WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ηλεκτρολύτες: Γιατί είναι τόσο σημαντικοί και πότε τους έχουμε ανάγκη


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Σεπτεμβρίου 2022

Ηλεκτρολύτες: Γιατί είναι τόσο σημαντικοί και πότε τους έχουμε ανάγκη
pexels
Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα που βρίσκονται στο αίμα μας και βοηθούν στη ρύθμιση και τον έλεγχο της ισορροπίας των υγρών.

Οι κυριότεροι ηλεκτρολύτες που πιθανότατα έχετε ακούσει είναι το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης, της συστολής των μυών και των συνολικών λειτουργιών του σώματος.

Πότε όμως πρέπει να παίρνετε ηλεκτρολύτες;

Όταν η προπόνησή σας διαρκεί 75 λεπτά ή περισσότερο

Όσο περισσότερο ιδρώνετε, τόσο περισσότερους ηλεκτρολύτες και νερό χάνετε. Έτσι, είναι λογικό ότι όσο περισσότερο διαρκεί η προπόνηση τόσο περισσότερους ηλεκτρολύτες να χρειάζεστε.

Όταν έχει ζέστη

Τις μέρες που η θερμοκρασία ανεβαίνει και ιδρώνετε πριν καν ξεκινήσετε την προπόνησή σας, καλέστε τις ενισχύσεις των ηλεκτρολυτών. Όταν ιδρώνετε πολύ, ο κύριος ηλεκτρολύτης που χάνετε είναι το νάτριο—το οποίο είναι βασικό συστατικό σε πολλά συμπληρώματα ηλεκτρολυτών.

Συνδυάστε ένα συμπλήρωμα με ένα σνακ με υδατάνθρακες μετά την προπόνηση, όπως ένα τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο και ένα αυγό.

Όταν είσαι νηστικοί

Εάν δεν έχετε φάει, οι ηλεκτρολύτες μπορεί να σας βοηθήσουν να διώξετε αυτό το νωθρό, κυκλοθυμικό συναίσθημα. Φάτε μια μπανάνα για να αναπληρώσετε το κάλιο στον οργανισμό σας. Πιείτε ένα ποτήρι νερό μαζί για να βοηθήσετε την απορρόφηση του καλίου. Και το καλοκαίρι προτιμήστε το καρπούζι που καταπολεμά την αφυδάτωση και είναι επίσης ένα φρούτο υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

Όταν ξυπνάτε το πρωί

Όταν το ξυπνητήρι σας χτυπά, πιθανότατα έχετε μείνει τουλάχιστον έξι ή επτά ώρες χωρίς να πιείτε τίποτα — επομένως θα είστε ελαφρώς αφυδατωμένοι. Η προσθήκη ενός συμπληρώματος ηλεκτρολυτών στο νερό σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια.

Εύκολοι φυσικοί τρόποι αναπλήρωσης των ηλεκτρολυτών

  • Προσθέστε μια πρέζα αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το αργά.

  • Φάτε μια μπανάνα για να αναπληρώσετε το κάλιο.

  • Πιείτε φυσικό νερό καρύδας, που είναι ενυδατικό και σας παρέχει μια καλή δόση καλίου.

  • Αναπληρώστε το μαγνήσιο τρώγοντας μπρόκολο ή σπανάκι και το ασβέστιο τρώγοντας γιαούρτι, τυρί με χαμηλά λιπαρά ή ένα ποτήρι γάλα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.