Η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και λιποδιαλυτή βιταμίνη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να την πάρετε μέσω των τροφίμων και να καταναλώνετε λίπος για να βοηθήσετε στην απορρόφησή της. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την όραση, βοηθά στον μεταβολισμό και την κυτταρική ανάπτυξη και παίζει σημαντικό ρόλο για το ανοσοποιητικό και την αναπαραγωγική υγεία.
Όσον αφορά την υγεία των ματιών, η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας για την πρόληψη της βλάβης του κερατοειδούς από σοβαρή ξηρότητα- η βλάβη του κερατοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση-. Επιπλέον, παρέχει τις απαραίτητες χρωστικές για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του αμφιβληστροειδούς σας, ώστε να μπορείτε να βλέπετε τη νύχτα.
Η βιταμίνη Α προστατεύει επίσης το δέρμα σας και τις επενδύσεις των οργάνων σας, όπως τους πνεύμονές σας. Είναι επίσης απαραίτητη για την υποστήριξη της δομής των κυψελίδων (μικροσκοπικοί σάκοι αέρα) στους πνεύμονες έτσι ώστε να μπορούμε να αναπνέουμε σωστά.
Ποιοι κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Α
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις της ανεπάρκειας παρατηρούνται σε μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες φτωχών, αναπτυσσόμενων χωρών, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και μπορεί να προκύψει από υποσιτισμό και να επιδεινωθεί από υψηλά ποσοστά διάρροιας, ιλαράς και άλλων λοιμώξεων.
Οι γαστρεντερικές διαταραχές μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο ανεπάρκειας είναι εκείνα με δυσαπορρόφηση λίπους ή διαταραχές του ήπατος. Άλλα γαστρεντερικά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης Α περιλαμβάνουν την κοιλιοκάκη, την παγκρεατική ανεπάρκεια και τη γαστρική παράκαμψη.
Μπορεί να υπάρχουν ανεπαίσθητα σημάδια ότι μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Α στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α σχετίζονται με δυσκολία στην όραση στο σκοτάδι (γνωστή και ως νυχτερινή τύφλωση). Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξηροφθαλμία, φαγούρα στο δέρμα, συχνές δερματικές λοιμώξεις και καθυστερημένη επούλωση πληγών. Η διάγνωση της ανεπάρκειας βιταμίνης Α βασίζεται στα συμπτώματα και σε μια εξέταση αίματος.
8 σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Α
Νυχτερινή τύφλωση
Εάν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεστε περισσότερο να προσαρμοστείτε στο σκοτάδι σε έναν κινηματογράφο ή όταν σβήνετε τα φώτα του υπνοδωματίου σας, μπορεί να είναι σημάδι ότι σας λείπει η βιταμίνη Α. Στην πραγματικότητα, η νυχτερινή τύφλωση είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε, γιατί εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμη απώλεια όρασης.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 στο Journal of Optometry, εάν η νυχτερινή τύφλωση αναγνωριστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία με βιταμίνη Α, μπορεί να είναι αναστρέψιμη.
Ξηρά μάτια
Μήπως τρίβετε τα μάτια σας πιο συχνά ή τα νιώθετε πιο στεγνά από το κανονικό; Θα μπορούσατε να κατηγορήσετε τον καιρό ή τις αλλεργίες. Γνωρίζατε όμως ότι η υπερβολική ξηροφθαλμία μπορεί να σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμίνης Α; Πιο συγκεκριμένα η ασυνήθιστη ξηροφθαλμία και οι δακρυϊκοί πόροι (δηλ. ξηροφθαλμία) είναι μια προοδευτική κατάσταση που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης Α.
Η ξηροφθαλμία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης που μπορεί να προληφθεί και η σωστή διατροφή είναι το κλειδί. Η θεραπεία περιλαμβάνει σωστή χρήση οφθαλμικών σταγόνων, οικιακό υγραντήρα, γυαλιά ηλίου για εξωτερικούς χώρους, διατροφική προσαρμογή για την αναστροφή της ανεπάρκειας βιταμίνης Α, συνταγογραφούμενα συμπληρώματα εάν είναι απαραίτητο και μακροχρόνιους τακτικούς ελέγχους.
