WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούν τα πικάντικα τρόφιμα να βλάψουν την υγεία σου;


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιουλίου 2023

Μπορούν τα πικάντικα τρόφιμα να βλάψουν την υγεία σου;
pexels
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση εξαιρετικά πικάντικων τροφών.

Πόσο καυτερό μπορείς να αντέξεις; Αυτή μπορεί να είναι μια ερώτηση που σας κάνει ο φίλος σας, προτρέποντάς σας να δοκιμάσετε την καυτή σάλτσα. Ή μπορεί να δείτε αυτή την πρόκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι καταγράφουν τον εαυτό τους να τρώει εξαιρετικά πικάντικα φαγητά. Η ανταμοιβή; Κάποια likes και μερικές φορές, καμένος οισοφάγος.

Η κατανάλωση εξαιρετικά πικάντικων τροφίμων ενέχει κινδύνους για την υγεία, ειδικά όταν δεν το έχετε συνηθίσει

Τι κάνει το πικάντικο φαγητό;

Οι πιπεριές παίρνουν τη θερμότητά τους από την καψαϊκίνη, μια ουσία με βάση το λάδι. Όσο περισσότερη καψαϊκίνη, τόσο πιο καυτή είναι η τροφή. Η ποσότητα καψαϊκίνης που περιέχει ένα τρόφιμο μετράται σε μονάδες θερμότητας Scoville (SHU).

Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στην καψαϊκίνη. Μερικοί άνθρωποι είναι φυσικά πιο ανεκτικοί στα καυτερά λόγω γενετικής. Απλώς γεννιούνται με λιγότερους υποδοχείς για την καψαϊκίνη, γεγονός που τους δίνει μια ενσωματωμένη ανοχή στη θερμότητα. Για άλλους, ο τρόπος με τον οποίο οι υποδοχείς πόνου αντιδρούν στην καψαϊκίνη αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Ουσιαστικά, αυτό τους επιτρέπει να αναπτύξουν υψηλότερη ανοχή.

Υπάρχει κίνδυνος όταν τρώτε πολύ πικάντικα τρόφιμα;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία από την κατανάλωση εξαιρετικά πικάντικου φαγητού είναι να αρρωστήσετε, κάτι που είναι πιο πιθανό εάν:

  • Δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε πικάντικα φαγητά.

  • Έχετε γαστρεντερικά (GI) προβλήματα.

  • Είστε γενετικά πιο ευαίσθητοι στην καψαϊκίνη.

  • Καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα τροφών που περιέχουν καψαϊκίνη.

Όσο περισσότερη καψαϊκίνη καταναλώνετε – είτε τρώγοντας μεγάλη ποσότητα πικάντικων φαγητών είτε μικρότερη ποσότητα– τόσο πιο έντονη μπορεί να είναι η πιθανή αντίδρασή σας.

Η καψαϊκίνη έχει τη μοναδική ικανότητα να ενεργοποιεί τους υποδοχείς θερμότητας στο δέρμα σας – ξεγελώντας το νευρικό σας σύστημα ώστε να πιστεύει ότι το σώμα σας υπερθερμαίνεται. Αυτό δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ψύξης.

Η θερμότητα από την καψαϊκίνη είναι ίδια με το να βάζεις το χέρι σου πάνω από μια φλόγα. Όταν το χέρι σας είναι πιο μακριά, αισθάνεστε ήπια ζέστη, παρόμοια με το να τρώτε ελαφρώς πικάντικο φαγητό. Αλλά καθώς το χέρι σας πλησιάζει τη φλόγα (όσο περισσότερη καψαϊκίνη τρώτε), τόσο περισσότερη ενόχληση θα νιώθετε. Μπορεί ακόμη και να καείτε.

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν εσωτερικό ερεθισμό, φλεγμονή και πόνο. Το σώμα σας μπορεί να δει την καψαϊκίνη ως τοξίνη και να προσπαθήσει να την ξεφορτωθεί. Το αποτέλεσμα; Μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • Πόνο στην κοιλιά

  • Διάρροια

  • Πόνος στο στήθος

  • Πονοκέφαλοι

  • Εμετός

Η κατανάλωση εξαιρετικά πικάντικων τροφίμων μπορεί ακόμη και να προκαλέσει σωματική βλάβη και πόνο τόσο σοβαρό που να χρειάζεστε επείγουσα φροντίδα. Το γαστρικό οξύ από τον έμετο μπορεί να κάψει τον οισοφάγο και το λαιμό σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό το επίπεδο θερμότητας και πηγαίνουν από το μηδέν στο 100, όταν τρώνε ένα εξαιρετικά πικάντικο φαγητό. Είναι σαν να βάζεις μια βόμβα στο στομάχι σου αν δεν είσαι προετοιμασμένος για αυτό.

Jenny.Gr
pexels

Τα πικάντικα τρόφιμα προκαλούν έλκη;

Οποιεσδήποτε φήμες μπορεί να έχετε ακούσει για πικάντικες τροφές που προκαλούν έλκη δεν είναι αληθινές. Τα πικάντικα τρόφιμα από μόνα τους δεν προκαλούν έλκη. Στην πραγματικότητα, βοηθούν στην πρόληψη σταματώντας την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που προκαλεί έλκη. Η καψαϊκίνη εμποδίζει επίσης το σχηματισμό οξέος επειδή είναι αλκαλική (το αντίθετο από το όξινο).

Αλλά εάν έχετε ήδη έλκος, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση πικάντικων τροφών. Μπορεί να μην προκαλούν γαστρικά έλκη, αλλά μπορούν να επιδεινώσουν τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα.

Τι να κάνετε εάν έχετε δυσάρεστα συμπτώματα από τα πικάντικα τρόφιμα

Εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα μετά την κατανάλωση πικάντικου φαγητού, αναζητήστε άμεση φροντίδα. Αλλά αν φάγατε κάτι λίγο πικάντικο και το στόμα σας καίει, τα μάτια σας δακρύζουν και η μύτη σας τρέχει. Μην πιείτε νερό, καθώς η καψαϊκίνη είναι μια ουσία με βάση το λάδι και το νερό δεν θα βοηθήσει στη μείωση της οδυνηρής αίσθησης. Για να σβήσετε το κάψιμο κάντε τα εξής:

  • Φάτε ψωμί

  • Πιείτε λεμονάδα

  • Πιείτε γάλα

Πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε πικάντικα φαγητά;

Τα άτομα με παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) , η δυσπεψία ή άλλα πεπτικά προβλήματα θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση πικάντικων τροφών. Διαφορετικά, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν με ασφάλεια κάποιο επίπεδο πικάντικου. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση πικάντικων φαγητών που απολαμβάνετε είναι καλό για εσάς. Ο καθένας έχει ένα όριο στο τι μπορεί να ανεχθεί. Εάν νιώθετε άβολα όταν τρώτε πικάντικα φαγητά, σταματήστε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.