WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε είναι η καλύτερη ώρα μέσα στην ημέρα για να γυμναστείς;


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Μαΐου 2024

Πότε είναι η καλύτερη ώρα μέσα στην ημέρα για να γυμναστείς;
pexels
Η ιδανική ώρα άσκησης είναι μια έννοια που διερευνούν οι ερευνητές εδώ και πολλά χρόνια. Το ερώτημα είναι αρκετά απλό: Υπάρχει μια βέλτιστη ώρα της ημέρας που θα μεγιστοποιήσει τις αθλητικές επιδόσεις, τη μυϊκή μάζα και την υγεία;

Μια μελέτη που διεξήχθη σε Ολυμπιακούς κολυμβητές βρήκε σημαντική επίδραση της ώρας που γίνεται η προπόνηση στην ταχύτητα. Οι αθλητές που αγωνίστηκαν αργά το απόγευμα, γύρω στις 5 μ.μ., είχαν ταχύτερους χρόνους κολύμβησης σε σύγκριση με όταν αγωνίζονταν άλλες ώρες της ημέρας.

Μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά εξετάζοντας ποδηλάτες αναψυχής, ανέφερε παρόμοια αποτελέσματα. Όταν τους ζητήθηκε να κάνουν μια χρονομέτρηση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών, οι ποδηλάτες οδήγησαν πιο γρήγορα το βράδυ. Επιπλέον, η μεταβολική και ορμονική τους απόκριση στην άσκηση βελτιώθηκε το βράδυ σε σύγκριση με το πρωί.

Ο λόγος που συμβαίνει φαίνεται να οφείλεται στον κιρκάδιο ρυθμό.

Ακολουθεί μια γρήγορη περίληψη του πώς λειτουργεί ο κιρκάδιος ρυθμός:

  • Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένας εγγενής κύκλος ορμονών και συμπεριφορών που συγχρονίζονται με την 24ωρη περιστροφή της γης.
  • Είναι ένα «κεντρικό ρολόι» που βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και είναι ευαίσθητο σε φωτεινές ενδείξεις που σηματοδοτούν πρωί και βράδυ.

  • Υπάρχουν «περιφερικά ρολόγια» σε όλο το σώμα που ανταποκρίνονται σε σήματα, όπως από το φαγητό, τη δραστηριότητα και άλλους παράγοντες.

Ο μυϊκός ιστός, ως ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματος, περιέχει ένα εξαιρετικά συντονισμένο περιφερειακό ρολόι. Εκτός από τα σήματα που λαμβάνουν οι μύες από το κεντρικό ρολόι και το δικό τους εγγενές ρολόι, ο χρόνος των γευμάτων και των δραστηριοτήτων έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κιρκάδιο ρυθμό. Επίσης ο κιρκάδιος ρυθμός των μυών έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στην τροφή και την κίνηση.

Καθώς οι επιστήμονες εξετάζουν πώς η ώρα που γυμναζόμαστε επηρεάζει τα αποτελέσματα απόδοσης, προσπαθούν επίσης να προσδιορίσουν σε ποιο σημείο του κιρκάδιου ρυθμού οι μύες λειτουργούν σε βέλτιστα επίπεδα. Μέχρι στιγμής, η έρευνα φαίνεται να δείχνει το απόγευμα ή το βράδυ ως την ώρα της ημέρας που κορυφώνεται η αθλητική απόδοση.

Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να παρέχει χρήσιμα δεδομένα για όσους προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν την αθλητική τους απόδοση ή να προπονηθούν, αν και χρειάζονται οπωσδήποτε μεγαλύτερες και πιο μακροπρόθεσμες μελέτες σε ανθρώπους. Αλλά οι επιστήμονες κάνουν ένα βήμα παραπέρα για να απαντήσουν στο ερώτημα: Μπορούμε να επηρεάσουμε τα ρολόγια των περιφερειακών μυών μας ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στην ώρα της ημέρας που προτιμάμε να ασκούμαστε; Μέχρι στιγμής, η απάντηση φαίνεται να είναι ναι.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όχι μόνο ο εγγενής κιρκάδιος ρυθμός του μυός σας επηρεάζει την απόκρισή σας στο φαγητό και την κίνηση, αλλά ισχύει και το αντίστροφο. Ο ώρα των γευμάτων σας και η ώρα της ημέρας που επιλέγετε να ασκηθείτε μπορεί να μετατοπίσει τη μυϊκή απόκριση ώστε να είναι πιο βέλτιστη εκείνη την ώρα. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο με συνέπεια.

Jenny.Gr
pexels

Ακριβώς όπως μπορείτε να εκπαιδεύσετε τους μυς σας για να γίνετε πιο δυνατοί, έτσι μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον μυϊκό κιρκάδιο ρυθμό σας ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στην ώρα που σας αρέσει να προπονείστε. Η συνεχής άσκηση την ίδια ώρα κάθε μέρα σηματοδοτεί το περιφερειακό ρολόι στους μυϊκούς ιστούς να αναμένει και να προετοιμάζεται για υψηλότερη απόδοση.

Υπάρχει πολύς χώρος για πρόσθετη έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτά δεδομένα.

  • Οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας αγαπούν τη ρουτίνα. Ο ύπνος, το φαγητό, η κίνηση και η έκθεση στο φως περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα επιτρέπει στο κεντρικό και το περιφερειακό ρολόι να δημιουργήσουν έναν υγιή ρυθμό. Ένας υγιής κιρκάδιος ρυθμός σημαίνει καλύτερο ύπνο, καλύτερη μεταβολική υγεία, ορμονική ισορροπία, μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, βελτιωμένη ψυχική υγεία και ενισχυμένη μακροζωία.
  • Ασκηθείτε σε σταθερή ώρα κάθε μέρα. Αν σας αρέσει η πρωινή προπόνηση, κάντε την. Αν μετά τη δουλειά είναι η καλύτερη στιγμή, είναι επίσης υπέροχο. Το να βρείτε την ώρα της ημέρας που σας αρέσει να γυμνάζεστε και στη συνέχεια να την ακολουθήσετε θα σας δώσει τα μέγιστα οφέλη.

  • Πάνω από όλα, άσκηση. Ναι, είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο να ψάχνετε διάφορες μελέτες για να βελτιώσετε τις συνήθειές σας. Όμως είναι πολύ πιο σημαντικό να ασκείστε όσο πιο συχνά μπορείτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορείτε.

Βγείτε εκεί έξω και κινηθείτε.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.