Ξηρό δέρμα και φαγούρα
Η βιταμίνη Α όχι μόνο καταπολεμά τα φλεγμονώδη προβλήματα του δέρματος, αλλά προάγει επίσης την καλή λειτουργία των κυττάρων. Το ανώτερο στρώμα των κυττάρων του δέρματός σας θα πρέπει να ανανεώνεται περίπου κάθε δύο εβδομάδες, ενώ ο καθυστερημένος κύκλος ανανέωσης μπορεί να οδηγήσει σε πιτυρίδα. Έτσι, εάν έχετε ξεφλουδισμένο, ερεθισμένο, ξηρό δέρμα, μπορεί να θέλετε να ψιλοκόψετε μερικά ακόμη καρότα για να φάτε (εκτός από την ενυδάτωση).
Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Ένα μικρό καρότο παρέχει σχεδόν το 300% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Α.
Ακμή
Υπάρχουν διάφορα ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν ακμή, συμπεριλαμβανομένων των διακυμάνσεων των ορμονών, του στρες, της κληρονομικότητας και της υψηλής υγρασίας. Αλλά η έρευνα δείχνει επίσης ότι η ακμή μπορεί να συνδέεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α. Και η σοβαρή ακμή είναι ιδιαίτερα ενδεικτική αυτής της ανεπάρκειας. Πράγματι, σε μια μελέτη του 2014 στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με σοβαρή ακμή, η βιταμίνη Α ήταν ένα από τα τρία θρεπτικά συστατικά που βρέθηκε να είναι σημαντικά χαμηλότερα σε εκείνους με ακμή, έναντι της ομάδας ελέγχου υγιούς δέρματος.
Όμως ενώ η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο στα ξεσπάσματα και στην επιδείνωση της υπάρχουσας ακμής, η δίαιτα από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για να εξαλείψει εντελώς την ακμή, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Η σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής παραμένει αμφιλεγόμενη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2016 στο Advances in Dermatology and Allergology.
Εξασθενημένη ανοσία
Η βιταμίνη Α παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανοσία, σύμφωνα με την ανασκόπηση του 2018 στο Journal of Clinical Medicine. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδης, που σημαίνει ότι είναι προστατευτική έναντι διαφόρων ασθενειών. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό του δέρματος και του επιθηλιακού ιστού, που αποτελεί «άμυνα πρώτης γραμμής» έναντι ξένων εισβολέων.
Όταν ένα άτομο παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης Α, τα επιθηλιακά κύτταρα συρρικνώνονται και ο προστατευτικός φραγμός του δέρματος και του επιθηλιακού ιστού εξασθενεί, επιτρέποντας στα παθογόνα να εισβάλουν. Επιπλέον, το σώμα είναι πιο ευαίσθητο στη διάρροια και στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Τριχόπτωση
Εάν τα μαλλιά σας αρχίζουν να γίνονται εύθραυστα, ίσως θελήσετε να επανεκτιμήσετε τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας και να σιγουρευτείτε ότι λαμβάνετε άφθονη βιταμίνη Α μέσω της διατροφής σας. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την ανάπτυξη των κυττάρων και ως εκ τούτου υποστηρίζει έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ιστούς στο σώμα σας – τα μαλλιά σας. Βοηθά επίσης το δέρμα σας να δημιουργήσει το σμήγμα, το οποίο ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής σας για να κρατήσει τις τρίχες σας ενυδατωμένες.
Και ενώ η βιταμίνη Α μπορεί να κρατήσει τα μαλλιά σας δυνατά και υγιή, η περίσσεια μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Οι υπερβολικές δόσεις βιταμίνης Α μπορεί επίσης να είναι τοξικές για το συκώτι και να συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας, μεταξύ άλλων σοβαρών παρενεργειών όπως έμετος, διάρροια και ίλιγγος. Δεν πρέπει να υπερβαίνει κανείς τα 10.000 mcg βιταμίνης Α την ημέρα.
Ξηρά, εύθραυστα νύχια
Τα εύθραυστα νύχια μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμινών. Και η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά, εύθραυστα νύχια, όπως μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό δέρμα και μαλλιά.
