REAL LIFE WHO

Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη: Η γυναίκα πίσω από το Spetses Mini Marathon


12 Φεβρουαρίου 2019

marina-coutarelli-7518.jpg

Όλες οι γυναίκες είναι άξιες θαυμασμού, απλά κάποιες τις θαυμάζεις λίγο περισσότερο. Μια τέτοια γυναίκα είναι η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη. Δυναμική, δραστήρια και δημιουργική.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ και είναι κάτοχος διδακτορικού στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων από την Οξφόρδη. Το 2007 ίδρυσε την εταιρεία Communication Lab που εξειδικεύεται στη στρατηγική επικοινωνίας και το brand management. Επίσης είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Spetses Mini Marathon και του Spetsathlon, των δύο αθλητικών θεσμών που έβαλαν τις Σπέτσες στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς αθλητικού τουρισμού, παγκοσμίως.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε η Μαρίνα είναι μια γυναίκα που όλοι θέλουμε να γνωρίσουμε και ήμουν μια από τις τυχερές, γιατί μου μίλησε για όλα. Για εμένα η Μαρίνα είναι μια γυναίκα που βάζει στόχους, διεκδικεί και τελικά πετυχαίνει, όλα όσα ονειρεύεται.

Πείτε μου λίγα λόγια για το Spetses Mini Marathon

Το Spetses Mini Marathon, το οποίο γιορτάζει το 2020 τα 10 του χρόνια, ήταν το πρώτο αθλητικό event που έδωσε έμφαση στην επικοινωνία και στον αθλητικό τουρισμό, ανοίγοντας το δρόμο για να δημιουργηθεί ένα νέο τουριστικό προϊόν για τη χώρα, ο αθλητικός τουρισμός. Εγχείρημα , αν μη τι άλλο, τολμηρό για το 2011 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, καθότι έως τότε όλες οι δρομικές διοργανώσεις της χώρας ήταν περίπου 5 και εντός αστικού ιστού, οπότε το να διοργανωθεί ένα event τον Οκτώβριο σε ένα νησί και δη στις Σπέτσες ήταν πολύ σημαντικό.

Πλέον, το status εχει αλλάξει και διοργανώνονται ετησίως πάνω από 350 αγώνες και κάθε Σαββατοκύριακο λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον 5 με 6 αγώνες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Γι αυτό και θεωρώ ότι με το Spetses Mini Marathon πρωτοπορήσαμε , δίνοντας ένα μελλοντικό χάρτη για να εξελιχθεί ο αθλητικός τουρισμός στην Ελλάδα.

Και επειδή επαγγελματικά, ως επικοινωνιολόγος, η αφετηρία μου δεν προέρχεται από το χώρο του αθλητισμού, αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη πρωτοπορία καθώς έως τότε όλα τα events διοργανώνονταν από αθλητές, προπονητές ή από ανθρώπους που είχαν σχέση με τον αθλητισμό. Για αυτό το λόγο λοιπόν, προσέλαβα ειδικούς για τις τεχνικές λεπτομέρειες του αγώνα, όπως πχ. κάθε πόσα χιλιόμετρα γίνονται οι ανεφοδιασμοί, την οργάνωση των διαδρομών κλπ.

Photo credits: Νίκος Καρανικόλας

Το Spetsathlon είναι πιο μικρό;

Το Spetsathlon που είναι τρίαθλο (κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο) και αρα εκ των πραγμάτων πιο δύσκολο, απευθύνεται σε πιο εξειδικευμένο κοινό. Ωστόσο και σε αυτό προσπαθήσαμε να πρωτοπορήσουμε και να το κάνουμε πιο μαζικό, βάζοντας στο πρόγραμμα τις ομάδες σκυταλοδρομίας 3 ατόμων, ενθαρρύνοντας έτσι τους ερασιτέχνες συμμετέχοντες.

Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι ερασιτέχνης, ως ερασιτέχνης κολυμβήτρια και η ίδια, όπου για παράδειγμα όταν ολοκλήρωσα τα πρώτα μου 1.000 μέτρα στον κολυμβητικό αγώνα του γύρου των Σπετσών, ένιωσα τα ίδια συναισθήματα χαράς που θα ένιωθε και ο πρωταθλητής κολύμβησης, Γιάννης Δρυμωνάκος, όταν κέρδισε το χρυσό στο ευρωπαικό πρωτάθλημα. Παρόλο που είναι διαφορετικές οι αφετηρίες για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, σκοπός ήταν και παραμένει στις διοργανώσεις μας να κάνουμε έναν αγώνα που να μπορούν να έρθουν όλοι.

