WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Δεκεμβρίου 2021

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε
pexels
Ποιος μπορεί να αρνηθεί ένα κομμάτι σοκολάτα, ένα παγωτό ή ένα κομμάτι τυρί; Όμως πολλές φορές η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να είναι ενοχλητική και η αιτία συνήθως είναι η δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν παράγουν αρκετό από το ένζυμο λακτάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης - της ζάχαρης στο γάλα - σε γλυκόζη και γαλακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι η λακτόζη μετακινείται απευθείας στο κόλον αντί να υποβληθεί σε επεξεργασία ή να απορροφηθεί από το σώμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες, διάρροια και αέρια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη έχουν πρωτογενή δυσανεξία , πράγμα που σημαίνει ότι κατάφεραν να αφομοιώσουν τη λακτόζη σε κάποιο σημείο, όπως κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας και της παιδικής ηλικίας, αλλά αργότερα άρχισαν να υποφέρουν από πεπτικές δυσφορίες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open , περίπου 4,7 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες είναι αλλεργικοί στο γάλα και 2 εκατομμύρια είναι αλλεργικοί στα αυγά - αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν κνίδωση, εμετό, αιματηρά κόπρανα και πολλά άλλα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσανεξία στη λακτόζη

Αν υποψιάζεστε ότι είστε ένα από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με έναν γαστρεντερολόγο. Επίσης μια δίαιτα εξάλειψης - στην οποία αφαιρείτε όλες τις πηγές γαλακτοκομικών προϊόντων από το σώμα σας για έως και τρεις εβδομάδες - μπορεί να αποκαλύψει εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.

Μετά από εβδομάδες αφαίρεσης γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή σας, μπορείτε να τα επαναφέρετε. Αν παρατηρήσετε ότι τα δυσάρεστα συμπτώματα θα επανέλθουν, τότε πιθανότατα δεν μπορείτε να ανεχτείτε τα γαλακτοκομικά.

Φυσικά δεν χρειάζεται να δαιμονοποιείτε τα γαλακτοκομικά γιατί περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, προβιοτικά. Εάν όμως έχετε δυσανεξία και τα απομακρύνετε από τη διατροφή σας, θα πρέπει να βρείτε πηγές αντικατάστασης για αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.