WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν διαλογίζεσαι


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Αυγούστου 2023

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν διαλογίζεσαι
pexels
Πώς ο διαλογισμός αλλάζει τον εγκέφαλο μας.

Φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια γαλήνια παραλία, με τους χαλαρωτικούς ήχους των απαλών κυμάτων και την αίσθηση ενός δροσερού αέρα να φυσά. Κάθεστε αναπαυτικά με τα μάτια κλειστά, ζείτε τη στιγμή, αναπνέετε εύκολα και χωρίς άγχος. Ακούγεται σαν σπα μυαλού;

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, μπορείτε να μεταφερθείτε νοερά σε έναν τροπικό παράδεισο μέσω της πρακτικής του διαλογισμού. Ο διαλογισμός ορίζεται ως μια νοητική πρακτική που στοχεύει στη βελτίωση της ψυχολογικής ικανότητας αυτορρύθμισης όσον αφορά την προσοχή, την επίγνωση και το συναίσθημα.

Υπάρχουν πολλές μορφές διαλογισμού και οι περισσότερες βοηθούν να ξεκουραστεί το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας του εγκεφάλου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την περιπλάνηση του μυαλού και την υπερβολική σκέψη.

Ο διαλογισμός αυξάνει τη δραστηριότητα και ενισχύει τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη συναισθηματική ρύθμιση και την εστιασμένη προσοχή. Στην πραγματικότητα, οι τακτικοί διαλογιστές έχουν παχύτερες εγκεφαλικές δομές και μεγαλύτερο όγκο εγκεφαλικής ύλης που συνδέουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλός σας επικοινωνεί μέσω ηλεκτρικής δραστηριότητας, όπως οι ηλεκτρονικές συσκευές σας όπου τα ηλεκτρικά σήματα ενεργοποιούν/απενεργοποιούν τις συσκευές. Ο εγκέφαλος είναι πιο εξελιγμένος και έχει διαφορετικούς τύπους ηλεκτρικής δραστηριότητας, που ονομάζονται εγκεφαλικά κύματα. Η αλλαγή σε αυτή την ηλεκτρική δραστηριότητα είναι ένα από τα αποτελέσματα του διαλογισμού. Ο διαλογισμός αυξάνει τη δραστηριότητα 2 τύπων εγκεφαλικών κυμάτων:

  • Κύματα Άλφα : Τα οποια παρατηρούνται όταν ο εγκέφαλός σας είναι πιο χαλαρός και επαναφορτίζεται.

  • Κύματα Θήτα : Παρατηρούνται όταν ο εγκέφαλός σας είναι χαλαρός, ξύπνιος και εστιασμένος στον εαυτό σας. Απαλλαγμένος από εξωτερικές περισπασμούς.

Έρευνες έχουν βρει ότι ο διαλογισμός μπορεί να έχει πολλά οφέλη, όπως ανακούφιση από το στρες, αυξημένη προσοχή και καλύτερο ύπνο.

Διαλογιστείτε για ανακούφιση από το στρες.

Στρες στη δουλειά; Χρειάζεστε μια γρήγορη χαλάρωση; Βρείτε ένα ήσυχο μέρος και διαλογιστείτε για 8 λεπτά. Δείτε όλο το άγχος να φεύγει και την ηρεμία να εξαπλώνεται μέσα σας. Τώρα είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την υπόλοιπη ημέρα.

Σε μια μελέτη μεταξύ φοιτητών ιατρικής, όσοι έκαναν 5-12 λεπτά διαλογισμού, 6 ημέρες την εβδομάδα, για 8 εβδομάδες ανέφεραν χαμηλότερο στρες και άγχος και βελτιωμένη επίγνωση. Μια ανασκόπηση 45 μελετών που διερεύνησαν τις καταπραϋντικές επιδράσεις του διαλογισμού διαπίστωσε ότι φέρνει ηρεμία μειώνοντας την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη και την αρτηριακή σας πίεση.

Το Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) είναι ένας συγκεκριμένος τύπος διαλογισμού που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή ιατρικής Jon Kabat-Zinn και στοχεύει στην αυτορρύθμιση των συναισθημάτων και στη μείωση του στρες. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους, μειώνοντας την υπερβολική σκέψη και το άγχος.

Jenny.Gr
pexels

Διαλογιστείτε για εστιασμένη προσοχή

Εάν βρίσκεστε συνεχώς αποσπασμένοι από την εργασία που απαιτεί την εστίασή σας, κάντε διαλείμματα διαλογισμού. Αυτό λειτουργεί ακόμα κι αν δεν είστε έμπειροι. Όταν διαλογίζεστε, υποβάλλεστε σε μια άσκηση προσοχής, όπου πρέπει να εστιάσετε συνειδητά στον εαυτό σας και να είστε παρόντες στη στιγμή. Αυτό βοηθά να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας για να αποφύγετε περισπασμούς.

Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει την προσοχή αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Βελτιώνει την αποτελεσματικότητα στην περιοχή προσοχής του εγκεφάλου, αυξάνοντας τις συνδέσεις σε αυτήν την περιοχή.

Διαλογιστείτε για έναν ξεκούραστο ύπνο

Αν θέλετε να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, η προσθήκη του διαλογισμού στη ρουτίνα σας πριν τον ύπνο, μπορεί να κάνει θαύματα. Μια ανασκόπηση 6 μελετών υψηλής ποιότητας διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για να αποκοιμηθείτε και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου.

Τα προβλήματα ύπνου είναι επίσης κοινά μεταξύ των ηλικιωμένων. Οι ηλικιωμένοι που έκαναν διαλογισμό ανέφεραν ποιότητα ύπνου ισοδύναμη με τους νεότερους ομολόγους τους λόγω αυξημένων κυμάτων άλφα και θήτα. Υπάρχουν πολλοί σαφείς λόγοι για τους οποίους ο διαλογισμός είναι χρήσιμος για έναν ξεκούραστο ύπνο, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αναπνοής, της απομάκρυνσης των περισπασμών και της μείωσης των επιπέδων στρες. Ο διαλογισμός είναι επίσης ένα καλό εργαλείο για όσους παλεύουν με προβλήματα ύπνου λόγω υπερβολικής σκέψης.

Πώς να κάνετε διαλογισμό;

Ακολουθεί ένας 5λεπτος καθοδηγούμενος διαλογισμός μαζί με τον Jon Kabat-Zinn, τον ιδρυτή του MBSR, που μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε το διαλογισμό για έναν καλά ξεκούραστο εγκέφαλο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.