REAL LIFE WHO

Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη: «Νίκη είναι η συμμετοχή»! Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Spetses Mini Marathon μας μίλησε για τις καλύτερες στιγμές της φετινής διοργάνωσης!


Ελένη Κεχαγιά

29 Οκτωβρίου 2019

Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη: «Νίκη είναι η συμμετοχή»! Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Spetses Mini Marathon μας μίλησε για τις καλύτερες στιγμές της φετινής διοργάνωσης!

Έχει καταφέρει χρονιά με τη χρονιά να δημιουργήσει έναν μεγάλο αθλητικό θεσμό. Έναν θεσμό - γιορτή, στον οποίο οι επαγγελματίες αθλητές μπλέκονται με ανθρώπους που απλά αγαπούν τον αθλητισμό, ολόκληρες οικογένειες που έρχονται είτε για να αγωνιστούν είτε για να εμψυχώσουν τους συμμετέχοντες. Νήπια και παιδιά, έφηβοι και νέοι, μεσήλικες αλλά και υπερήλικες, όλοι γίνονται ένα στη διοργάνωση που έχει κεντρικό της moto το «Νίκη Είναι η Συμμετοχή». Ο λόγος για τη Μαρίνα - Λύδα Κουταρέλλη, τη γυναίκα πίσω από το Spetses Mini Marathon η οποία με αφορμή την φετινή επιτυχημένη διοργάνωση, ξεχώρισε τις πιο δυνατές φετινές στιγμές, μας μίλησε για το ρεκόρ των συμμετοχών που έσπασε φέτος, για την συμβουλή που κρατά σαν φυλακτό ενώ μας κάλεσε να... Save the Date για το ερχόμενο επετειακό Spetses mini Marathon που θα διεξαχθεί 9-11 Οκτωβρίου 2020, στο οποίο η διοργάνωση θα κλείσει τα δέκα της χρόνια!

 

jenny.gr

Μαρίνα Κουταρέλλη, Γιάννης Δρυμωνάκος

 

Το 9o Spetses mini Marathon ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Τι είναι αυτό που κρατάς φέτος από τη διοργάνωση; 

Η αλήθεια είναι ότι πήγαμε εξαιρετικά καλά φέτος με όλους τους αγώνες να είναι sold out και να έχει παράλληλα δημιουργηθεί ένα τρομερό buzz στα social media με πάνω από 7600 hashtags να γράφονται μέσα στο Σαββατοκύριακο με #spetsesminimarathon. Κρατάω για μία ακόμα φορά την εξαιρετική διάθεσή των εθελοντών αλλά και την τρομερή εγρήγορση της δικής μου ομάδας που παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στους κολυμβητικούς αγώνες ανταπεξήλθαμε πλήρως και δεν καθυστέρησε καθόλου ούτε ένας από τους επόμενους αγώνες. 

Αν σου λέγαμε να κάνεις ένα Top 10 του διημέρου 4 με 6 Οκτωβρίου, τι θα έβαζες μέσα;

- Toν τερματισμό του Γιάννη Δρυμωνάκου στα 1500 μέτρα που ενώ είχε τελειώσει περίμενε αρκετή ώρα μέσα στο νερό τον νεαρό Σάββα Θώμογλου για να βγουν μαζί 

- Τον 81ετών κύριο Κώστα που είχε προπονηθεί όλο τον χρόνο για να κολυμπήσει να τερματίζει 

- Τους pacemakers Δημήτρη Κουλούρη και Κώστα Γκελαούζο για προσφέρουν μοναδικές στιγμές στους ερασιτέχνες αθλητές 

- Το ρεκόρ του παρα-ολυμπιονίκη Μάκη Καλαρά στην διαδρομή των 25Κ 

- Το sold-out στους δρομικούς αγώνες με τις εκκινήσεις να διαρκούν πάνω από 10 λεπτά μέχρι να φύγει όλος ο κόσμος 

- Τον καθαρισμό παραλίας και βυθού που έγινε με τους μαθητές των σχολείων αλλά και πολλούς εθελοντές την Πέμπτη 

- Το βραδυνό μάθημα γιόγκας από την Αλεξάνδρα Ρίζου 

- Τις εξαιρετικές εταιρικές ομάδες που φέτος ξεπέρασαν τις 92 από τις οποίες ξεχωρίζω αυτή της BWIN με αρχηγό την Κατερίνα Δαλάκα, και τις τρεις ομάδες που ανέβηκαν στο βάθρο των corporate teams, την CBSwimming/Herbalife που πήρε και το χρυσό μετάλλιο, την ομάδα της Kallistos Action Trainings που πήρε το αργυρό και την ομάδα της Volkswagen που πήρε το χάλκινο. 

