UPDATE #NOW

Αλτσχάιμερ: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαγνώσει γρήγορα τη νόσο μέσω του κινητού μας


JTeam

16 Μαΐου 2023

Αλτσχάιμερ: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαγνώσει γρήγορα τη νόσο μέσω του κινητού μας
pexels
Οι ερευνητές αναπτύσσουν ένα νέο μοντέλο που θα μπορεί να κάνει έγκαιρη διάγνωση της νόσου

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και αποτελεί το συχνότερο αίτιο της άνοιας. Η κύρια κλινική εκδήλωση της είναι η διαταραχή στη μνήμη, αλλά προσβάλλονται και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες.

Με τα νέα ερευνητική δεδομένα από το πανεπιστήμιο της Alberta, το μοντέλο (ML) που κάνει έγκαιρη διάγνωση της νόσου, θα είναι προσβάσιμο μέσω των smartphones και θα μπορεί να διακρίνει τους ασθενείς του Αλτσχάιμερ από όσους δεν έχουν προσβληθεί, με ακριβεία 70%-75%.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας και στους περισσότερους ασθενείς εμφανίζεται μετά την ηλικία των 65 ετών, όμως και νεότεροι άνθρωποι μπορεί να την εκδηλώσουν. Το πολύτιμο αυτό εργαλείο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορεί να προβλέπει από νωρίς τη νόσο για τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας με σκοπό την επιβράδυνσή της.

Παράλληλα, θα αναλύει ακουστικά και γλωσσικά μέρη του λόγου για να μπορεί να ανιχνεύσει το Αλτσχάιμερ ενώ το app αυτού του μοντέλου θα είναι ένα εύκολο και προσβάσιμο εργαλείο στα smartphones, που θα εντοπίζει έγκαιρα τη νόσο.

Το εργαλείο καταγράφει την ομιλία του ατόμου που είναι πολύ πιθανό να κιδυνεύει από Αλτσχάιμερ, αναλύει τα χαρακτηριστικά της ομιλίας του και κάνει ακολούθως τη διάγνωση. Οι ασθενείς τείνουν συνήθως να μιλούν πιο αργά, με περισσότερες παύσεις και διακοπές στον λόγο τους.

Το Αλτσχάιμερ είναι δύσκολο να διαγνωστεί στα πρώτα στάδια, επειδή τα συμπτώματα είναι αρκετά ήπια και συχνά συγχέονται με προβλήματα μνήμης που προκύπτουν από μία ορισμένη ηλικία κι έπειτα

Η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως με διάφορα τεστ μνήμης και γνωστικά, καθώς επίσης με εξετάσεις που αποκαλύπτουν τη συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο και τη συρρίκνωση του ιπποκάμπου, της εγκεφαλικής περιοχής που σχετίζεται με τη μνήμη. Όλα αυτά τα τεστ όμως μπορεί να πάρουν εβδομάδες για να ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με μία από τις δημιουργούς του μοντέλου, Eleni Stroulia: «Η ανίχνευση των εγκεφαλικών αλλαγών παίρνει χρόνο και είναι μια αρκετά κοστοβόρα διαδικασία που δεν γίνεται δυστυχώς, από την αρχή. Αν μέσω του κινητού, μπορείς να έχεις τις πρώτες ενδείξεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει πιο σύντομα στη θεραπεία και την αντιμετώπιση της νόσου αλλά και σε απλές παρεμβάσεις στο σπίτι, μέσω συσκευών, για να επιβραδυνθεί η εξέλιξη του Αλτσχάιμερ».

Φυσικά, το διαγνωστικό αυτό εργαλείο με τη βοήθεια του AI, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική κοινότητα κι επιστήμη αλλά μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό δείκτη πρόβλεψης και έγκαιρης διάγνωσης ώστε να αποτραπεί η ιλιγγιώδης ταχύτητα στην πορεία της νόσου στον ανθρώπινο οργανισμό.