WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 ισχυρά σημάδια ότι έχεις πάθει burnout


JTeam

23 Σεπτεμβρίου 2023

6 ισχυρά σημάδια ότι έχεις πάθει burnout
pexels
Μήπως τα αναγνωρίζεις στον εαυτό σου;

Θλίψη, αδυναμία, κόπωση, θυμός, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, αδιαθεσία. Αν αισθάνεσαι εδώ και καιρό ότι κουράζεσαι λίγο παραπάνω από το κανονικό και εξαντλείσαι εύκολα, τότε ίσως έχεις και άλλα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Όσα νιώθεις, μπορεί να είναι σημάδια ότι πάσχεις από burnout και οι ειδικοί συγκεντρώνουν όσα πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες.

Το σύνδρομο Burnout είναι μια κατάσταση συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, η οποία προκαλείται από υπερβολικό και παρατεταμένο στρες, κυρίως εξαιτίας της εργασίας

Ισχυρές ενδείξεις ότι πάσχεις από burnout

Υποφέρεις από αϋπνία

Αν έχεις εμφανίσει προβλήματα με τον ύπνο, τότε αυτό φωνάζει ότι πρόκειται για burnout σε συνδυασμό φυσικά και με άλλα σημάδια. Η αϋπνία ή ακόμα και ο μη ποιοτικός ύπνος μπορεί να συμβάλλουν στην εξουθένωση, ενώ η ίδια η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.

Έχεις χάσει κάθε κίνητρο

Το κυριότερο σημάδι του burnout είναι ότι έχεις χάσει κάθε κίνητρο να κάνει; οποιαδήποτε δουλειά, ακόμη και να πας στο γραφείο. Πιάνεις τον εαυτό σου να μισεί αυτά που πρέπει να κάνει μέσα στη μέρα και δεν έχεις ίχνος ενθουσιασμού για τίποτα. Αδρανοποιείσαι σταδιακά με αποτέλεσμα να μην έχει τίποτα γύρω σου νόημα.

Δεν έχεις καθόλου αντοχές

Ένα ακόμη σύμπτωμα είναι η έλλειψη αντοχής. Είναι λογικό να συμβαίνει μετά από μια αποτυχία αλλά εάν νιώθεις λύπη ή θυμό για αρκετές ημέρες εξαιτίας κάποιου γεγονότος που συνέβη στη δουλειά, τα επίπεδα της αντοχής σου είναι χαμηλά και υπάρχει εξήγηση.

Δυσκολεύεσαι στις διαπροσωπικές σου σχέσεις

Όταν έχεις burnout, τείνεις να μην τα πας καλά με τους άλλους και συνέχεια βρίσκεις να σχολιάσεις κάτι αρνητικό. Δεν μπορείς να κρύψεις την αρνητική σου διάθεση για πράγματα ή ανθρώπους που σε ταράζουν και όλο αυτό δημιουργεί ένα καθόλου ευχάριστο κλίμα.

Αδυνατείς να λάβεις αποφάσεις

Το burnout μπορεί να σε κάνει να δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις στη δουλειά. Αυτό γιατί η όλη εξάντληση που αισθάνεσαι, σου προκαλεί αδυναμία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων.

Παρουσιάζεις συμπτώματα κατάθλιψης

Eπειδή πολλές φορές η κατάθλιψη και το burnout μοιάζουν, χρειαζόμαστε έναν οδηγό για να ξεκαθαρίσουμε κάπως τα πράγματα οπότε αν συνεχίζεις να αναρωτιέσαι αν πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας, πρέπει να το κάνεις άμεσα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.