- Τα 67.356 βήματα που κατέγραψε το garmin #fenix6  μου κατά τη διάρκεια του φετινού αγώνα  - ρεκόρ και για εμένα! 

- Την πολύ τιμητική παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κύριου Σπύρου Καπράλου στον φετινό αγώνα. Είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει την ζωή του στον αθλητισμό και που θαυμάζω πάρα πολύ. 

jenny.gr

 Στιγμιότυπα από το race village
 

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που άκουσες φέτος για το Spetses Mini Marathon;

«Μαμά – πόσες μέρες μένουν για να ξανάρθουμε στο Spetses mini Marathon;- Πέρασα φανταστικά!» Από την μικρή Δανάη ετών 3 που έτρεξε στο My First Spetses mini Marathon μαζί με τον αδελφό της 3 μηνών στο καρότσι και την μητέρα τους. 
 
Από το πρώτο Spetses Mini Marathon έως σήμερα, ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της διοργάνωσης;

Το ότι είμαστε το μεγαλύτερο multi-sport event της χώρας που όμως μοιάζει με μία ζεστή οικογενειακή γιορτή. Όλοι μας, αθλητές, χορηγοί εθελοντές, γνωριζόμαστε πλέον χρόνια- άλλωστε οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι repeaters και οι χορηγοί είναι μαζί μας χρόνια- οπότε κάθε χρόνο που ξαναβρισκόμαστε είναι σαν να ενώνεται μία μεγάλη οικογένεια. Επίσης είναι σημαντικό το ότι τιμάνε το μότο της διοργάνωσης «Νίκη Είναι η Συμμετοχή» και οι πρώτοι που τερματίζουν περιμένουν φανατικά και χειροκροτούν και τους τελευταίους.  Αυτό είναι η μαγεία του αθλητισμού. 

jenny.gr

 Στιγμιότυπα από τον αγώνα

 

Επαγγελματίες αθλητές μαζί με ερασιτέχνες αθλητές συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν. Για όλους εμάς αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της διοργάνωσης. Αυτός άλλωστε δεν είναι και ο στόχος; Η χαρά του αθλητισμού;

Ναι σίγουρα!  Από την πρώτη στιγμή στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις να συνυπάρχουν κορυφαίοι αθλητές αλλά και ερασιτέχνες και να συμμετέχουν μαζί.  Φέτος ο μικρότερος μας συμμετέχοντας ήταν μόλις 29 ημερών και ο μεγαλύτερος σε ηλικία 81 ετών. Το να μπορεί κανείς να έρθει ένα σαββατοκύριακο όπου όλη η οικογένεια – πολλές φορές και τρεις γενιές μαζί – να συμμετέχουν και μάλιστα αθλούμενοι – είναι μία μοναδική εμπειρία που πιστεύω ότι μόνο ο αθλητισμός μπορεί να δώσει.  Εδώ και ένα χρόνο περίπου προπονούμαι και εγώ στο κολύμπι με τον Δημήτρη Κουλούρη και τον Γιάννη Δρυμωνάκο και συμμετείχα το καλοκαίρι σε έναν αγώνα εκτός Ελλάδας.  Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία αλλά για παράδειγμα εμένα μου έκανε πολύ κακή εντύπωση που δεν υπήρχε κόσμος στον τερματισμό ή μετάλλια για την συμμετοχή.  Εμείς τιμούμε πολύ το μότο «Νίκη Είναι η Συμμετοχή» 

Πόσοι αθλητές – επαγγελματίες και μη- πήραν φέτος μέρος;

Φέτος είχαμε ρεκόρ συμμετοχής σε όλους τους αγώνες.  Συμμετείχαν περίπου 100 «επαγγελματίες» αθλητές εκτός συναγωνισμού σε όλα τα αγωνίσματα και πάνω από 18.000 θεατές και αθλητές βρέθηκαν στις Σπέτσες το τριήμερο. 

jenny.gr

Στιγμιότυπα από τον αγώνα

 

Τώρα που μεγάλωσε και έκλεισε τα 9 του, τι είναι για εσένα την ίδια το Spetses Mini Marathon;

