WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πέτρες στους νεφρούς: Ποιες τροφές επιδεινώνουν το πρόβλημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Αυγούστου 2022

Πέτρες στους νεφρούς: Ποιες τροφές επιδεινώνουν το πρόβλημα
pexels
Γνωρίζατε ότι ένας στους δέκα ανθρώπους θα έχει πέτρα στους νεφρούς κατά τη διάρκεια της ζωής του;

Οι πέτρες στους νεφρούς είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες όπως η διατροφή, η χαμηλή κατανάλωση υγρών, το υπερβολικό σωματικό βάρος, ορισμένες ιατρικές παθήσεις, ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα.

Οι πέτρες στους νεφρούς είναι σκληρή μάζα μετάλλων και αλάτων που σχηματίζονται μέσα στα συγκεκριμένα όργανα. Είναι μια επώδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του ουροποιητικού και νεφρική βλάβη εάν δεν αντιμετωπιστεί. Ευτυχώς όμως μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης λίθων κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής. Και αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή ή τον περιορισμό της πρόσληψης ορισμένων τροφών.

Εάν έχετε ήδη πέτρες, το να γνωρίζετε τον τύπο της πέτρας που έχετε και να κάνετε αλλαγές στο τι τρώτε και πίνετε μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση του προβλήματος. Οι τέσσερις κύριοι τύποι λίθων στους νεφρούς είναι - πέτρες οξαλικού ασβεστίου, πέτρες φωσφορικού ασβεστίου, πέτρες ουρικού οξέος και πέτρες κυστίνης.

Πέτρες στους νεφρούς και ποιες τροφές να προσέχετε

Ακολουθούν ορισμένες τροφές, τις οποίες καλό θα ήταν να αποφεύγετε ή να τρώτε με μέτρο για να μειώσετε τις πιθανότητες να αναπτύξετε πέτρες στους νεφρούς.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Η κατανάλωση περισσότερου νατρίου, που είναι ένα συστατικό του αλατιού, αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου στα ούρα σας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων οξαλικού ασβεστίου καθώς και λίθων φωσφορικού ασβεστίου. Μειώστε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα συσκευασμένα κρέατα και τα καρυκεύματα που είναι πλούσια σε νάτριο.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό

Μπορείτε να περιορίσετε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό, ειδικά εάν είχατε πέτρες οξαλικού ασβεστίου. Αυτές περιλαμβάνουν σπανάκι, παντζάρια, αμύγδαλα, κάσιους, μπάμιες, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ξηρών καρπών, πίτουρο σιταριού, παντζάρια σοκολάτα, τσάι, γλυκοπατάτες, πολλά είδη μούρων κ.α.

Ζωική πρωτεΐνη

Ενώ χρειάζεστε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή σας κάθε μέρα, η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης όπως βοδινό, κοτόπουλο, χοιρινό, αυγά, ψάρια, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ουρικού οξέος που παράγετε. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τις ζωικές πρωτεΐνες με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως όσπρια, τροφές σόγιας, ξηρούς καρπούς κ.λπ., για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρες στους νεφρούς.

Προστιθέμενα σάκχαρα

Τα προστιθέμενα ή εξευγενισμένα σάκχαρα μπορούν όχι μόνο να αυξήσουν τις πιθανότητές σας για πέτρες, αλλά και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πολλών άλλων σοβαρών παθήσεων. Μειώστε τα τρόφιμα και τα ποτά με ζάχαρη ή με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Αλκοόλ

Δεδομένου ότι το αλκοόλ είναι διουρητικό, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς. Το αλκοόλ αυξάνει την παραγωγή πουρίνης, με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και τα ούρα σας. Η υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη λίθων ουρικού οξέος στους νεφρούς. Επίσης, το αλκοόλ παρέχει στο σώμα σας κενές θερμίδες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πέτρας. Αντίθετα, πίνετε αρκετό νερό για να αποτρέψετε τις πέτρες και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση και την πρόληψη των λίθων στους νεφρούς. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τα γεύματά σας για να αποτρέψετε τις πέτρες στους νεφρούς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.