WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γνωρίζετε τι ακριβώς έχει μέσα το φαγητό που τρώτε;


29 Αυγούστου 2016

hands-summer-party-colorful.jpg

Σκουλήκια, περιττώματα και αποτσίγαρα στα φαγητά σας; Και μάλιστα με την έγκριση της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)! Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο του FDA θα μπορούσε να είναι από τα πιο περίεργα και αηδιαστικά, γιατί καθορίζει την ποσότητα από τα παράσιτα, τη μούχλα, τα έντομα που επιτρέπεται στο φαγητό σας. Και πώς μπορούν τέτοια πράγματα να βρεθούν στο γεύμα σας; Κι όμως μπορούν, διότι όταν η τροφή προέρχεται από τη φύση, όλο και κάποιο έντομο θα υπάρξει κατά τη συγκομιδή, το οποίο θα αποθηκευτεί μαζί κατά την επεξεργασία στο εργοστάσιο. Γι αυτό και ο FDA καθορίζει τα όρια στα επίπεδα των ανεπιθύμητων συστατικών στο φαγητό, τα οποία δεν αποτελούν απειλή για την υγεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του εγχειριδίου.

Δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ένα έντομο στο φυστικοβούτυρο σας δεν θα σας αρρωστήσει. Εξάλλου, το σύστημα επεξεργασίας τροφίμων είναι πολύ πιο καθαρό και ασφαλές από ότ,ι στο παρελθόν. Ωστόσο, οι μολυσματικοί παράγοντες μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα μια τρίχα ποντικιού στα μακαρόνια σας δεν θα σας βλάψει, αλλά πάρα πολλές τρίχες μπορεί να είναι ενδείξεις μιας μόλυνσης στο εργοστάσιο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει παθογόνα βακτήρια, ιούς, ή μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Παρακάτω θα δείτε τα όρια που έχει θέσει ο FDA, όσο αφορά την ύπαρξη αυτών των ανεπιθύμητων συστατικών στο φαγητό σας.

  • Έντομα στο μπρόκολο. Μικροσκοπικά ζωύφια, όπως οι αφίδες, θρίπες, ακάρεα επιτρέπονται να υπάρχουν στα λαχανικά σας. Ο μέσος όρος είναι 60 σε αριθμό ανά 100 γραμμάρια, το οποίο μεταφράζεται σε 204 παράσιτα σε 360 γραμμάρια μπρόκολο.
  • Αποτσίγαρα στο πιπέρι σας. Το αγαπημένο σας μπαχαρικό μπορεί να περιέχει ίχνη από ξένα σώματα, που ο FDA ορίζει «αδιάφορα» και μπορεί να είναι πέτρες, αποτσίγαρα κ.λπ.
  • Περιττώματα ποντικιού στο καλαμποκάλευρο σας. Έχετε παρατηρήσει ποτέ κάποια σκούρα στίγματα στο καλαμποκάλευρο σας; Το εγχειρίδιο του FDA επιτρέπει μέχρι και 13 "θραύσματα", δηλαδή περιττώματα τρωκτικών σε ένα εμπορευματοκιβώτιο 720 γραμμαρίων.
  • Σκουλήκια στις ντομάτες σας. Κι όμως ο FDA επιτρέπει την ύπαρξη σκουληκιών στο αγαπημένο σας λαχανικό. Ο μέσος όρος είναι τρία σκουλήκια σε 840 γραμμάρια ντομάτες.
  • Τρίχες τρωκτικών στα ζυμαρικά; Ναι μπορεί και να υπάρχουν, αν και δεν θα το καταλάβετε, γιατί δεν θα υπάρχουν περισσότερο από εννέα τρίχες τρωκτικών σε 80 γραμμάρια ζυμαρικών.

Και το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος: Δεν επιτρέπεται μόνο στο φαγητό σας η παρουσία εντόμων, αλλά και στα ποτά σας. Η μπύρα σας μπορεί να έχει μέχρι και 2.500 αφίδες ανά 10 γραμμάρια λυκίσκου. Λίγο πρωτεΐνη στο ποτό δεν βλάπτει...

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.