Το Spetses mini Marathon είναι σίγουρα το πνευματικό μου παιδί αλλά και ταυτόχρονα είναι κάθε χρόνο ένα προσωπικό challenge.  Γενικά είμαι άνθρωπος που δεν εφησυχάζω και που πάντα θέλω να τοποθετώ τον πήχη όλο και πιο ψηλά.  Τώρα δουλεύουμε πυρετωδώς την επόμενη χρονιά που είναι για εμάς μία χρονιά- ορόσημο καθώς γιορτάζουμε τα 10 χρόνια της διοργάνωσης.  Θέλω να σταθώ σε αυτό γιατί πιστεύω ότι σήμερα που γίνονται εκατοντάδες αγώνες σε όλη την χώρα – ξεχνάμε ότι εμείς ήμασταν οι πρώτοι που τολμήσαμε το μακρινό 2011 να διοργανώσουμε ένα event εκτός αστικών κέντρων και εκτός σεζόν. Τότε αυτό ήταν τρομερά καινοτόμο και πρωτοποριακό – τολμώ να πω ότι δημιούργησε ένα νέο τουριστικό προϊόν για ολόκληρη την χώρα και βέβαια τώρα έχει αντιγραφεί από πάρα πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. 
 
Είχες δηλώσει στο παρελθόν σε συνέντευξη σου ότι ο όρος influencer ειδικά στην Ελλάδα έχει παραποιηθεί και ότι μέσω της διοργάνωσης προσπαθείτε να κάνετε influencers και τους αθλητές. Ο κόσμος την έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια;  

Η αλήθεια είναι ότι ο όρος influencer χρησιμοποιείται κατά τη γνώμη μου λίγο αυθαίρετα στην Ελλάδα.  Για εμένα το ποιος ή ποια είναι influencer θα πρέπει να το ορίζουν οι άλλοι, η αγορά και όχι να αυτό-αποκαλούνται πολλοί influencers. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια να γίνουν πιο εξωστρεφής οι αθλητές στα social media τους και να αποτελέσουν influencers/πρότυπα για την νέα γενιά αλλά και για την κοινωνία γενικότερα. Συμβουλεύουμε τους αθλητές που ανήκουν στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα αλλά και κορυφαίους πρωταθλητές όπως ο Δημήτρης Κουλούρης (@koulourisdim), ο Στέφανος Δημητριάδης (@s_dimitriadis) και βέβαια ο brand ambassador τους Spetses mini Marathon (@drymonakos).  Σίγουρα ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και γενικά τα accounts πολλών αθλητών έχουν γίνει πολύ πιο επιδραστικά. Εξάλλου κορυφαία brands της αγοράς εμπιστεύονται πλέον micro-influencers όσο και macro-influencers.  

jenny.gr

 Στιγμιότυπα από τον αγώνα
 

Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και ανθρώπων από το εξωτερικό που συμμετέχει στη διοργάνωση. Τι feedback σου δίνουν; 

Έχουμε πάρει εξαιρετικό feedback από τους συμμετέχοντες από το εξωτερικό – φέτος συμμετείχαν άνθρωποι από 42 διαφορετικές χώρες- που κάνουν μνεία για την ευγένεια και την βοήθεια των εθελοντών, την σχολαστική οργάνωση αλλά και βέβαια την μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου.  Πέρσι είχε συμμετάσχει ένα ζευγάρι από την Νέα Ζηλανδία στα 25Κ που το είχε κάνει δώρο ο σύζυγος στην γυναίκα του ως δώρο επετείου και ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό γιατί την περίμενε πάνω από 20 λεπτά να τερματίσουν μαζί στα 25Κ και όταν τερμάτισαν μου δώσανε εμένα την σημαία της χώρας τους ως ενθύμιο. 

Υπάρχει κάποια συμβουλή που σου έχουν δώσει που έχεις κρατήσει σαν φυλακτό μέσα σου;

Να ακούω το ένστικτό μου!  Γενικά ενώ πιστεύω πολύ στην δύναμη της ομάδας – πιστεύω εξίσου και σε έναν δυναμικό ηγέτη μιας ομάδας. Ο σωστός επικεφαλής συγκεντρώνει απόψεις αλλά μετά πρέπει να δράσει αποφασιστικά και άμεσα. 

Τι να περιμένουμε στο επόμενο Spetses Mini Marathon που η διοργάνωση θα κλείσει τα δέκα της χρόνια;

Πολλές εκπλήξεις που θα αποκαλύψουμε στην αρχή του έτους!  Στο μεταξύ save the date για το επετειακό Spetses mini Marathon που θα διεξαχθεί 9-11 Οκτωβρίου 2020!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Κοσμάς Κουμιανός

Photo credits: Νίκος Ζάγκας, Πελαγία Καρανικόλα, Luc Percival