UPDATE

Eurovision 2024: Ο Τζόνι Λόγκαν, τα ξόρκια της Ιρλανδίας και η λογοκρισία για την Παλαιστίνη – Όσα είδαμε στον Α' Ημιτελικό


JTeam

8 Μαΐου 2024

Eurovision 2024: Ο Τζόνι Λόγκαν, τα ξόρκια της Ιρλανδίας και η λογοκρισία για την Παλαιστίνη – Όσα είδαμε στον Α' Ημιτελικό
Μερικά highlights από τον Ημιτελικό της Eurovision 2024 που θα θυμόμαστε για καιρό

Το βράδυ της Τρίτης (07/05) πραγματοποιήθηκε ο Α΄ Ημιτελικός για τη φετινή Eurovision, με τα «φώτα» να πέφτουν σε εμφανίσεις που ξεχώρισαν, εμφανίσεις που δίχασαν και εμφανίσεις που έστειλαν το δικό τους πολιτικό μήνυμα. Ναι, σε γενικά πλαίσια, θα μπορούσε να πει κάποιος πως ο Α’ Ημιτελικός διεξήχθη χωρίς προβλήματα, ωστόσο μας επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις.

Σε ό,τι αφορά στο διαγωνιστικό κομμάτι, η Silia Kapsis (aka Σήλια Καψή) με το τραγούδι «Liar» άνοιξε τον Ημιτελικό για τη φετινή Eurovision, εκπροσωπώντας την Κύπρο και κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό του Σαββάτου (11/05). Ένα από τα μεγάλα φαβορί, ο Baby Lasagna, προκρίθηκε (προφανώς) στον τελικό με το ροκ κομμάτι «Rim Tim Tagi Dim» και μαζί άλλες οκτώ χώρες, οι Σερβία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ουκρανία, Λιθουανία, Φιλανδία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο – σύνολο δέκα.

Το ενδιαφέρον, πάντως, μονοπώλησαν άλλες εμφανίσεις, όπως εκείνη της Ελένης Φουρέιρα που τραγούδησε το «Fuego» στο opening act, ο Σουηδός τραγουδιστής Έρικ Σαάντε, που τραγούδησε το «Popular» - με το οποίο είχε εκπροσωπήσει τη χώρα του στον μουσικό διαγωνισμό το 2011, και τώρα εμφανίστηκε στη σκηνή έχοντας τυλιγμένο στον καρπό του ένα παλαιστινιακό μαντήλι , η επιστροφή του Τζόνι Λόγκαν, καθώς και η τρομακτική, για πολλούς, εμφάνιση της Ιρλανδίας.

Η «εκρηκτική» εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρέθηκε για τρίτη φορά στη σκηνή της Eurovision, ερμήνευσε το «Fuego» και έβαλε «φωτιά» στο Μάλμε της Σουηδίας. Υπενθυμίζουμε πως η pop star είχε χαρίσει στην Κύπρο τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό της Eurovision, το 2018, με το συγκεκριμένο κομμάτι. Ντυμένη στα χρυσά, η Ελένη Φουρέιρα «άνοιξε» τον φετινό διαγωνισμό και όλο το στάδιο τραγούδησε μαζί της.

Η ξεχωριστή διασκευή με την εκρηκτική χορογραφία της δεν πέρασε απαρατήρητη, αφού ακόμα και το BBC αποθέωσε την εμφάνισή της. «Η απίστευτη Ελένη Φουρέιρα φέρνει τη φωτιά στη Eurovision» έγραψε χαρακτηριστικά το BBC σε post του στο IG.

Η επιστροφή του Τζόνι Λόγκαν με το «Euphoria»

Η εμφάνιση του θρυλικού Τζόνι Λόγκαν, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Ο 69χρονος Ιρλανδός τραγουδιστής έχει κερδίσει δύο φορές στον διαγωνισμό της Eurovision ως σόλο καλλιτέχνης, εκπροσωπώντας την Ιρλανδία, το 1980 και το 1987, αλλά έχει συνθέσει και το «Why Me», τη νικήτρια συμμετοχή της Ιρλανδίας, το 1992 για τη Λίντα Μάρτιν.

