UPDATE CITY BLOGGING

Η Μαρία και η Ευγενία έστησαν το πρώτο «Community Club» στα Βόρεια Προάστια


Ερασμία Αρβανιτά

1 Μαρτίου 2024

Η Μαρία και η Ευγενία έστησαν το πρώτο «Community Club» στα Βόρεια Προάστια
© Community Club
Η Μαρία και η Ευγενία μιλούν στο JennyGr για το πρωτότυπο project τους, που έχει στόχο να μας μυήσει σε μια μορφή «έξυπνης» ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης

«Το Community Club, για εμάς, σημαίνει να φέρουμε ανθρώπους κοντά, να βελτιώσουμε τη ζωή τους και να τους παρουσιάσουμε εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας, μέσα από τους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν. Το Community Club είναι ένα μέρος για αυτο-ανάπτυξη και αυτοθεραπεία, ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να κοινωνικοποιηθούν και να βρουν νέα χόμπι, πειραματιζόμενοι με βραδιές τέχνης, ανεξάρτητα από την εμπειρία και τις γνώσεις τους», μου λένε η Μαρία και η Ευγενία, τα κορίτσια που βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτότυπη λέσχη στα Βόρεια Προάστια.

Η Μαρία και η Ευγενία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Μόσχα. Η Μαρία έχει Μεταπτυχιακό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και η Ευγενία Μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Η ζωή τα έφερε έτσι και πλέον και οι δύο έχουν «χτίσει» μια όμορφη οικογένεια στην Ελλάδα. Η ιδέα να δημιουργήσουν μια λέσχη, όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν και να κοινωνικοποιηθούν μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, γεννήθηκε μετά την πανδημία του Covid. «Προσέξαμε ότι πολλοί άνθρωποι ένιωθαν μοναξιά και χρειάζονταν απεγνωσμένα περισσότερο χρόνο με τους φίλους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Παράλληλα, καθώς είμαστε κάτοικοι των Βορείων Προαστίων, όπου η κοινωνικοποίηση γίνεται τις περισσότερες φορές σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και ταβέρνες, νιώσαμε ότι η ζωή μας ήταν περιορισμένη στην ίδια ρουτίνα, χωρίς χώρο για αυτό-ανάπτυξη και ενδιαφέρουσα κοινωνικοποίηση. Αισθανθήκαμε μια ασφυξία, ειδικά μετά από μια ζωή στη μεγάλη πόλη της Μόσχας».

Jenny.Gr
© Community Club

Οι δραστηριότητες του Community Club

Το Community Club βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες/ δραστηριότητες: Το Tipsy Art Nights και το Community Talks. «Tα Tipsy Art Nights δεν είναι μαθήματα ζωγραφικής, αλλά μία βραδινή δραστηριότητα, όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζωγραφίσουν και να κοινωνικοποιηθούν, να συναντήσουν φίλους, να περάσουν χρόνο με τις οικογένειές τους, να βγουν για ραντεβού ή απλώς να αφιερώσουν χρόνο στον εαυτό τους. Μαζί με κάποιο καλό κρασί ή άλλο ποτό της επιλογής τους, απολαμβάνουν τη δύναμη των πινελιών, που έχουν χαλαρωτικό και ψυχολογικά ηρεμιστικό αποτέλεσμα, σε ένα περιβάλλον με όμορφη μουσική και την καταπληκτική δασκάλα τέχνης, Έλενα Παπαδοπούλου».

Τα Community Talks ή αλλιώς το Intellectual Club, από την άλλη, είναι σημείο συνάντησης για «ομοϊδεάτες που επιθυμούν να αποκτήσουν νέες γνώσεις, να ανταλλάξουν τις απόψεις τους και να συζητήσουν φλέγοντα ζητήματα και εξελίξεις». Όπως μου περιγράφουν η Μαρία και η Ευγενία, αυτή η δραστηριότητα διαφέρει από τις απλές Πανεπιστημιακές διαλέξεις και συνέδρια. «Προσκαλούμε ομιλητές, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από διάφορους τομείς, να δώσουν ομιλίες για την πολιτική, την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό, την κοινωνιολογία, την ψυχολογία και τη γευσιγνωσία κρασιού. Οι καλεσμένοι μας έρχονται και απολαμβάνουν το ποτό τους ενώ αναλογίζονται και ενημερώνονται για σημαντικά γεγονότα της ιστορίας και της πολιτικής σκηνής, που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας».

