WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή στη νηπιακή ηλικία: Ένας πλήρης οδηγός για τους γονείς


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Ιουλίου 2023

Διατροφή στη νηπιακή ηλικία: Ένας πλήρης οδηγός για τους γονείς
unsplash
Ως γονιός, έχετε ήδη τόσα πολλά στο κεφάλι σας. Έτσι, το να αγχώνεστε σχετικά με το πώς να ταΐσετε καλύτερα το παιδί σας θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Γι αυτό και στο σημερινό άρθρο σας παραθέτω ένα πλήρη οδηγό για τη νηπιακή ηλικία και τη διατροφή.

Η διατροφή στη νηπιακή ηλικία μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με μερικές οδηγίες μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτόν τον τομέα της ζωής του παιδιού σας με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το τι, πότε και πώς, μαζί με συμβουλές για την αντιμετώπιση της επιλεκτικής διατροφής και ένα δείγμα προγράμματος γευμάτων για να ξεκινήσετε.

Γιατί η διατροφή στη νηπιακή ηλικία έχει τόση σημασία

Η νηπιακή ηλικία είναι μια περίοδος μετάβασης. Τα παιδιά που κάποτε ήταν μωρά με πολύ λίγες ικανότητες να φροντίζουν τον εαυτό τους γίνονται ανεξάρτητα και έχουν τη δική τους θέληση.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, τα νήπια μεταβαίνουν από τη λήψη της βρεφικής φόρμουλας ή μητρικού γάλακτος στο να λαμβάνουν σχεδόν όλη τη διατροφή τους από τις στερεές τροφές που τους παρέχετε. Αυτό σημαίνει ότι εκτίθενται σε νέες γεύσεις και υφές, μαθαίνουν πώς να τρέφονται και άλλες νέες και σημαντικές δεξιότητες.

Τα νήπια περνούν επίσης μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλες περιόδους της ζωής. Ένα μικρό παιδί μπορεί και να πάρει κατά μέσο όρο περίπου 5 κιλά ετησίως. Αυτή η ανάπτυξη, μαζί με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τους δίνει αυξημένη ανάγκη για καλής ποιότητας διατροφή. Η μη ισορροπημένη διατροφή σε αυτά τα πρώτα χρόνια μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο για αυξημένες ασθένειες, κακές μαθησιακές ικανότητες και πολλά άλλα.

Τι πρέπει να τρώνε τα νήπια;

Η ισορροπημένη διατροφή είναι η ραχοκοκαλιά της καλής υγείας. Στην νηπιακή ηλικία, το τι τρώνε τα παιδιά παίζει ρόλο όχι μόνο στο να έχουν ενέργεια, αλλά και στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Επιπλέον, η έναρξη ισορροπημένων διατροφικών πρακτικών στα νήπια μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν και να διατηρήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα νήπια χρειάζονται διατροφή από μια ποικιλία τροφών. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας μπορεί και πρέπει να τρώει τα περισσότερα από τα ίδια τρόφιμα που τρώτε εσείς.

Εδώ είναι τα βασικά για το τι χρειάζεται ένα παιδί στη νηπιακή ηλικία

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη υποστηρίζει όλες τις σωματικές διαδικασίες του μικρού σας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος, των ορμονών, των οστών και άλλων. Εστιάστε σε άπαχες και πυκνές σε θρεπτικά συστατικά πηγές πρωτεϊνών, όπως στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας, ψάρια, φασόλια, προϊόντα σόγιας, ξηροί καρποί και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όπως γιαούρτι και γάλα.

Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες προέρχονται από μια μεγάλη ποικιλία τροφών και τροφοδοτούν τον ενεργό τρόπο ζωής του μικρού σας. Η πλειοψηφία των υδατανθράκων που τρώει το παιδί σας θα πρέπει να προέρχεται από σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι υψηλότεροι σε φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Παραδείγματα σύνθετων υδατανθράκων περιλαμβάνουν βρώμη , καστανό ρύζι , κινόα , ψωμί ολικής αλέσεως και άλλα προϊόντα που παρασκευάζονται από δημητριακά ολικής αλέσεως.

Υγιή λίπη: Το λίπος είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και βοηθά επίσης το σώμα να απορροφήσει πολλές βιταμίνες. Παραδείγματα υγιεινών λιπών περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, βούτυρο ξηρών καρπών , σπόρους , αβοκάντο, ελαιόλαδο και αβοκάντο και αυγά.

