WELL BEING

Υπάρχουν 4 διαφορετικά είδη ύπνου - Μάθε σε ποιο ανήκεις και πώς να κοιμηθείς καλύτερα


JTeam

24 Απριλίου 2024

Υπάρχουν 4 διαφορετικά είδη ύπνου - Μάθε σε ποιο ανήκεις και πώς να κοιμηθείς καλύτερα
Freepik
Μάθε σε ποια κατηγορία ύπνου ανήκεις ανάλογα με το πώς/πόσο κοιμάσαι

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γνώση, αν όχι όλων, των περισσότερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς μας. Για παράδειγμα, ξέρουμε αν είμαστε εξωστρεφείς, ευαίσθητοι, πεισματάρηδες, παρορμητικοί κ.α, όπως επίσης κι όλα όσα απολαμβάνουμε να κάνουμε. Όσον αφορά στον ύπνο τώρα, υπάρχουν τέσσερα διαφορετική είδη ύπνου που ίσως να μην γνωρίζεις την ύπαρξή τους.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και συμμετείχαν περίπου 3,550 νέοι ενήλικες των ΗΠΑ, το κάθε είδος ύπνου από αυτά που εντόπισαν οι ερευνητές, έχει και ξεχωριστή σημασία για την υγεία μας. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα χρόνια προβλήματα που έχουν με την υγεία τους, τη διάρκεια και την ποιότητα ύπνου, αλλά και το πώς ένιωθαν μετά από αυτόν.

-Αυτοί που κοιμούνται καλά
-Άτομα που κοιμούνται συνήθως τα Σαββατοκύριακα
-Άτομα που ταλαιπωρούνται από αϋπνία
-Άτομα που απολαμβάνουν τους σύντομους ύπνους μέσα στην ημέρα

Jenny.Gr
Unsplash

Οι άνθρωποι που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία έχουν κατανοήσει πλήρως τη σημαντικότητα του ύπνου και έτσι φροντίζουν να κοιμούνται επαρκώς και να ξεκουράζονται. Όσοι μέσα στην εβδομάδα δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ωστόσο φροντίζουν να αναπληρώνουν τις χαμένες ώρες ύπνου μέσα στο Σαββατοκύριακο, ίσως έφτασε η στιγμή να διαχειριστούν το άγχος τους ή να βελτιώσουν το πρόγραμμά τους, ώστε να κοιμούνται λίγες περισσότερες ώρες μέσα στη νύχτα.

Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αϋπνίες, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, καρδιολογικές παθήσεις, ενώ αυξημένες είναι οι περιπτώσεις εκείνων που παθαίνουν κατάθλιψη. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην τρίτη κατηγορία, οι οποίοι απολαμβάνουν τον μεσημεριανό ύπνο τους, αλλά δεν τα πάνε καθόλου καλά με τον βραδινό.

Όπως αναφέρουν οι μελετητές, ο ύπνος αναζωογονεί τον εγκέφαλο και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού, συνεπώς είναι απαραίτητος για τον άνθρωπο. Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμόμαστε περίπου επτά ώρες μέσα στην ημέρα και όπως η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, έτσι και οι υπερβολικές ώρες ύπνου μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό μας.

Τι να κάνεις για να κοιμηθείς καλύτερα

Όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν θέματα με τον ύπνο μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όπως έχουμε μια ρουτίνα για την περιποίηση του προσώπου μας, πρέπει να έχουμε μια ρουτίνα και για τον ύπνο μας. Μια καλή συμβουλή για να χαλαρώσεις είναι, λοιπόν, να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, να κάνεις λίγο διαλογισμό και να διαβάσεις το βιβλίο σου, παραμένοντας μακριά από την οθόνη. Κλείσε την τηλεόραση, βάλε το κινητό σου στην φόρτωση και εστίασε στην προσωπική χαλάρωση.

Ο ύπνος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά σου και βασικό κομμάτι της ημέρας σου (και της νύχτας σου).

Αφού διάβασες για τον ύπνο, είναι ώρα να μάθεις και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερεύνησε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS