10 δεξιοτήτων/ικανοτήτων του ανθρώπου και αυτά είναι: δύναμη, εκρηκτικότητα, ταχύτητα, καρδιοαναπνευστική αντοχή, σθένος, ευκαμψία, ευλυγισία, συντονισμός, ισορροπία και ακρίβεια. Το functional training επικεντρώνεται γύρω από τις φυσικές κινήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος στην καθημερινότητά του και γι' αυτό υπερτερεί της κλασικής γυμναστικής στο γυμναστήριο.

Στην FT προπόνηση μπορείς να χρησιμοποιήσεις από ιμάντες, σχοινιά, λάστιχα μέχρι μπάλες, kettle balls και βάρη, αλλά και ό,τι άλλο όργανο μπορείς να φανταστείς. Ο γυμναστής σου είναι εκείνος που θα προσαρμόσει πάνω σου το κατάλληλο πρόγραμμα και υπό την καθοδήγησή του θα το φέρεις εις πέρας. Αν θέλεις να ενδυναμώσεις πνεύμα και σώμα, τότε το FT είναι το ιδανικό για σένα!

Kangoo Jumps

jenny.gr

Τα kangoo jumps έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, αφού είναι από τους πιο fun τρόπους γυμναστικής και είμαστε σίγουροι πως κάπου θα το έχει πάρει το μάτι σου.

Η αερόβια αυτή γυμναστική θυμίζει τις αναπηδήσεις που κάνει ένα καγκουρό, εξού και η ονομασία του και μπορείς να «κάψεις» έως και 1000 θερμίδες σε κάθε προπόνηση. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι τα ειδικά kangoo boots (μπορείς είτε να τα αγοράσεις, είτε να στα διαθέσουν στο γυμναστήριο που θα πας) και καλή διάθεση για να το ευχαριστηθείς!

Τα οφέλη τους πολλά. Μερικά εξ' αυτών είναι: Η ενίσχυση του μυοσκελετικού συστήματος, η προστασία των αρθρώσεων, η βελτίωση μυών, αναπνοής και πίεσης, η κυκλοφορία περισσότερου οξυγόνου στους ιστούς, η βελτίωση του μεταβολικού ρυθμού, η χαλάρωση και η αποβολή άγχους/στρες, η εκγύμναση ποδιών και κορμού. Ιδανική διάρκεια προπόνησης τα 30-40 λεπτά.

High-Intensity Interval Training

jenny.gr

Εδώ το level ανεβαίνει και ξεφεύγει από το «comfort zone», καθώς μιλάμε για «εκρήξεις» έντονης άσκησης σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό που κάνει το High-Intensity Interval Training ξεχωριστό και κατά πολλούς αποτελεσματικό, είναι πως μπορούμε να έχουμε μεγάλο όφελος, χωρίς να χρειαστεί να διαθέσουμε μεγάλο χρόνο από την καθημερινότητά μας. Η διάρκειά του συνήθως κυμαίνεται από 10 έως 30 λεπτά.

Η προπόνηση συνήθως περιλαμβάνει ποδήλατο, σχοινιά, ελλειπτικά σκαλιά, κουπί, κ.ά. και οι εντάσεις συνήθως εναλλάσσονται (από γρήγορη σε αργή και αντίστροφα). Τα οφέλη του High-Intensity Interval Training είναι το κάψιμο θερμίδων και η απώλεια λίπους, η πρόσληψη οξυγόνου, η βελτίωση του καρδιακού ρυθμού, της αντοχής και του μεταβολισμού.

Yoga

jenny.gr

All-time classic. Είναι ο τύπος γυμναστικής που βελτιώνει σώμα και πνεύμα και από μόνος του αποτελεί μια «φιλοσοφία». Βασική τεχνική της yoga είναι ο συντονισμός της κίνησης με την αναπνοή του ασκούμενου. Παρόλο που έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια, η απήχηση της yoga συνεχίζει να αυξάνεται. Στόχος είναι η παύση της «αναστάτωσης» του νου, η αυτοπειθαρχία, η πνευματική διαύγεια και η ενδυνάμωση του σώματος.

Έχει τη δική της ορολογία, με πιο γνωστή λέξη το «Namaste», που σημαίνει «η ψυχή μου τιμά την ψυχή σου», καθώς με αυτόν τον τρόπο οι Ινδοί (εκεί έχει τις ρίζες της) ανοίγουν και κλείνουν μία συζήτηση. Αυτό που θα χρειαστείς είναι ένα στρώμα (κατά προτίμηση ειδικό για yoga) και φυσικά ηρεμία. Συνήθης διάρκεια ενός μαθήματος είναι 60-90 λεπτά.

Στα οφέλη της συγκαταλέγονται η μείωση του άγχους, η ευλυγισία, η βελτίωση λειτουργίας των οργάνων και του εγκεφάλου, η ισορροπία και η αρμονία, αλλά και η σχέση που αποκτά κανείς με το σώμα του. Ο πιο διαδεδομένος τύπος yoga είναι η hatha yoga και η aerial yoga, ενώ υπάρχουν κι άλλα είδη, όπως τα kundalini και ashtanga. Η yoga επίσης είναι κατάλληλη και για εγκύους – σύμφωνα πάντα με την καθοδήγηση ειδικού.

Bokwa

jenny.gr

Λίγοι και... καλοί γνωρίζουν αυτό το πρόγραμμα εκγύμνασης, το οποίο λέγεται πως «κλέβει» τη δόξα της πασίγνωστης zumba. Στην bowka - προέρχεται από τις λέξεις boxing και kwaito, το οποίο είναι παραδοσιακός χορός της Νοτίου Αφρικής. Αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να ξέρεις αριθμούς, γράμματα και σημεία στίξης και να έχεις διάθεση για κίνηση, άσκηση και χορό γενικότερα.

Το bokwa μοιάζει με πυγμαχία κι ο ρυθμός είναι αρκετά έντονος, αφού χορεύοντας, πρέπει να σχηματίσεις αριθμούς και γράμματα. Συνεπώς, γυμνάζεται όλο το σώμα και «καίγονται» πολλές θερμίδες. Αποτελεί και μέρος του high-intensity interval training, καθώς ο ρυθμός του εναλλάσσεται από αργό σε γρήγορο και το αντίστροφο.

Συνήθης διάρκεια ενός μαθήματος είναι μία ώρα. Στο εξωτερικό είναι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος άσκησης, ενώ κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και στην Ελλάδα.

Jenny.Gr

Εσύ, ποιον τρόπο άσκησης θα επιλέξεις να βάλεις στο πρόγραμμά σου τελικά;