Φρούτα και λαχανικά: Όσο περισσότερα χρώματα, τόσο το καλύτερο. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τα μούρα, το μπρόκολο, το αβοκάντο, τις μπανάνες και τα καρότα.

Λάβετε υπόψη ότι είναι φυσιολογικό αν το παιδί σας δεν τρώει από όλες αυτές τις κατηγορίες κάθε μέρα. Το να στοχεύσετε απλώς να συμπεριλάβετε τουλάχιστον 2 ομάδες τροφίμων σε κάθε γεύμα και να προσφέρετε μια ποικιλία τροφών καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, θα επιτρέψει στο παιδί σας να λάβει άφθονη ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Jenny.Gr
unsplash

Πόσο πρέπει να τρώνε τα νήπια;

Τα νήπια έχουν απροσδόκητες αλλαγές στην όρεξη. Μερικές μέρες μπορεί να φαίνεται ότι δεν τρώνε σχεδόν τίποτα, ενώ άλλες μέρες μπορεί να τρώνε περισσότερο από όσο θα περίμενες. Έτσι, αντί να ανησυχείτε για το αν το παιδί σας τρώει πολύ ή πολύ λίγο, μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε ένα βήμα πίσω και να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα.

Τα νήπια είναι εξαιρετικά στο να αυτορυθμίζουν το πόσο πρέπει να φάνε, οπότε αν φάνε λιγότερο σε ένα γεύμα, πιθανότατα θα το αναπληρώσουν αργότερα μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα. Είναι καλή ιδέα να προσφέρετε μεγέθη μερίδων που να είναι σύμφωνα με αυτό που τρώει γενικά το παιδί σας και να το προσαρμόζετε ανάλογα καθώς μεγαλώνει. Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να προσπαθήσετε να πιέσετε το παιδί σας να φάει περισσότερο ή να το περιορίσετε εάν πιστεύετε ότι τρώει πολύ.

Κάθε πότε πρέπει να ταΐζετε το παιδί σας;

Γενικά, τα νήπια χρειάζονται τουλάχιστον 3 κύρια γεύματα και περίπου 2 μικρά σνακ την ημέρα. Αυτοί οι χρόνοι φαγητού θα πρέπει ιδανικά να χωριστούν έτσι ώστε να υπάρχουν περίπου 2-3 ​​ώρες μεταξύ των γευμάτων και των σνακ, καθώς αυτό θα τους δώσει αρκετό χρόνο για να πεινάσουν και να ενδιαφέρονται περισσότερο να φάνε ό,τι τους σερβίρετε.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε μια ρουτίνα με συγκεκριμένες ώρες γευμάτων και σνακ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το μικρό σας να ξέρει τι να περιμένει και να μειώσει την πιθανότητα να τσιμπολογάει όλη την ημέρα. Σκεφτείτε να διαμορφώσετε ένα χαλαρό πρόγραμμα που να προσαρμόζεται εύκολα.

Δείγμα χρονοδιαγράμματος σίτισης νηπίων

Τώρα που έχετε όλες αυτές τις πληροφορίες, ακολουθεί ένα δείγμα του πώς μπορεί να είναι η εφαρμογή τους στην πράξη:

7 π.μ. Πρωινό : Απλό γιαούρτι με μούρα και σπόρους chia , αναμεμειγμένο με μια κουταλιά ξηρών καρπών

9:30 π.μ Πρωινό σνακ.: Φέτες μήλου με τυρί ή χούφτα ξηρούς καρπούς

12:00 Μεσημεριανό : Σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο χωρίς προσθήκη ζάχαρης και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη με ένα φρούτο της επιλογής σας

3:30 μ.μ. Απογευματινό σνακ (μετά τον μεσημεριανό ύπνο): Κράκερ ολικής αλέσεως βουτηγμένα σε χούμους ή/και φτούρα με κανέλα

6 μ.μ Δείπνο: Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σάλτσα με τριμμένα κολοκυθάκια ανακατεμένα, με τυρί παρμεζάνα και άπαχους κεφτέδες γαλοπούλας.

