UPDATE #NOW

Τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" 171 χρόνια μετά: Είναι όντως μία ιστορία αγάπης;


SPAPADIMITRIOU

26 Αυγούστου 2018

12531067_1097314156955733_600045010_n.jpg

Το μοναδικό μυθιστόρημαπου έγραψε η Emily Bronte, τα  Ανεμοδαρμένα Ύψη, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η "μεγαλύτερη ιστορία αγάπης όλων των εποχών". Έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη και το κοινό το έχει λατρέψει. Πράγματι, περιγράφει τον απαγορευμένο έρωτα του Heathcliff και της Catherine Earnshaw Linton, ενός έρωτα που δεν τελειώνει ακόμα κι όταν εκείνη φεύγει από τη ζωή μένοντας μόνο στο μυαλό του, ενός δεσμού ανάμεσα στο υιοθετημένο παιδί και την κόρη ενός ευγενούς, δύο ανθρώπων που μεγάλωσαν μαζί, δέθηκαν και χωρίστηκαν βίαια λόγω των ταξικών τους διαφορών. Η απόφασή της να παντρευτεί κάποιον ευκατάστατο αγνοώντας τα συναισθήματά της, η χρόνια εξαφάνισή και η επιστροφή του με πλούτη που απέκτησε μυστηριωδώς, και, τέλος, ο θάνατός της που του προκάλεσε ατέλειωτο πόνο, δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο.

Αν, όμως, δούμε την πλοκή σύμφωνα με τα δεδομένα της δικής μας εποχής και όχι του 1847, θα συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια γνώμη;

O Heathcliff έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι του για να εκδικηθεί την Catherine και την οικογένειά της. Αρχικά, το έσκασε με την Isabella, αδελφή του συζύγου της, Edgar Linton. Την έκανε γυναίκα του, αλλά ο γάμος τους ήταν "άρρωστος": Την κακοποιούσε ψυχολογικά, κάνοντάς τη δυστυχισμένη. Ενθάρρυνε τον εθισμό του αδελφού της, Hindley Earnshaw, στον τζόγο και το αλκοόλ, έπειτα διεκδίκησε την περιουσία του και τελικά, μετά το θάνατό του, μεγάλωσε το γιο του σαν αγράμματο υπηρέτη. Στη συνέχεια, εξαπάτησε την έφηβη κόρη της για να παντρευτεί το ασθενικό αγόρι που απέκτησε με την Isabella και, όταν εκείνο πέθανε, κράτησε το κορίτσι αιχμάλωτο, καταχράστηκε την προίκα της και έκαψε όλα της τα βιβλία. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι πρόκειται για έναν σκοτεινό χαρακτήρα που προκαλεί τον πόνο των γύρω του, με μεγάλη ευχαρίστηση.

Βέβαια, η ηρωίδα της ιστορίας ήταν, με τη σειρά της, κακός άνθρωπος. Ήταν νάρκισσος και αντιμετώπιζε τον Heathcliff σαν μία άλλη πλευρά του εαυτόυ της. "Είμαι ο Heathcliff!", είχε πέι στην οικονόμο του σπιτιού, Nelly Dean. H επιλογή της να παντρευτέι τον Edgar βασίστηκε στην επιθυμία της τόσο να πλουτίσει, όσο και να φανεί η υπεροχή που είχε απέναντι στον πραγματικό της αγαπημένο. Χρησιμοποιούσε τον έρωτα της Isabella προς εκείνον για να τη χλευάσει αλύπητα, ενώ ως έφηβη φερόταν σκληρά σε όλους. 

Αυτό που αισθάνθηκαν ήταν έρωτας; Αν κατέληγαν μαζί, θα έφταναν στην ευτυχία; Ή η σχέση τους θα ήταν τοξική, καταστροφική και για τους δύο;

Κι όμως, με κάποιο τρόπο, ανατριχιάζουμε όταν η ανάγνωσή μας φτάνει στη στιγμή που οι πρωταγωνιστές συναντιούνται για τελευταία φορά, μία στιγμή που χαρακτηρίζεται από εναλλαγές θυμού, απόγνωσης και απίστευτης τρυφερότητας. Με κάποιο τρόπο, ο Heathcliff που θρηνεί για το χαμό της και είναι απαρηγόρητος που όλα γύρω του θυμίζουν την Cathy και την απουσία της, καταφέρνει να αλλάξει εντελώς την άποψη που σχηματίσαμε για εκείνον. 

 

Διαβάστε επίσης: Αυτή η θεωρία για τη Χιονάτη θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το αγαπημένο μας παραμύθι

 

Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα