WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά μπορούμε να κολυμπήσουμε μετά το φαγητό;


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Ιουλίου 2018

armedian-_-692154-unsplash.jpg

Όταν ήμασταν παιδιά οι γονείς μας δεν μας επέτρεπαν να κολυμπάμε αμέσως μετά το γεύμα, τονίζοντας ότι μπορεί να πνιγούμε. Μάλιστα μας τόνιζαν πως έπρεπε να περιμένουμε τουλάχιστον μια ώρα για να μπούμε ξανά στη θάλασσα. Αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα μια από τις πιο διαχρονικές συστάσεις και στηρίζεται στο γεγονός ότι το κολύμπι μετά το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες τόσο στο στομάχι όσο και στους μύες, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες. Επίσης επικρατεί η πεποίθηση πως μετά από ένα γεύμα ρέει περισσότερο αίμα στο έντερο, αυξάνοντας τις πιθανότητες πνιγμού. Όμως ποια είναι η πραγματικότητα; Και τι συμβαίνει τελικά με τη κολύμβηση και το φαγητό; Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αυξημένη ροή αίματος. Είναι αλήθεια πως όταν ξεκινάει η διαδικασία της πέψης μεταφέρεται περισσότερο αίμα στο στομάχι. Από την άλλη όμως μεριά στο σώμα μας υπάρχει αρκετό αίμα ώστε να μπορεί να εκτελεί όλες τις λειτουργίες. Αυτό σημαίνει πως έχετε αρκετό αίμα για να είναι οι μύες σας ενεργοί και να κολυμπήσετε μετά από ένα γεύμα. Το μόνο δυσάρεστο συνάισθημα που μπορεί να σας δημιουργηθεί είναι η ναυτία.

Διαβάστε εδώ: Δείτε πώς κατάφερα να χάσω λίπος από την κοιλιά μέσα σε ένα μήνα 

Κράμπες. Οι κράμπες μπορούν να συμβούν εξαιτίας πολλών λόγων. Όλοι οι κολυμβητές αντιμετωπίζουν συχνά κράμπες στους μηρούς και τα χέρια. Οι αιτίες της κράμπας δεν έχουν εξηγηθεί πλήρως. Ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η σωματική άσκηση μετά το φαγητό προκαλεί κράμπα, είναι γνωστό πως η έντονη άσκηση απομακρύνει το αίμα από την χώνεψη και το στέλνει στο δέρμα, τους μύες και τα άκρα.

Σίγουρα η άσκηση μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να είναι δυσάρεστη, και το ίδιο ισχύει και για το κολύμπι με γεμάτο στομάχι, όμως δεν είναι θανατηφόρο. Αν για παράδειγμα νιώσουμε ναυτία ή πάθουμε κράμπα και βρισκόμαστε στα ρηχά δεν θα πνιγούμε. Αλλά ακόμα και αν είμαστε λίγο πιο βαθιά μπορούμε να επιπλεύσουμε ανάσκελα. Βέβαια εάν παρατηρήσετε ότι νιώθετε δυσφορία κάθε φορά που κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι, τότε καλό είναι να περιμένετε να χωνέψετε πριν μπείτε στη θάλασσα.

Μέχρι σήμερα, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καθορίσει πόση ώρα ακριβώς είναι απαραίτητο να περιμένει κανείς, αφού φάει, προκειμένου να μπει στη θάλασσα, ούτε υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις από τους αρμόδιους φορείς. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι υδατάνθρακες πέπτονται πιο γρήγορα σε σχέση με τις πρωτεΐνες και το λίπος.

Για την ασφάλειά σας καλό είναι να καταναλώνετε ελαφριά και εύπεπτα γεύματα στην παραλία αν έχετε σκοπό να μπείτε στη θάλασσα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και φυσικά να είστε πάντα ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.