Jenny.Gr
© Community Club

Στη λίστα με τις δραστηριότητες/δράσεις περιλαμβάνονται μαθήματα κεραμικής (Tipsy Ceramics with Myrtmigi), καθώς και μαθήματα χαρακτικής (Print making), που έχουν την ίδια φιλοσοφία με το Tipsy Art Night. «Δεν είναι μαθήματα, αλλά μάλλον ένας διαφορετικός τρόπος ψυχαγωγίας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν κεραμικά ή στάμπες, ενώ πίνουν το ποτό τους και κουβεντιάζουν με τους φίλους τους. Το εργαστήριο χαρακτικής είναι επίσης μια μοναδική εμπειρία. Δυστυχώς, η χαρακτική είναι ένας παραμελημένος τομέας, εδώ στην Ελλάδα, και δεν είναι καθόλου γνωστή στο ευρύ κοινό. Εμείς, αποφασίσαμε να ξεπεράσουμε τα όρια και να επαναφέρουμε μια λανθασμένα παραμελημένη μορφή τέχνης, να σπάσουμε τη συντηρητική στάση και να προσκαλέσουμε όλους να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της χαρακτικής, να δημιουργήσουμε τις δικές τους στάμπες σε βαμβακερές τσάντες ή μπλουζάκια χρησιμοποιώντας μια τεράστια μηχανή πίεσης».

Στο Community Club μπορείς να φτιάξεις και κεριά. «Αφού πραγματοποιήσαμε πολλά Candle Workshops, αποφασίσαμε να επαναφέρουμε ένα νέο Candle Laboratory, όπου ο κόσμος θα μπορεί να αποκτήσει γνώσεις για το πώς φτιάχνονται τα κεριά, καθώς και να μάθει περισσότερα για τα αιθέρια έλαιά τους. Αυτό θα διεξάγεται σε εργαστηριακό περιβάλλον και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στο δικό τους κερί, ακολουθώντας παράλληλα τις οδηγίες μας».

Στις δράσεις, θα βρεις και το Book Club, μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία, της οποίας στόχος είναι να σε μυήσει στο να διαβάσεις «κάθε μήνα ένα βιβλίο και μετά να συναντηθείς με άλλα μέλη της λέσχης, τα οποία έχουν διαβάσει το ίδιο βιβλίο και να συζητήσετε πάνω σε αυτό. Το 60% των εσόδων πηγαίνουν στο «The Pomegranate Project», έναν οργανισμό για τα δικαιώματα των μεταναστριών γυναικών και αιτούντων άσυλο».

Jenny.Gr
© Community Club

«Το άγχος μας κάνει να αποξενωνόμαστε»

«Οι άνθρωποι έχουν την ισχυρή παρόρμηση να «έρχονται κοντά». Το άγχος που βιώνουμε στον σύγχρονο κόσμο με την αστάθεια, τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα και τις συνεχείς κακές ειδήσεις, μας κάνει να αποξενωνόμαστε. Η μόνη διέξοδος από όλα αυτά είναι να βγούμε και να κοινωνικοποιηθούμε στην πραγματική ζωή. Γελάστε, διασκεδάστε, συζητήστε τα προβλήματά σας και επικεντρωθείτε σε άλλες δραστηριότητες αυτής της ζωής, όπως η τέχνη, γιατί η τέχνη θεραπεύει τα πάντα», μου λένε τα κορίτσια όταν τις ρωτάω τι feedback έχουν πάρει - μέχρι στιγμής, από τους ανθρώπους που επισκέπτονται το Community Club.

«Νομίζω ότι οι πιο ικανοποιητικές στιγμές είναι να βλέπεις τους ανθρώπους να φεύγουν από τις βραδιές τέχνης και τις συζητήσεις χαρούμενοι. Μερικοί έρχονται και φαίνονται πολύ επιφυλακτικοί στην αρχή, ψυχροί και αγχωμένοι, αλλά στη μέση της δραστηριότητας μπορείς να δεις πώς αλλάζει η διάθεσή τους και έρχονται να μιλήσουν και να μοιραστούν την εμπειρία τους. Μας αρέσει να εμπνέουμε τους ανθρώπους και τους φέρνουμε σε επαφή με νέα χόμπι. Ένας τακτικός καλεσμένος μας, είναι ένας άνδρας που εργάζεται σε γραφείο και έχει πολύ άγχος. Γι' αυτόν, οι Tipsy Art Nights έχουν γίνει μια εξαιρετική διαφυγή μετά τη δουλειά, καθώς του επιτρέπουν να χαλαρώσει, και να πάρει ενέργεια. Κάποτε μας είπε ότι το επίπεδο ευτυχίας που νιώθει μετά το Tipsy Art Night, διαρκεί για μια εβδομάδα».

Στα μελλοντικά τους σχέδια, η Μαρία και η Ευγενία απλώς θέλουν να αναπτυχθούν περισσότερο και να διαδώσουν τα πολιτιστικά εργαστήρια, καθώς τις ομιλίες/ διαλέξεις που διοργανώνουν, σε μεγαλύτερο κοινό. «Θα θέλαμε να διαδώσουμε αυτή την πνευματική τάση και να εκλαϊκεύσουμε τις συζητήσεις και τις δημιουργικές βραδιές, ώστε οι νέες γενιές να έχουν πιο ενδιαφέρουσες στιγμές και σκέψεις».