Τips για να διώξεις το στρες από τη ζωή σου

Νιώθεις ότι το στρες σου έχει «φάει» την ψυχή; Έχουμε 6 τρόπους για να το ελαττώσεις και σιγά σιγά να το αποβάλλεις από τη ζωή σου.

Είναι η λέξη που ακούς 9/10 φορές όταν κάτι πάει στραβά και έχεις φτάσει στα όρια να τη… σιχαθείς! Το άγχος-στρες είναι απόρροια των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας και αυτό που νιώθουμε όταν θέλουμε να τα κάνουμε όλα on time.

Αυτή η – κατά τα λοιπά – φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας σε στρεσογόνους παράγοντες, που αρκετές φορές εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, νιώθουμε ότι μας δυσκολεύει. Συνεπώς, ψάχνουμε τρόπους για να μην υπάρχει στη ζωή μας. Και μάγοι δεν είμαστε, αλλά μπορούμε να σου προτείνουμε μερικούς τρόπους, που θα σε κάνουν να ξεχαστείς και να ηρεμήσεις.

1) Κάνε κάθε ημέρα κάτι που σε ευχαριστεί

Oκ, αν δεν μπορείς κάθε ημέρα, τότε το Σαββατοκύριακο ή στο ρεπό σου σίγουρα πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου, έστω και μία ώρα, για να κάνεις αυτό που θέλεις. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να χαλαρώσει, είτε αυτό σημαίνει να είσαι μέσα στο σπίτι είτε να βγεις έξω. Μπορείς για παράδειγμα απλώς να «βουλιάξεις» στον καναπέ για να δεις την αγαπημένη σου σειρά/ταινία, να βγεις για περπάτημα/τρέξιμο, να απολαύσεις ένα καφέ με καλούς φίλους, να βάλεις την αγαπημένη σου μουσική στα ηχεία, ακόμα και να πιάσεις ένα χαρτί κι ένα μολύβι και να ζωγραφίσεις. Οι επιλογές είναι άπειρες. Βρες αυτό που έχεις ανάγκη και σε κάνει χαρούμενη και απόλαυσέ το. Γενικώς, φρόντισε εσένα και μην σε αμελείς!

jenny.gr

2) Workout is the answer

Λένε πως είναι το «φυσικό φάρμακο» κατά του άγχους/στρες και θα συμφωνήσουμε απόλυτα. Αν μέχρι τώρα δεν έχεις πάρει απόφαση να γυμναστείς, ίσως ήρθε η ώρα. Κι αν - νομίζεις πως - δυσκολεύεσαι, τότε ξεκίνα με ένα απλό περπάτημα. Αν, από την άλλη, θέλεις να κοινωνικοποιηθείς λίγο περισσότερο, το γυμναστήριο της γειτονιάς είναι μια καλή ευκαιρία, είτε για ατομική, είτε για ομαδική προπόνηση. Η γυμναστική «καθαρίζει» το μυαλό και σε αποφορτίζει, καθώς εκείνη τη στιγμή η συγκέντρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο αυξάνεται, ενώ παράγεις ενδορφίνες, οι οποίες σε βοηθούν να απολαύσεις έναν ήρεμο ύπνο. Και ποιος δεν θέλει να κοιμάται ωραία; Ε;

3) Φάε σωστά και κοιμήσου καλά

Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών είναι ένας δρόμος σε ένα καλύτερο «αύριο». Άλλωστε, είναι γνωστό πως η κατανάλωση (πολύ) επεξεργασμένων τροφίμων (κοινώς junk food) είναι από τους παράγοντες που πυροδοτούν το άγχος/στρες. Συνεπώς, «καθάρισε» την διατροφή σου και πρόσθεσέ της φρούτα, λαχανικά και ό,τι άλλο πολύτιμο συστατικό θέλεις εσύ. Και μην ξεχάσεις την Amita σου, η οποία σου προσφέρει βιταμίνες και πολύτιμα στοιχεία οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας! Επίσης, φρόντισε να κοιμάσαι ένα γεμάτο 8ωρο, το οποίο θα σου δώσει μεγάλο boost και θα σε βοηθήσει να ξεκινάς κάθε ημέρα με χαμόγελο.

Jenny.Gr

4) Πήγαινε μια εκδρομή

Αν έχεις ελεύθερο Σαββατοκύριακο ή ακόμα και ρεπό οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας, τότε είναι μια καλή ευκαιρία για μια μικρή εξόρμηση κάπου κοντά, με καλή παρέα. Πάρε τηλέφωνο τους φίλους σου και κανόνισε να αλλάξετε για λίγο παραστάσεις και να ξεφύγετε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Έτσι, θα γεμίσεις μπαταρίες, θα δεις νέα μέρη και θα κάνεις πράγματα ευχάριστα, τα οποία θα σου φτιάξουν την διάθεση και θα σε κάνουν να ξεχάσεις τα άγχη και τις άσχημες σκέψεις.

5) Δες καλούς φίλους

Και εκδρομή να μην πας, φρόντιζε να βλέπεις τους φίλους σου. Μια καλή συζήτηση μαζί τους, ένα ωραίο φαγητό ή ένα χαλαρό ποτό, θα σε κάνουν να ηρεμήσεις και να μοιραστείς το όποιο «βάρος» σου, αντί να το «κουβαλάς» μόνη σου. Οι φίλοι λένε πως είναι η οικογένεια που διαλέγουμε και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να περνάς μαζί τους καλό, ποιοτικό χρόνο.

jenny.gr

6) Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Εκτός από όλα τα παραπάνω, μπορείς φυσικά να περνάς χρόνο με το κατοικίδιό σου. Υπάρχει, άλλωστε, καλύτερο αγχολυτικό από αυτό; Νομίζουμε πως όχι! Αλλά, ακόμα και αν δεν έχεις, μπορείς να υιοθετήσεις ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι. Τόσα υπάρχουν που αναζητούν ένα σπίτι να τους δώσει αγάπη και οι λογαριασμοί στο Instagram γι' αυτό το σκοπό, άπειροι. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα σε κάνουν να νιώσεις πολύ καλύτερα και πιο ήρεμη από πριν.

Πάνω από όλα όμως, μην ξεχνάς να σκέφτεσαι θετικά! Ξύπνα κάθε ημέρα με μία θετική σκέψη, λέγε στον εαυτό σου πράγματα που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή σου, βρες αυτά τα μικρά που κάνουν τη διαφορά και δες τη ζωή με άλλο μάτι!