WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει όταν σταματήσεις να παίρνεις το Ozempic;


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Μαΐου 2024

Τι συμβαίνει όταν σταματήσεις να παίρνεις το Ozempic;
pexels
Γνωρίζουμε ότι το Ozempic βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Διαρκεί όμως αυτή η απώλεια;

Το Ozempic έχει γίνει ευρέως γνωστό για την ικανότητά του να προωθεί την απώλεια βάρους και μερικοί celebrities φημολογείται ότι το έχουν δοκιμάσει. Επί του παρόντος, η τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το hashtag " Ozempic " έχει προβληθεί 450 εκατομμύρια φορές στο TikTok .

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε το Ozempic είναι δημοφιλές. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι κυρίως ένα φάρμακο για τον διαβήτη, που προορίζεται για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ενήλικες. Ωστόσο, πρόσφατα, χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, καθώς πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν Ozempic χάνουν βάρος.

Η μέση απώλεια βάρους κυμαίνεται από 15% έως 22% του συνολικού σωματικού βάρους ενός ατόμου. Ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους, όπως το 5-10% του συνολικού σωματικού σας βάρους, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, να σταθεροποιήσει το σάκχαρό σας, να βελτιώσει τη χοληστερόλη στο αίμα σας και να σας δώσει περισσότερη ενέργεια.

Η σεμαγλουτίδη (Ozempic) βοηθά στην απώλεια βάρους καθυστερώντας την κένωση του στομάχου και αυτό αποτέλεσμα να παραμένετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά και να αισθάνεστε χορτάτοι πιο γρήγορα. Η σεμαγλουτίδη σηματοδοτεί επίσης το κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση της πληρότητας. Έτσι, όταν κάποιος παίρνει Ozempic, το στομάχι και ο εγκέφαλός του αισθάνονται πιο γεμάτοι, κάτι που οδηγεί σε μειωμένη όρεξη, λιγότερες λιγούρες και αδυναμία να φάει μεγάλες μερίδες.

Όμως όπως ανέφερα και παραπάνω η σεμαγλουτίδη είναι ένα ενέσιμο φάρμακο που είναι εγκεκριμένο για τον διαβήτη τύπου 2 με την επωνυμία Ozempic.

Παρενέργειες του Ozempic

Οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο μπορεί να έχει παρενέργειες - και το Ozempic δεν αποτελεί εξαίρεση. Να τι γνωρίζουμε: Το Ozempic μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Οι περισσότερες από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη χρήση του φαρμάκου.

Jenny.Gr
unsplash

Πιο σοβαρές αλλά σπάνιες πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν κίνδυνο για νέα ή επιδεινούμενη νεφρική ανεπάρκεια, παγκρεατίτιδα , υπογλυκαιμία και πιθανούς όγκους του θυρεοειδούς.

Η λέξη κλειδί εδώ είναι η υπερβολή. Η σεμαγλουτίδη δεν έχει δοκιμαστεί σε άτομα που θέλουν να χάσουν αυτά τα επιπλέον «κιλά ματαιοδοξίας». Επομένως, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τι είδους απώλεια βάρους (αν υπάρχει) ή παρενέργειες μπορεί να συμβεί με την ακατάλληλη χρήση.

Με απλά λόγια τα φάρμακα, όπως είναι το Ozempic, έχουν μελετηθεί και εγκριθεί μόνο για χρόνιες ασθένειες και έχουν αναπτυχθεί ειδικά για άτομα που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας του φαρμάκου. Οι παρενέργειες ή οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για άτομα χωρίς διαβήτη.

Τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να παίρνετε το Ozempic;

Εάν έχετε εναποθέσει όλες σας τις ελπίδες στο Ozempic για συνεχή απώλεια βάρους, δεν έχω καλά νέα για εσάς. Η έρευνα δείχνει ότι η πλήρης διακοπή του Ozempic πιθανότατα θα οδηγήσει στην ανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους του χαμένου βάρους μέσα σε μερικούς μήνες. Οι κλινικές δοκιμές για το Wegovy (το ίδιο μόριο με το Ozempic, τη σεμαγλουτίδη) δείχνουν ότι οι ασθενείς θα ανακτήσουν βάρος μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η επιστήμη που να υποστηρίζει ότι το Ozempic θα σας προσφέρει μια μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Έτσι, από τώρα, εάν σκέφτεστε το Ozempic, θα πρέπει να περιμένετε ότι εάν το σταματήσετε, πιθανότατα θα κερδίσετε πίσω το χαμένο σας βάρος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.