UPDATE #NOW

Γαλλία: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο αστυνομικός που σκότωσε 17χρονο - Οργή και διαδηλώσεις


JTeam

29 Ιουνίου 2023

Γαλλία: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο αστυνομικός που σκότωσε 17χρονο - Οργή και διαδηλώσεις
Splash News
Η Γαλλία ετοιμάζεται για ένα ακόμη βράδυ οργής και διαδηλώσεων

Στο Παρίσι, ένας 17χρονος «αρνήθηκε να συμμορφωθεί». Κι ένας αστυνομικός προσπάθησε να τον συμμορφώσει πυροβολώντας και σκοτώνοντάς τον. Τώρα, εκείνος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και η Γαλλία ετοιμάζεται για μία ακόμη μέρα εντάσεων.

Στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) και έπειτα από πρόσκληση της μητέρας του θύματος, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο προάστιο της Ναντέρ, λίγο έξω από το Παρίσι, όπου σημειώθηκε το τραγικό συμβάν.

O εισαγγελέας που ασχολείται με την υπόθεση δήλωσε πως, με βάση τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, η χρήση του όπλου «ήταν αδικαιολόγητη» και ο αστυνομικός θα αντιμετώπιζε κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Δήλωσε, επίσης, ότι σύμφωνα με την τοξικολογική έρευνα, ο 17χρονος δεν οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, ο συνοδηγός ήταν νηφάλιος, ενώ το τρίτο άτομο που βρισκόταν στο αυτοκίνητο και διέφυγε, αναζητείται.

Τι συνέβη εκείνο το βράδυ

Αρχικά, πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία ανέφεραν πως αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δύο μοτοσικλετιστές της. Όμως βίντεο που κυκλοφόρησε στη συνέχεια, και επαληθεύτηκε πως είναι αυθεντικό, δείχνει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να σημαδεύει τον οδηγό με πιστόλι, κατόπιν να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής όταν προσπαθεί να επιταχύνει, να φύγει.

Το όχημα φαίνεται να σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο. Ο 17χρονος Ναέλ Μ, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα. Ο θάνατος του εφήβου και οι περιστάσεις του προκάλεσαν τεράστια συναισθηματική φόρτιση και οργή στη Ναντέρ, όπου ζούσε. Προχθές το βράδυ ξέσπασαν ταραχές ανάμεσα σε κατοίκους και δυνάμεις επιβολής της τάξης, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του γαλλικού πρακτορείου.

Παρόλο που η αστυνομία διαβεβαίωνε πως η κατάσταση βρισκόταν «υπό έλεγχο» λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η ένταση συνεχίστηκε, εξαπλώθηκε και σε άλλα προάστια στο βόρειο τμήμα του Παρισιού.

Πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και αυτοκίνητα, καταστράφηκαν υπόστεγα αυτοκινήτων. Διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν επανειλημμένα χρήση δακρυγόνων.