WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας επηρεάζει την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Απριλίου 2024

Πώς η καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας επηρεάζει την υγεία σου
pexels
Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σοκολάτα κάθε μέρα

Η σκέψη της σοκολάτας φέρνει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας; Ναι, και σε εμένα. Πολλοί από εμάς την αγαπάμε τόσο πολύ, θα την τρώγαμε κάθε μέρα αν μπορούσαμε. Και η αλήθεια είναι πως κάποιοι από εμάς το κάνουν ήδη. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας αν τρώτε από μια σοκολάτα σε καθημερινή βάση;

Μπορεί να σας δώσει ενέργεια ή να σας νευριάσει

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να είναι η τέλεια επιλογή όταν αισθάνεστε ότι έχετε ξεμείνει από ενέργεια. Μπορείτε να ευχαριστήσετε την καφεΐνη για αυτό.Τυπικά, όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερη καφεΐνη έχει ανά μερίδα. Επιπλέον, η σοκολάτα είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, που είναι η πρώτη πηγή καυσίμου για το σώμα σας.

Όμως ενώ κάποιοι απολαμβάνουν μια μέτρια ενεργειακή ώθηση σε ένα τετράγωνο σοκολάτας, άλλοι μπορεί να αισθάνονται λίγο νευριασμένοι αν είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη. Ακόμη και μικρές δόσεις καφεΐνης μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία και προβλήματα ύπνου σε άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη. Ωστόσο, για τους περισσότερους ενήλικες, 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα θεωρούνται ασφαλή.

Συνδέεται με την αυξημένη κακή χοληστερόλη

Ενώ τα φλαβονοειδή του κακάο μπορεί να συνδέονται με τη χαμηλότερη χοληστερόλη, ορισμένα είδη σοκολάτας - ειδικά όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα - μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Η σοκολάτα, ειδικά η σοκολάτα γάλακτος και οι ποικιλίες λευκής σοκολάτας, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά από βούτυρο κακάο (το φυσικό λίπος του κόκκου κακάο. Για παράδειγμα, η λευκή σοκολάτα αποτελείται από τουλάχιστον 20 τοις εκατό βούτυρο κακάο και έως 55 τοις εκατό ζάχαρη. Και το πρόβλημα είναι ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται με αύξηση της LDL χοληστερόλης,.

Μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους

Όπως κάθε φαγητό, η σοκολάτα έχει θερμίδες. Και όταν την καταναλώνετε σε υπερβολικές θερμίδες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Οι τροφές που προκαλούν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης (όπως οι ζαχαρούχες ποικιλίες σοκολάτας) μπορεί να οδηγήσουν σε λαχτάρα για πείνα και υπερφαγία. Και με την πάροδο του χρόνου, αυτό το μοτίβο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αύξησης βάρους, καθώς και τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Αλλά και πάλι, το μέτρο είναι η καλύτερη επιλογή. Η κατανάλωση λίγης σοκολάτας κάθε μέρα μαζί με μια συνολική ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή δεν θα συμβάλει απαραίτητα στην αύξηση βάρους.

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κοιλιά

Παρατηρείτε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σας όταν τρώτε σοκολάτα; Η καθημερνή κατανάλωση της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι, όπως διάρροια , φούσκωμα, πόνος και αέρια - ειδικά εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, σύνδρομο ευερέσθητου ή ευαισθησία στη ζάχαρη.

Επιπλέον, εάν τρώτε πολλή σοκολάτα και είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη διεγείρει τις συσπάσεις στο γαστρεντερικό σωλήνα και ενεργοποιεί την παραγωγή οξέος του στομάχου.

Jenny.Gr
pexels

Συνδέεται με καλύτερη διάθεση

Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους. Μια συστηματική ανασκόπηση του Οκτωβρίου 2013 στο Nutrition Reviews ‌, παρατήρησε ότι το γλυκό σνακ θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάθεσή, ακόμη και να βοηθήσει στην αναστροφή μιας κακής διάθεσης.

Όμως οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η σχέση μεταξύ σοκολάτας και διάθεσης είναι ακόμα ασαφής. Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουμε εάν τα αναζωογονητικά αποτελέσματα σχετίζονται απλώς με την ευχάριστη αισθητηριακή εμπειρία της κατανάλωσης σοκολάτας ή από τα συστατικά της.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη του Ιανουαρίου 2022 στο Journal of Nutritional Biochemistry έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη της αρνητικής διάθεσης. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρεβιοτικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας, που ενίσχυαν την ποικιλία και την αφθονία των εντερικών βακτηρίων, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου και ήταν υπεύθυνες για τα πιθανά οφέλη που βασίζονται στη διάθεση.

Μπορεί να συμβάλλει στις πέτρες στους νεφρούς

Εάν είστε επιρρεπείς σε πέτρες στους νεφρούς, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε την κατανάλωση σοκολάτας καθημερινά. Αυτό συμβαίνει επειδή η σοκολάτα είναι υψηλή σε οξαλικά άλατα , μια φυσική ουσία που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα.

Οι πέτρες στους νεφρούς παίρνουν σχήμα όταν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ορισμένων χημικών ουσιών, όπως τα οξαλικά, στα ούρα σας. Όταν συμβεί αυτό, σχηματίζονται κρύσταλλοι, οι οποίοι μπορούν να εξελιχθούν σε πέτρες που περνούν από το ουροποιητικό σύστημα. Αλλά εάν μια πέτρα κολλήσει και περιορίσει τη ροή των ούρων, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πόνο. Αν και δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς τη σοκολάτα, ο περιορισμός της σε ειδικές περιπτώσεις είναι πιθανώς μια ασφαλής ιδέα εάν είστε επιρρεπείς στις πέτρες.

Μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η αγαπημένη σας σοκολάτα θα μπορούσε να είναι η πηγή του δυνατού πονοκεφάλου σας. Ναι, η σοκολάτα είναι ένα κοινό έναυσμα για τις ημικρανίες.

Να γιατί: Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και βήτα-φαινυλαιθυλαμίνη. Και τα δύο αυτά διεγερτικά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του νευρικού συστήματος και να προκαλέσουν στένωση των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας τελικά σε ημικρανία.

Επιπλέον, πολλές σοκολάτες έχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και σε ορμονικές διακυμάνσεις, που επηρεάζουν επίσης τα αιμοφόρα αγγεία.

Τούτου λεχθέντος, η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να μην είναι σίγουρη για το εάν η σοκολάτα προκαλεί πονοκεφάλους. Λάβετε αυτήν την ανασκόπηση του Μαρτίου 2020 στο Nutrients : ‌Μετά την αξιολόγηση 25 μελετών σχετικά με το θέμα , οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε οριστική σύνδεση μεταξύ της σοκολάτας και της ημικρανίας.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για τους πονοκεφάλους σε ορισμένα άτομα. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει επώδυνους πονοκεφάλους.

Τι να κάνετε λοιπόν εάν είστε λάτρεις της σοκολάτας; Η καλύτερη στρατηγική είναι να προσέχετε το σώμα σας: Εάν η σοκολάτα φαίνεται να είναι ένας από τους πυροδοτητές της ημικρανίας, αποφύγετε την.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.