WELL BEING

Πώς η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Αυγούστου 2022

Πώς η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας και τι μπορείτε να κάνετε
pexels
Ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου της ζωής και αυτό συμβαίνει γιατί είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του οργανισμού.

Καθώς κοιμόμαστε ο εγκέφαλος μας προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καλός ύπνος βελτιώνει την εκμάθηση, βοηθάει στη συγκέντρωση αλλά και στη δημιουργικότητα.

Από την άλλη μεριά η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμάει τις ασθένειες. Άρα ακόμα και εάν δεν κοιμηθείτε ένα βράδυ, μπορεί την επόμενη μέρα να αρρωστήσετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια αμοιβαία σχέση μεταξύ του ύπνου και του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Παρακάτω θα δούμε πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το σώμα μας.

Επηρεάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου

Η απώλεια ύπνου μπορεί να μειώσει την ικανότητα της σκέψης και μνήμης. Ακόμη και ένα βράδυ αϋπνίας έχει αντίκτυπο στον τρόπο που σκέφτεστε την επόμενη μέρα.

Αυξάνεται η όρεξη

Εάν δεν κοιμηθείτε ένα βράδυ θα καταναλώσετε περισσότερο φαγητό και θα πάρετε περιττές θερμίδες. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που μελέτες έχουν δείξει πως όσοι κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες είναι πιο πιθανό να κερδίσουν κιλά και να είναι παχύσαρκοι. Ενώ εκείνοι που κοιμούνται 7 με 8 ώρες έχουν περισσότερη ενέργεια και διατηρούν πιο εύκολα ένα υγιές βάρος.

Κατάθλιψη

Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη ύπνου και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα , η αϋπνία είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η θετική πλευρά είναι πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου μπορεί να βοηθήσει την κατάθλιψη και τα συμπτώματά της, και το αντίστροφο.

Αϋπνία και θεραπεία

Η βραχυπρόθεσμη αϋπνία συχνά βελτιώνεται από μόνη της. Ωστόσο, για τη χρόνια αϋπνία, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας προτείνει:

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT)

Η CBT-I είναι μια σύντομη, δομημένη παρέμβαση για την αϋπνία που σας δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίσετε και να αντικαταστήσετε τα συναισθήματα που επηρεάζουν ή επιδεινώνουν τις δυσκολίες ύπνου με μοτίβα που διευκολύνουν τον υγιή ύπνο. Σε αντίθεση με τα φάρμακα για τον ύπνο, η CBT-I σάς επιτρέπει να ανακαλύψετε τις βασικές αιτίες των προβλημάτων ύπνου σας.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη συμπεριφορά μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον ύπνο σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η λήψη φαρμάκων για τον ύπνο για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Ωστόσο, οι γιατροί προτείνουν τη λήψη θεραπειών ύπνου μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Δεν είναι η αρχική επιλογή για την αντιμετώπιση της χρόνιας αϋπνίας.

Αϋπνία και συμβουλές πρόληψης

  • Διατηρήστε σταθερή την ώρα του ύπνου και του ξυπνήματος, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.
  • Το να είστε ενεργοί καθημερινά βοηθά στον καλό ύπνο.
  • Ελέγξτε τα φάρμακά σας για να δείτε εάν μπορεί να προκαλούν αϋπνία.
  • Αποτρέψτε ή περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ και μην καπνίζετε.
  • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και τα ποτά αμέσως πριν από τον ύπνο.
  • Προετοιμάστε το υπνοδωμάτιό σας για ύπνο και χρησιμοποιήστε το μόνο για να κοιμηθείτε.
  • Φτιάξτε ένα χαλαρωτικό τελετουργικό πριν τον ύπνο, όπως το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο με μερικές σταγόνες λάδι λεβάντας, να ακούσετε μουσική ή να διαβάσετε βιβλία.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε αϋπνία, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό ο οποίος μπορεί να σας δώσει συμβουλές και να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι με αϋπνία κοιμούνται καλύτερα αφού αλλάξουν τη διατροφή τους, τον τρόπο ζωής και τις νυχτερινές τους συνήθειες. Ή μπορεί επίσης να προτείνει γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.