WELL BEING

Ο διαλογισμός πριν από τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα, σύμφωνα με ειδικούς


JTeam

18 Απριλίου 2024

Ο διαλογισμός πριν από τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα, σύμφωνα με ειδικούς
Unsplash
Αν ο ύπνος σου είναι περιορισμένος και κακός, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις να κάνεις διαλογισμό

Όλοι γνωρίζουμε πως το να κοιμόμαστε καλά είναι σημαντικό για την υγεία και την ευτυχία μας. Τι συμβαίνει, όμως, όταν δεν μπορείς με τίποτα να κοιμηθείς ή κοιμάσαι και ξυπνάς συνεχώς μέσα στη νύχτα; Σύμφωνα με έρευνες, οι δυσκολίες στον ύπνο σχετίζονται άμεσα με το άγχος. Το να σκεφτόμαστε συνεχώς τη δουλειά ή μια συμπεριφορά που μας ενόχλησε ή την to do list της επόμενης ημέρας όχι μόνο δεν μας βοηθάει να οργανωθούμε, αλλά μας εμποδίζει από το να ξεκουραστούμε, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να είμαστε ψυχολογικά και σωματικά ράκος.

Μεγάλη είναι η μερίδα των ανθρώπων που ταλαιπωρείται από αϋπνία ή από άλλες διαταραχές ύπνου, με αποτέλεσμα να νιώθει συνεχώς κουρασμένη. Αυτή η κούραση έχει αντίκτυπο τόσο στη δουλειά όσο στην προσωπική ζωή, καθώς αδυνατούμε να δείξουμε προσοχή οπουδήποτε ή να είμαστε παραγωγικοί 100% μέσα στην ημέρα μας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποτελέσει αιτία για πολλά προβλήματα υγείας, όπως η άνοια, το πεσμένο ανοσοποιητικό, ο διαβήτης, οι παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά και η αυξημένη πίεση.

Ακόμα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ενασχόλησή μας με το κινητό πριν κλείσουμε το φως και πέσουμε για ύπνο ή ο αυξημένος χρόνος μπροστά από την οθόνη, μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την ποιότητα του ύπνου μας το εκάστοτε βράδυ. Κι όταν λέμε επηρεάσουν, εννοούμε προφανώς με αρνητικό τρόπο.

Jenny.Gr
Pexels

Ο διαλογισμός βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σου

Υπάρχει ένα πράγμα, που αν το εντάξεις στη βραδινή ρουτίνα σου και σιγά σιγά το κάνεις κτήμα σου, θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ξανά καλή σχέση με τον ύπνο. Ο λόγος για τον διαλογισμό. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η μέθοδος του διαλογισμού πριν από τον ύπνο χαλαρώνει το σώμα μας και το τοποθετεί σιγά - σιγά στη φάση του ύπνου. Οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, η αναπνοή γίνεται πιο αργή και οι σκέψεις ηρεμούν.

Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου, προτείνει τον διαλογισμό της γιόγκα ως τον καταλληλότερο πριν από τον ύπνο, υποστηρίζοντας πως ακόμα κι αν κοιμηθείς, αυτό το είδος διαλογισμού δεν σταματά να λειτουργεί μέσα σου. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές κατηγορίες διαλογισμών που μπορείς να δοκιμάσεις μέχρι να βρεις αυτό που δουλεύει σε σένα.

Jenny.Gr
Pexels

-Σάρωση σώματος: Κάθε φορά εστιάζεις σε ένα μέρος του σώματός σου (π.χ χέρια), παρατηρείς τη δύναμη που έχουν και τον τρόπο που ακουμπάνε στο στρώμα και φροντίζεις να τα χαλαρώσεις. Αναγνώρισε την ένταση που υπάρχει και πώς αισθάνεσαι εσύ με αυτή.

-Αναπνοή: Η αναπνοή στον διαλογισμό είναι πολύ σημαντική. Μέτρα μέχρι το 4 κατά τη διάρκεια της εισπνοής σου και μέχρι το 8 κατά τη διάρκεια της εκπνοής σου. Επανάλαβε αρκετές φορές. Αμέσως, το σώμα σου θα χαλαρώσει και εσύ θα νιώσεις πιο ανάλαφρη.

-Μυϊκή χαλάρωση: Ξεκίνα από τα δάχτυλα των ποδιών και σιγά - σιγά σκάναρε όλα τα σημεία του σώματός σου. Τέντωσε τους μυς σου, ώστε να χαλαρώσεις και να απελευθερωθεί το άγχος.

Μπορεί στην αρχή να σου φανεί δύσκολο, όμως μέρα με τη μέρα θα δεις τα αποτέλεσμα στον ύπνο σου. Εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη έχουν καταφέρει να βρουν λύση στον ύπνο τους κάνοντας διαλογισμό, συνεπώς δε χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις.

Αφού διάβασες για τον διαλογισμό, είναι ώρα να μάθεις και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερεύνησε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.