Επίσης θέλω να τονίσω πως είμαστε το πρώτο αθλητικό γεγονός που έχρισε ως «πρεσβευτές» του επικοινωνιακά, τους αθλητές. Η στρατηγική μας εξαρχής ήταν να επικοινωνήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το brand – και λιγότερο τους διοργανωτές – και το πετύχαμε. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο το event που ξεχωρίζει περισσότερο από όσα γίνονται στη χώρα, είναι το Spetses Mini Marathon.

Γενικά είμαι άνθρωπος της συνέχειας και της συνέπειας. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις σημαντικά βήματα ,να έχεις ένα στόχο και να δουλεύεις σκληρά, διότι δε θα σου χαριστεί τίποτα.

Photo credits: Νίκος Καρανικόλας

Γιατί επιλέξατε τις Σπέτσες;

Καταρχάς οι Σπέτσες διαθέτουν ένα φυσικό τοπίο πολύ εντυπωσιακό, όπου όταν τρέξει κάποιος τη διαδρομή των 25 χλμ, στα δεξιά είναι η θάλασσα και αριστερά είναι τα πεύκα. Αυτό δεν το βρίσκεις πουθενά. Ακόμα και στον κλασσικό Μαραθώνιο, ένα από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως, υπάρχουν σημεία της διαδρομής που δεν είναι τόσο όμορφα. Άρα οι Σπέτσες έχουν αυτό το θετικό. Δεύτερον, από πλευράς απόστασης, το νησί συνδέεται εύκολα μέσω ξηράς με το Ελευθέριος Βενιζέλος, οπότε σου δίνεται η επιλογή να το προσεγγίσεις είτε από τη θάλασσα είτε οδικώς. Τρίτον , καθότι ένα σχετικά μικρό σε έκταση νησί, δημιουργείται πιο εύκολα στον επισκέπτη η αίσθηση ότι «πάλλεται» ολόκληρο στους ρυθμούς της διοργάνωσης. Οπότε, κάτοικοι, συμμετέχοντες, συνοδοί και επισκέπτες συνεπαίρνονται από τη χαρά αυτής της γιορτής του αθλητισμού.

Επίσης είμασταν τυχεροί, διότι από την πρώτη στιγμή το Spetses Mini Marathon αγκαλιάστηκε αμέσως από τη δημοτική αρχή, παρόλο που ως συνειδητή απόφαση, δε λάβαμε ποτέ κρατική χρηματική υποστήριξη. Το event χρηματοδοτείται από τους χορηγούς και από εμάς, γιατί κατά αυτό τον τρόπο μπορούμε να το δουλέψουμε με τον τρόπο που θέλουμε. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή, στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες μας για λήψη άδειας, την καθαριότητα ακόμα και στο επίπεδο εθελοντών. Έχουμε 360 εθελοντές , εντυπωσιακό αριθμός, αν σκεφτεί κανείς ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των Σπετσών είναι 3.000. Άνθρωποι τους οποίους εκτιμάμε και ευχαριστούμε, καθότι οι πιο πολλοί είναι εργαζόμενοι και αφιερώνουν κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα για να κάνουν εθελοντισμό.

Photo credits: Κώστας Σπάθης

Έχει αυξηθεί η ανταπόκριση των συμμετεχόντων;

Είναι πλέον ένα event -θεσμός. Ξεκινήσαμε το 2011 με 700 συμμετοχές και πέρσι είχαμε 18.000. Και το εντυπωσιακό είναι πως έχουμε πολλούς συμμετέχοντες που έρχονται σταθερά, εδώ και χρόνια, κλείνοντας διαμονή έως και ένα χρόνο πριν.

Έχετε και ξένους;

Ναι σε ποσοστό 30%.