Χρειάζονται τα νήπια πολυβιταμίνες;

Η επίσημη θέση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής είναι ότι τα υγιή παιδιά που τρώνε μια ποικιλία τροφών όλη την εβδομάδα δεν χρειάζεται να λαμβάνουν πολυβιταμίνες. Ωστόσο, η απόφαση για το αν θα δώσετε ή όχι στο παιδί σας μια πολυβιταμίνη εξαρτάται από εσάς ως γονέα.

Εάν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό, αρρωσταίνει συχνά ή έχει παθήσεις που μπορεί να δικαιολογούν μεγαλύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, μπορεί να είναι ωφέλιμο να του παρέχετε μια πολυβιταμίνη. Εάν το κάνετε, φροντίστε απλώς να επιλέξετε μια που να μην περιέχει πολύ πρόσθετη ζάχαρη και τεχνητές βαφές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα.

Jenny.Gr
pexels

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της επιλεκτικής διατροφής

Μια συζήτηση για τη διατροφή των νηπίων δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να αναφέρουμε την επιλεκτική διατροφή. Είναι γνωστό πως τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία έχουν περιορισμένες προτιμήσεις τροφίμων.

Ωστόσο, μην ανησυχείτε. Με μερικές συμβουλές, λίγο χρόνο και πολλή υπομονή και επιμονή, μπορείτε να ξεπεράσετε την επιλεκτική φάση της διατροφής του παιδιού σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη διαχείριση των επιλεκτικών διατροφικών συνηθειών του μικρού σας:

Μην καλύπτετε υπερβολικά τις προτιμήσεις τους. Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι το να τους δίνετε ό,τι θέλουν είναι ο μόνος τρόπος για να τα κάνετε να φάνε, μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει την επιλεκτική διατροφή και να μειώσει τις πιθανότητες να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα. Προσπαθήστε να προσφέρετε τουλάχιστον ένα φαγητό που τους αρέσει μαζί με το υπόλοιπο που σερβίρεται και αφήστε την απόφαση για το αν θα το φάνε σε εκείνα.

Φάτε όλοι μαζί. Το να τρώτε ως οικογένεια όσο πιο συχνά γίνεται επιτρέπει περισσότερη μάθηση και αλληλεπίδραση στο τραπέζι σχετικά με τα τρόφιμα που καταναλώνονται. Αυτό αυξάνει την εξοικείωση και την άνεση του παιδιού με τις νέες τροφές, ειδικά εάν τα τρόφιμα προσφέρονται με ουδέτερο τρόπο, όπως η εμφάνιση, η γεύση, η αίσθηση ή η μυρωδιά τους.

Κάντε το φαγητό διασκεδαστικό. Το να μαγειρεύετε μαζί αλλά και να σερβίρετε το φαγητό με συναρπαστικό τρόπο είναι μερικές μόνο συμβουλές για να διατηρήσετε τη διατροφική διαδικασία διασκεδαστική για το παιδί σας.

Μην το κάνετε μεγάλο θέμα. Προσπαθήστε να μην πιέζετε το παιδί σας να φάει ορισμένα τρόφιμα, καθώς αυτό είναι πιθανό να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αντιπάθεια για αυτό το φαγητό. Αντίθετα, απλώς αναγνωρίστε τις επιλογές του και προχωρήστε. Ενώ είναι δική σας ευθύνη να προσφέρετε τα τρόφιμα, το παιδί σας είναι αυτό που θα καθορίσει πόσο και αν θα επιλέξει να τα φάει. Αυτό είναι γνωστό ως καταμερισμός ευθύνης.

Συνέχισε να εκθέτεις το παιδί σου σε τροφές. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρά παιδιά μπορεί να χρειαστούν έως και 15 εκθέσεις πριν δεχτούν μια νέα τροφή. Αυτό μπορεί επίσης να ισχύει για την εκ νέου αποδοχή ενός φαγητού που τους άρεσε στο παρελθόν, αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν ότι δεν το ήθελαν πια. Μην τα παρατάς λοιπόν. Τα μικρά παιδιά θα βασίσουν τις διατροφικές τους επιλογές σε πράγματα με τα οποία είναι εξοικειωμένα, οπότε όσο περισσότερη έκθεση, τόσο το καλύτερο.

Μπορεί να υπάρχουν πολλά που αφορούν τη διατροφή στη νηπιακή ηλικία, αλλά δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή αγχωτική διαδικασία. Μην προσπαθείτε ποτέ για την τελειότητα και να ξέρετε ότι κάθε προσπάθεια που κάνετε μετράει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.