WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορείς να φας τυρί αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη; Η απάντηση θα σε εκπλήξει


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Σεπτεμβρίου 2022

Μπορείς να φας τυρί αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη; Η απάντηση θα σε εκπλήξει
pexels
Ποιος μπορεί να αρνηθεί ένα κομμάτι τυρί; Όμως πολλές φορές η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να είναι ενοχλητική και η αιτία συνήθως είναι η δυσανεξία στη λακτόζη.

Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα τυριά. Όταν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, το σώμα σας αδυνατεί να μεταβολίσει τη λακτόζη. Αυτού του είδους η δυσανεξία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της αδυναμίας λεπτού εντέρου σας να παράγει ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάσπαση της λακτόζης.

Υπάρχουν δύο μορφές δυσανεξίας στη λακτόζη: πρωτοπαθής και δευτεροπαθής. Με την πρωτοπαθής δυσανεξία στη λακτόζη, οι άνθρωποι γεννιούνται παράγοντας λακτάση, αλλά καθώς μεγαλώνουν και καταναλώνουν λιγότερο γάλα, το σώμα τους παράγει λιγότερη λακτάση, με αποτέλεσμα τελικά να υπάρχει δυσανεξία.

Η δευτεροπαθής δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται όταν κάτι, όπως μια λοίμωξη ή ένας τραυματισμός, αναγκάζει το λεπτό έντερο να σταματήσει να παράγει λακτάση.

Και όταν το σώμα σας δεν παράγει λακτάση μπορεί να έχετε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία , φούσκωμα, αέρια και διάρροια μετά την κατανάλωση προϊόντων που παρασκευάζονται με γάλα, συμπεριλαμβανομένου του τυριού. Γι αυτό και η δυσανεξία στη λακτόζη δυσκολεύει πολλούς ανθρώπους που αγαπούν να τρώνε τυριά. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά τυριά που μπορεί να είστε σε θέση να ανεχτείτε.

Μερικά τυριά είναι πιο εύπεπτα από άλλα

Δεν δημιουργούνται όλα τα τυριά το ίδιο όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε λακτόζη. Τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ και το ελβετικό τυρί, έχουν μικρότερες ποσότητες λακτόζης και μπορεί να είστε σε θέση να τα ανεχτείτε πιο εύκολα από άλλα. Επίσης η παρμεζάνα δεν έχει λακτόζη και μπορεί να είναι ανεκτή από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Επιπλέον στην αγορά κυκλοφορούν και τυριά χωρίς γαλακτοκομικά που δεν περιέχουν λακτόζη. Πολλά από αυτά τα προϊόντα παρασκευάζονται με λάδι καρύδας ή κάσιους.

Τέλος αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε προβιοτικά στη διατροφή σας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος - και, ως εκ τούτου, μπορεί να βοηθήσουν τα έντερα σας να αφομοιώσουν τη λακτόζη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.