Το βράδυ της Τρίτης, ο ίδιος εμφανίστηκε ως interval act του Ημιτελικού, ερμηνεύοντας το «Euphoria», το κομμάτι με το οποίο η Λορίν κέρδισε τον διαγωνισμό το 2012. Για την εμφάνισή του, o Τζόνι Λόγκαν ανέφερε ότι «είμαι ιδιαίτερα περήφανος και ενθουσιασμένος που μου ζητήθηκε να εμφανιστώ ως καλεσμένος στις 7 Μαΐου στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε».

Η εμφάνιση του Έρικ Σαάντε με καφίγια

Ο Έρικ Σαάντε είχε εκπροσωπήσει το 2011 τη Σουηδία με το «Popular». Χθες βράδυ, επέστρεψε στη σκηνή της Eurovision για να ερμηνεύσει το ίδιο τραγούδι, αλλά αυτή τη φορά εμφανίστηκε έχοντας τυλιγμένο στο χέρι του ένα καφίγια (ένα παλαιστινιακό μαντήλι), ως ένδειξη υποστήριξης στην Παλαιστίνη στον πόλεμο της Γάζας. Αμέσως μετά την εμφάνισή του, η EBU έσπευσε να ζητήσει «συγγνώμη» μέσω ανακοίνωσής της, υπενθυμίζοντας τον μη πολιτικό χαρακτήρα της διοργάνωσης και τονίζοντας πως ο καλλιτέχνης «επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τον μη πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης».

O Έρικ Σαάντε, κατηγόρησε από την πλευρά του τον διαγωνισμό για ρατσισμό και λογοκρισία, δεδομένου ότι η εμφάνισή του δεν υπάρχει πουθενά στα social media της Eurovision. «Αυτός ήταν ο δικός μου τρόπος να δείξω τις ρίζες μου, που είναι πολύ σημαντικό σε έναν τέτοιο κόσμο. Έλαβα αυτή την keffiyeh από τον πατέρα μου όταν ήμουν μικρός, για να μην ξεχάσω ποτέ από που προέρχεται η οικογένειά μου. Τότε δεν ήξερα ότι μία μέρα θα αποκαλείται από την EBU "πολιτικό σύμβολο" [...] Ήθελα να είμαι περιεκτικός και να φορέσω κάτι αυθεντικό για εμένα, αλλά η EBU φαίνεται να βρίσκει την εθνικότητά μου αμφιλεγόμενη. Δεν λέει τίποτα αυτό για μένα, όμως λέει πολλά για αυτούς. Θα μείνω στο φετινό σλόγκαν της Eurovision: "Ενωμένοι από τη μουσική!". Μπορώ μόνο να ελπίζω σε κάποιου είδους αλλαγή στο μέλλον», είπε ο τραγουδιστής.

Η «σκοτεινή» εμφάνιση της Ιρλανδίας

Μία εμφάνιση που – αντικειμενικά, δεν γίνεται να μην τραβήξει τα βλέμματα. Η Ιρλανδία και το Bambie Thug με το τραγούδι «Doomsday Blue», προκάλεσαν ένα μικρό χαμό στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision. Μέσα σε έναν κύκλο από κεριά, φορώντας ένα μαύρο φόρεμα και κέρατα στους ώμους, το Bambie Thug σίγουρα μας χάρισε την πιο διαφορετική και ανατρεπτική εμφάνισή της χθεσινής βραδιάς.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της εμφάνισης, το συγκεκριμένο τραγούδι επικεντρώνεται στην προσπάθεια για την αποδοχή του εαυτού κάθε ατόμου και επιχειρεί να σπάσει τα στερεότυπα του φύλου. Μεταξύ των στίχων του τραγουδιού, περιλαμβάνονται και πολλά «ξόρκια», όπως το «Avada Kedavra», μια φράση που προέρχεται από τα αραμαϊκά. Το κοινό, πάντως, παραμένει διχασμένο για το «Doomsday Blue».