Μια μελέτη διάρκειας δύο δεκαετιών σχετικά με την άνοια, έρχεται να φέρει νέα δεδομένα για την ασθένεια, αλλά και τις συνήθειες οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση κινδύνου της εμφάνισης της.
Η άσκηση, η καλή διατροφή, η διατήρηση υγιούς βάρους, η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, ο έλεγχος της χοληστερόλης αλλά και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή.
Τα αρχικά ευρήματα της έρευνας, που παρακολούθησε τις συνήθειες γυναικών στις ΗΠΑ, δημοσιεύονται στο συνέδριο American Academy of Neurology’s στη Βοστώνη. Συμμετείχαν, ειδικότερα, 13.720 γυναίκες που ήταν περίπου 54 ετών στην αρχή της μελέτης.
Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες παρακολούθησης, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα υγείας για να εντοπίσουν όσες διαγνώστηκαν με άνοια. Συνολικά 1.771 γυναίκες, δηλαδή το 13% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, εμφάνισαν την πάθηση.
Οι συμμετέχουσες βαθμολογούνταν, παίρνοντας έναν πόντο για κάθε συνήθεια που τηρούσαν ευλαβικά και μισό ή λιγότερο για οποία τηρούσαν μερικώς, με το υψηλότερο βαθμό να είναι το επτά. Ο μέσος όρος βαθμών ήταν το 4,3.
Λαμβάνοντας υπόψη και παράγοντες όπως η ηλικία και η εκπαίδευση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση της βαθμολογίας κατά μία μονάδα, ο κίνδυνος άνοιας ενός ατόμου μειωνόταν κατά 6%.
«Δεδομένου ότι γνωρίζουμε πλέον ότι η άνοια μπορεί να ξεκινήσει στον εγκέφαλο δεκαετίες πριν από τη διάγνωση, είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα για το πώς οι συνήθειές σας στη μέση ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας σε μεγάλη ηλικία» δήλωσε η Pamela Rist, αναπληρώτρια επιδημιολόγος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής του νοσοκομείου Brigham and Women's στη Βοστώνη και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
«Τα καλά νέα είναι ότι οι υγιεινές επιλογές ζωής από τους μεσήλικες, οδηγούν σε μειωμένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Μπορεί ο κόσμος να ενθαρρυνθεί εάν γνωρίσει ότι με τη λήψη μέτρων, όπως η άσκηση για μισή ώρα την ημέρα ή ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας» δήλωσε ο Rist.
Οι Αμερικανοί ερευνητές, ωστόσο, προειδοποίησαν ότι υπήρχαν περιορισμοί στη μελέτη τους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι δεν ήταν σε θέση να εξετάσουν πώς παράγοντες όπως η διακοπή του καπνίσματος επηρέαζαν τον κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή.
Η νόσος αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως. Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με την πάθηση προβλέπεται να τριπλασιαστεί, σε σχεδόν 153 εκατομμύρια, έως το 2050 και οι ειδικοί δηλώνουν ότι αποτελεί σημαντική και ταχέως αυξανόμενη απειλή για τα μελλοντικά συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε κάθε κοινότητα, χώρα και ήπειρο.