Οι οποίοι πώς το μαθαίνουν;

Έχουμε ένα πολύ δυνατό social media account με 40.000 followers, με 2.000 likes ανά post , για το οποίο δουλεύουμε 365 μέρες το χρόνο. Για παράδειγμα το Travel and Leisure, ενας πολύ γνωστός τίτλος ταξιωτικού περιοδικού στις ΗΠΑ με 3,8 εκατομμύρια followers, έκανε repost μια φωτογραφία από το φετινό Spetses Mini Marathon , δίνοντας μας «ώθηση» επικοινωνιακά σε ένα κοινό εκτός Ελλάδας. Και δεν είναι το μόνο περιοδικό, καθότι στα 10 περίπου χρόνια ζωής του Spetses mini Marathon είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε δημοσιογραφικές αποστολές από κορυφαία ΜΜΕ διεθνώς. Τον Οκτώβριο είχαμε συμμετοχές από 38 χώρες, εκ ων οποίων η πιο μακρινή ήταν η Νέα Ζηλανδία!

Η ελληνιδα πρωταθλήτιρα , κολυμβήτρια της εθνικής ομάδας κολύμβησης Νόρα Δράκου- η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη - ο προπονητής κολύμβησης Χρηστος Μποφίλιος

Και πώς σας ήρθε η ιδέα να οργανώσετε το Spetses Mini Marathon;

Χτίζοντας το brand του Spetses mini Marathon επικοινωνιακά, προσπάθησα να υλοποιήσω το όραμα μου, την ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα και την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Θεώρησα λοιπόν πως ο Οκτώβριος, όπως και ο Μάιος που διεξάγεται το Spetsathlon είναι ιδανικοί μήνες, καθώς μπορείς να εκμεταλλευτείς όσα μπορούν να σου προσφέρουν off season.Και τελικά το κατορθώσαμε πλέον, καθώς όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και σε μεγάλο ποσοστό και στους ξένους τουρίστες, δεν τους αρκεί να έρθουν στην Ελλάδα μόνο για τις παραλίες, αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν διαδραστικότητα και δραστηριότητες, είτε κάνοντας γιόγκα, είτε με μαθήματα μαγειρικής.

Και ενώ ο άντρας μου ζει στο εξωτερικό και είχα και εγώ προτάσεις να μείνω έξω και να κάνω μια ακαδημαϊκή καριέρα, αποφάσισα να γυρίσω πίσω και να βοηθήσω τη χώρα μου. Η CommunicationLab εξειδικεύεται πλέον σε αθλητικό μάρκετινγκ αλλά και σε social media παράλληλα με το αρχικό μας κομμάτι που ήταν η διαχείριση κρίσεων. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι πολύ ενθουσιασμένη με την μεγάλη τιμή που μου έκανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να είμαι μέλος της επιτροπής μάρκετινγκ και δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο μπορώ τους αθλητές στην προσπάθεια πρόκρισης προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020.

Σε γενικές γραμμές ο αθλητισμός και η τάση του Wellness, αν και άργησε να έρθει στην Ελλάδα – πλέον ήρθε για να μείνει: αρχίζουμε να προσέχουμε τι τρώμε και να φροντίζουμε περισσότερο το σώμα μας.

Εμείς και σε αυτό υπήρξαμε πρωτοπόροι γιατί φέραμε πάρα πολλά brands και τα εντάξαμε στο Spetses Mini Marathon. Ακόμα και τώρα είναι δύσκολο κάποιος να χορηγήσει το Spetses Mini Marathon, γιατί μας ενδιαφέρει να υπάρχει άμεση αλληλουχία των προϊόντων και του event. Και σε αυτό σταθήκαμε τυχεροί καθώς έχουμε πολλούς μόνιμους πελάτες, από το χώρο των τροφίμων, του αθλητισμού, τιμώντας τις αξίες του brand.

Έχει κατακτήσει βραβεία το Spetses mini Marathon;

Ναι περίπου 27 ή 28 και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό! Ιδίως για αυτά που αφορούν τα social media. Δηλαδή εάν με ρωτήσεις ποιο είναι το δεύτερο πράγμα για το οποίο είμαι περήφανη, εκτός από τον αγώνα, θα έλεγα τα social media. Θεωρώ ότι έχουμε αναδείξει πολλούς ανθρώπους εδώ στην Ελλάδα. Βοηθάμε νέους αθλητές να γίνουν brand, γιατί εκείνοι είναι, κατά τη γνώμη μας, τα πρότυπα της χώρας.