Τα νύχια αποτελούνται από κερατίνη - μια ισχυρή πρωτεΐνη που βρίσκεται επίσης στο δέρμα και τα μαλλιά σας. Η βιταμίνη Α είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη σύνθεση κερατίνης. Έτσι λοιπόν για να υποστηρίξετε τη δομή της κερατίνης των νυχιών, του δέρματος και των μαλλιών σας, είναι σημαντικό να καταναλώνετε λαχανικά όπως το λάχανο και οι γλυκοπατάτες, που περιέχουν καροτενοειδή που μετατρέπονται στο σώμα σας σε βιταμίνη Α.
Κακή επούλωση πληγών
Οι πληγές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν μπορεί να προκύψουν από χαμηλή βιταμίνη Α. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο παίζει ρόλο στην ακεραιότητα του δέρματος.
Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της βλάβης του κολλαγόνου, ενώ αυξάνει τη σύνθεσή του, με αποτέλεσμα πιο υγιές δέρμα. Σε μια μελέτη του 2000 στο Journal of Investigative Dermatology 72 ατόμων που χωρίστηκαν σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες από 18 έως 80+ ετών, αξιολογήθηκε και αναλύθηκε η μείωση του κολλαγόνου, τονίζοντας τη σημασία της μείωσης του κολλαγόνου στη γήρανση. Μια ξεχωριστή ομάδα 53 ατόμων ηλικίας 80 ετών έλαβε τοπική εφαρμογή ρετινόλης 1%.(βιταμίνη Α) σε επτά ημέρες, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και η παραγωγή κολλαγόνου να βελτιωθούν.
Επιπλέον, στον τραυματισμένο ιστό, η βιταμίνη Α διεγείρει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος, επιταχύνει τον ρυθμό ανανέωσης και βοηθά στην αποκατάσταση της δομής του επιθηλιακού ιστού.
Διάγνωση και θεραπεία ανεπάρκειας βιταμίνης Α
Μια οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας μπορεί να ανιχνεύσει μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Ως εκ τούτου, μια πιο ενδελεχής εξέταση μπορεί να αποκαλύψει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, όπως ανεπάρκεια βιταμίνης Α.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί επίσης να προσδιοριστεί μέσω μιας εξέτασης αίματος όπου μετρώνται τα επίπεδα ρετινόλης στον ορό. Επειδή όμως το συκώτι αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, τα επίπεδα στο αίμα μειώνονται μόλις η ανεπάρκεια είναι σοβαρή. Το φυσιολογικό εύρος είναι 28 έως 86 mcg/dl. Έτσι, το ιστορικό συμπτωμάτων είναι ένα σημαντικό μέρος της διερεύνησης της κατάστασης της βιταμίνης Α.
Επιπλέον, μια οξεία λοίμωξη μπορεί να μειώσει την κατάσταση της βιταμίνης Α στο αίμα. Επομένως, μια θεραπευτική δοκιμή συμπληρωμάτων βιταμίνης Α μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης. Η διατροφική ανεπάρκεια βιταμίνης Α αντιμετωπίζεται με 60.000 μονάδες από του στόματος βιταμίνης Α ημερησίως για 2 ημέρες, και στη συνέχεια η δόση μειώνεται στις 4.500 μονάδες την ημέρα. Ένας γιατρός θα καθορίσει εάν η δόση πρέπει να προσαρμοστεί.
Πόση βιταμίνη Α να λαμβάνετε
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για βιταμίνη Α είναι 900 mcg για τους άνδρες και 700 mcg για τις γυναίκες. Η κατανάλωση άφθονων τροφών πλούσιων σε προβιταμίνη Α (φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βήτα-καροτίνη) στη διατροφή σας δεν θα προκαλέσει πιθανότατα τοξικότητα . Σύμφωνα με το Harvard TH Chan School of Public Health , τα υψηλά επίπεδα βήτα-καροτίνης (πρόδρομος της βιταμίνης Α) δεν είναι επιβλαβή, καθώς το σώμα τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α μόνο όπως χρειάζεται.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.