WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό το ρόφημα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να σε ενυδατώσει όσο και το νερό


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Φεβρουαρίου 2024

Αυτό το ρόφημα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να σε ενυδατώσει όσο και το νερό
pexels
Αυτό το νόστιμο, οικονομικό ρόφημα θα μπορούσε να είναι καλύτερο ακόμη και από ένα αθλητικό ποτό.

Εάν έχετε αισθανθεί ποτέ υπερβολική δίψα, ίσως το πρώτο που κάνατε είναι να πιείτε ένα ποτήρι νερό, όμως το νερό δεν είναι το μόνο ενυδατικό ρόφημα. Την επόμενη φορά που θα διψάτε, αλλά θα θέλατε να πιείτε κάτι άλλο, δοκιμάστε ένα φλιτζάνι γάλα.

Γιατί το γάλα μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση

Το γάλα έχει την τέλεια ενυδατική τριάδα ηλεκτρολυτών, νερού και υδατανθράκων. Αυτός ο συνδυασμός που σβήνει τη δίψα, κάνει το γάλα ένα ρόφημα που μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση. Και ορισμένα ερευνητικά στοιχεία το υποστηρίζουν.

Μια μελέτη του 2016, στο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι από τα 13 ποτά που δοκιμάστηκαν, μόνο το πλήρες γάλα, το αποβουτυρωμένο γάλα, ένα πόσιμο διάλυμα επανυδάτωσης και ο χυμός πορτοκαλιού ήταν πιο ενυδατικά από το νερό.

Μια μικρή μελέτη του 2016, στο British Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι το άπαχο γάλα επίσης ενυδατώνει τους ανθρώπους μετά την προπόνηση καλύτερα από το απλό νερό και από ένα ρόφημα με υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες.

Και μια άλλη μικρή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Applied Physiology Nutrition and Metabolism το 2014, διαπίστωσε ότι το άπαχο γάλα ενυδατώνει τα παιδιά και τους εφήβους καλύτερα από το νερό ή τα αθλητικά ποτά μετά την άσκηση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες έχουν ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του δείγματος και της ποικιλομορφίας, που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την υποστήριξη αυτών των ευρημάτων.

Γιατί το γάλα είναι καλή επιλογή για ενυδάτωση

Διαθέτει ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα, όπως το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο που βοηθούν στη διατήρηση της συνολικής ισορροπίας του σώματός μας, από τη ρύθμιση των χημικών αντιδράσεων και τη συστολή των μυών μας έως τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της σωστής ισορροπίας των υγρών. Ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά του σε λιπαρά, το γάλα καλύπτει όλους αυτούς τους ηλεκτρολύτες που χρειαζόμαστε.

Και ενώ οι ηλεκτρολύτες δεν σας ενυδατώνουν από μόνοι τους, ωστόσο βοηθούν στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών σας, αλλά και στο πόσο καλά κρατάτε ή χάνετε υγρά. Χωρίς τη σωστή ισορροπία νατρίου, καλίου και άλλων ηλεκτρολυτών στο σώμα σας, δεν μπορείτε να διατηρήσετε το νερό που πίνετε.

Είναι 90% νερό

Το γάλα, όπως και πολλά άλλα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στις ανάγκες ενυδάτωσης. Συγκεκριμένα, περιέχει φυσικά περίπου 90% νερό, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε με παρόμοιο τρόπο που ενυδατώνει το νερό.

Περιέχει φυσική ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ένας τύπος υδατανθράκων και το γάλα περιέχει ένα φυσικό σάκχαρο που ονομάζεται λακτόζη. Οποιοσδήποτε τύπος υδατανθράκων (όπως η λακτόζη) μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση. Η παρουσία υδατανθράκων βοηθά στην απορρόφηση υγρών από το λεπτό έντερο στην κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλέον, οι υδατάνθρακες στο γάλα βοηθούν στην επιβράδυνση της διαδικασίας πέψης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερη απελευθέρωση και απορρόφηση του νερού. Και όλα αυτά μεταφράζονται σε καλύτερα επίπεδα ενυδάτωσης.

Jenny.Gr
pexels

Είναι τα φυτικά ροφήματα εξίσου ενυδατικά με τα γαλακτοκομικά;

Εντάξει, λοιπόν, το να γεμίζετε το ψυγείο σας με γάλα βρώμης ή αμυγδάλου θα σας ενυδατώσει όπως και το νερό; Είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, για δύο λόγους. Πρώτον, δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για τον ρόλο των φυτικών ροφημάτων στην υποστήριξη της ενυδάτωσης. Δεύτερον, υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι που διατίθενται στην αγορά, με ευρέως ποικίλα διατροφικά προφίλ, που είναι δύσκολο να γενικεύσουμε.

Ωστόσο, η πλειονότητα των εναλλακτικών γάλακτος με φυτική βάση δεν προσφέρει το ίδιο διατροφικό προφίλ με το κανονικό γάλα. Αυτό που είναι μοναδικό στο συγκεκριμένο ρόφημα, είναι ότι περιέχει μια φυσική ισορροπία νερού, ηλεκτρολυτών και μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος). Ενώ τα φυτικά ροφήματα έχουν γενικά λιγότερο κάλιο και ζάχαρη από το αγελαδινό γάλα - επομένως, μπορεί τεχνικά να είναι λιγότερο ενυδατικά.

Εάν αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά ή αναζητάτε μια εναλλακτική λύση, η φυτική επιλογή που θα πλησίαζε περισσότερο στο γάλα, θα ήταν τα ροφήματα σόγιας. Επίσης, να ελέγχετε πάντα την ετικέτα ώστε να δείτε τι ηλεκτρολύτες υπάρχουν και να έχετε μια καλύτερη ιδέα για τα οφέλη ενυδάτωσης του φυτικού γάλακτος.

Πότε πρέπει να πίνετε γάλα αντί για νερό για καλύτερα επίπεδα ενυδάτωσης;

Είναι σαφές ότι το γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας δώσει το «πράσινο φως» να εγκαταλείψετε το απλό νερό. Το γάλα είναι μια υγιεινή προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Όμως, από την άποψη της ενυδάτωσης, δεν πρέπει να είναι το μόνο σας ρόφημα.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής προτείνει στους νεαρούς άντρες (ηλικίας 19 έως 30 ετών) να πίνουν περίπου 3,7 λίτρα και στις γυναίκες 2,7 λίτρα καθημερινά. Και εάν όλο αυτό το υγρό ήταν 2% γάλα, θα παίρνατε 1.342 έως 1.952 θερμίδες την ημέρα. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες περιπτώσεις όπου το γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε καλύτερα από το νερό, όπως μετά από μια πολύ εντατική προπόνηση.

Ως διαιτολόγος, συνιστώ στους ανθρώπους να ανεφοδιάζονται με καύσιμα, να ενυδατώνονται και να αναδομούνται μετά από μέτρια έως έντονη άσκηση με γάλα, ως μια συμπαγή εναλλακτική λύση αθλητικού ποτού.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, το νερό είναι πραγματικά η καλύτερη επιλογή για ενυδάτωση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.