Τώρα πραγματοποιούμε σεμινάρια για το πώς μπορείς να γίνεις εσύ ο ίδιος brand μέσω των social media ενώ έχουμε κάνει ένα κύκλο σεμιναρίων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή προς τους αθλητές που προσπαθούν να πάρουν την πρόκριση για το Τόκυο.

Και επειδή στην Ελλάδα έχει παραποιηθεί ο όρος influencer με τραγικές προεκτάσεις, προσπαθούμε να κάνουμε influencers και τους αθλητές. Γιατί το να γίνεις πρωταθλητής, απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά. Ο αθλητής είναι από τα πολύ λίγα επαγγέλματα που πρέπει να υποστείς πολλές στερήσεις και πρέπει να είσαι πολύ πειθαρχημένος. Μάλιστα, ο Γιάννης Δρυμωνάκος, brand ambassador του Spetses miniMarathon μου είχε πει κάποια στιγμή ότι εκείνος δεν είχε ποτέ εφηβεία γιατί στα 16 του χρόνια ήταν στο Σύδνευ στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ όλοι του οι φίλοι ήταν διακοπές στα ελληνικά νησιά. Οπότε θεωρώ πως αυτά τα πρότυπα είναι πολύ καλύτερα από ανθρώπους που ποστάρουν φωτογραφίες και γράφουν τι τρώνε ή οτιδήποτε άλλο. Και επειδή θεωρώ πως το Instagram είναι ένας τρόπος για να χτίσεις ένα brand, προσπαθούμε να το ενισχύσουμε όλο αυτό.

Ο brand ambassador του Spetses mini Marathon Γιάννης Δρυμωνάκος με τον πρωταθλητή κολύμβησης Στέφανο Δημητριάδη

Γνωρίζω επίσης πως έχετε συνιδρύσει το «Charity4U – Αθλητισμός για Όλους»

Ναι είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση , η μόνη στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον αθλητισμό και με τα νέα ταλέντα. Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε νέα παιδιά που δεν έχουν χορηγούς, προσφέροντας τους μια σημαντική οικονομική αλλά και επικοινωνιακή ενίσχυση, δηλαδή τους προβάλουμε, τους καλούμε σε συνεντεύξεις κτλ. Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε χορηγία στον Απόστολο Χρήστου που είναι ένας εξαιρετικός κολυμβητής, ο οποίος έχει πάρει μετάλλια και θεωρούμε ότι θα προκριθεί αλλά και θα διακριθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χορηγούμε και μια νεαρή wind surfer την Κατερίνα Δίβαρη, η οποία βγήκε 5η στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων και είναι τώρα στη μετάβαση που «εγκαταλείπει» την κατηγορία νέων και πάει στην κατηγορία γυναικών. Επίσης βοηθάμε και το Νίκο Παπαγγελή , ένα δικό μας παιδί θεωρώ καθώς συστήθηκε μέσω του Spetsathlon. Είναι το παιδί με το ακρωτηριασμένο πόδι που ήρθε στο Spetsathlon, έξι μήνες μετά τον ακρωτηριασμό, με συν 15 κιλά από ό,τι είναι τώρα. Έχει τρομερή θέληση και είναι από τις πιο έντονες εικόνες που έχω από το Spetsathlon, γιατί πριν τον τερματισμό του, άκουγα τη βοή του κόσμου που τον χειροκροτούσε από 1,5χλμ μακριά και τη στιγμή που τερμάτισε όλοι είχαν δακρύσει και σηκώθηκαν να τον χειροκροτήσουν. Και το λέει και ο ίδιος ο Νίκος, πως αυτό το γεγονός του έδωσε το κουράγιο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Εμείς γενικά δουλεύουμε με αρκετούς αθλητές με αναπηρία και πολλοί μας έχουν πει ότι το χειροκρότημα και η κερκίδα των Σπετσών τους δίνει δύναμη. Και φυσικά έχουμε στόχο να στηρίξουμε και άλλους αθλητές. Αυτή είναι και η στρατηγική μας, να είναι όλοι νέα παιδιά, κάτω των 25.

Έχετε πάρει όμως και εσείς πολλά βραβεία?

Καθότι επιμελής φοιτήτρια, κατόρθωσα να πάρω το διδακτορικό μου πολύ νωρίς. Ως αναγώριση των κόπων και της σκληρής δουλειάς, έχω τιμηθεί για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά και από διεθνείς φορείς , όπως το Public Relations Association για τις πιο σημαντικές γυναίκες.

Και το μυστικό ποιο είναι; Πώς μπορείτε και τα καταφέρνετε όλα τόσο καλά;

Με ρωτούν συχνά, τι θα έλεγες στα νέα παιδιά. Θα έλεγα να έχουν επιμονή. Το μυστικό για εμένα όσο κλισέ και αν θα ακουστεί, είναι η σκληρή δουλειά. Και έχω την αίσθηση ότι πολλοί στην πρώτη δυσκολία τα παρατάνε. Επίσης να μην επηρεάζονται από κανέναν. Αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό μυστικό. Και το τρίτο μυστικό είναι η δύναμη της ομάδας. Κανένας δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Γι αυτό φροντίζω η ομάδα μου να φαίνεται παντού και κυρίως στις φωτογραφίες. Έχω επίσης πολύ νέα παιδιά στο γραφείο, κάποια είναι και 10 και 15 χρόνια πιο μικρά από εμένα που είμαι 37 ετών. Οπότε πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη των ομάδων, πιστεύω όμως πως πρέπει να συλλέγεις ιδέες, αλλά στο τέλος να ακολουθείς το ένστικτό σου. Πολλές φορές επηρεαζόμαστε από τους ανθρώπους γύρω μας και δεν ακούμε το ένστικτό μας. Εμένα δεν με έχει προδώσει ποτέ και όσες φορές δεν το ακολούθησα ήταν λάθος. Οπότε εάν έπρεπε να τα συνοψίσω σε 3 πράγματα θα ήταν: η σκληρή δουλειά, να πιστεύεις στο ένστικτό σου και φυσικά να έχεις μια καλή ομάδα να σε υποστηρίζει.

Θα αλλάζατε κάτι τώρα στη δουλειά σας;

Στη δουλειά μου δεν θα άλλαζα κάτι. Θα άλλαζα ίσως τις τόσες πολλές θυσίες που έκανα για να τα χτίσω όλα αυτά και με αρκετά κόστη στην προσωπική μου ζωή. Με ρωτάνε συχνά για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, αλλά δε νομίζω ότι είναι διαφορετική από την αντρική επιχειρηματικότητα. Απλά δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι καλώς ή κακώς, εμείς οι γυναίκες έχουμε και έναν άλλο ρόλο στην κοινωνία και αναγκαστικά δημιουργούνται θέματα. Δηλαδή είναι πιο σύνηθες να γυρνάει ο άντρας 11 και 12 το βράδυ στο σπίτι, παρά η γυναίκα. Οπότε όταν ήμουν πιο νέα ήμουν και πιο παρορμητική, πιο αδαής στη δουλειά, και επειδή τα έκανα όλα πολύ μικρή ήταν και πιο δύσκολο να βρω τις ισορροπίες. Οπότε ίσως εκείνα τα χρόνια θα έγερνα πιο πολύ τη ζυγαριά στα προσωπικά.

Είχατε αντιμετωπίσει ως γυναίκα δυσκολίες στην αρχή της καριέρα σας;

Όχι, όχι. Ίσα ίσα θεωρώ πως επειδή εμείς οι γυναίκες ελισσόμαστε, μπορούμε και πιο εύκολα να διαπρέψουμε στα επαγγελματικά. Απλά θεωρώ πως είναι λάθος που πολλές γυναίκες προσπαθούν να κρύβουν τη θηλυκή τους πλευρά και να δείχνουν μια πιο σκληρή εικόνα. Εγώ δεν απέκρυψα ποτέ αυτή την πλευρά, ήμουν πάντα ο εαυτός μου.

Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Το 2020 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το πρώτο Spetses mini Marathon, οπότε για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης 10 με 12 Μάιου είναι το φετινό Spetsathlon και μπορούν όλοι να δηλώσουν συμμετοχή μέσω του www.spetsathlon.com. Για το μέλλον γενικά είμαι αισιόδοξη. Βασικό είναι να έχουμε υπομονή και να δουλεύουμε. Και να μάθουμε ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα έτοιμα.

Photo credit: Μυρτώ Τσίναλη